Site icon L'illa dels llibres

Xulio Ricardo Trigo ”Ve una època de recolliment, on haurem de posar sobre la taula tot el que som’

L’escriptor acaba de publica la novel·la ‘La noia de la resistència’ i explica a L’Illa dels Llibres’ com viu el confinament provocat per la pandèmia del coronavirus.



Com viu aquesta nova situació?

Sens dubte tots estem encara una mica impactats. La velocitat que ha anat prenent la crisi ens ha deixat molt propers a la perplexitat. Pocs moments millors, però, un cop assimilem que la nostra vida ha fet un gir important, per treure l’ésser humà que portem a dins. Apostem per la vida, tinguem cura dels més propers, dels familiars, dels amics i amigues, i reprenem en la mesura del possible els projectes personals.

Ve una època de recolliment, on haurem de posar sobre la taula tot el que som i recuperar el món més a l’abast, aquell al qual sempre parem una atenció escassa.

I com a escriptor?

Com a escriptor, hi ha el desig d’emprendre grans lectures o de tornar a aquells llibres on sempre trobem respostes. Hi ha també el manuscrit de la meva propera novel·la que havia quedat una mica al marge a causa de la promoció de “La noia de la Resistència” (Columna).
La necessitat d’estar informat no hauria de ser un obstacle per abocar-nos a la feina. Potser fora bo recordar que, fins fa ben poc, la informació ens arribava dia a dia, no minut a minut, i aquesta limitació activava el nostre cervell a l’hora d’entendre el món d’una manera més global i no tan individualista.

També es fotògraf

Com a fotògraf, organitzar l’arxiu fotogràfic i capbussar-me per trobar-hi noves possibilitats o editar coses que s’havien quedat aparcades. També continuar amb el projecte Atlàntida, que porto a terme amb el músic i compositor Conrad Setó, on ens hem proposat aplegar les nostres disciplines de cara a un maridatge entre música i fotografia. Els primers vídeos d’aquesta proposta ja es poden veure al meu canal de Youtube.

Quines propostes recomaneu als lectors?

Jo diria als lectors que no obliden el gaudi que ens proporciona la Literatura o qualsevol tipus d’art. La lectura ens aboca a construir històries i les històries són experiències que ens complementen. També els demanaria que parin atenció als nostres escriptors i escriptores. Hi havia moltes propostes interessants per aquest Sant Jordi que es quedaran sense poder portar a terme una promoció adequada. L’equilibri que habitualment han de fer els nostres llibreters per sobreviure també es pot veure afectat d’una manera molt negativa.

I recordeu que no sols és possible comprar llibres a Amazon. Hi ha nombroses llibreries amb serveis en línia i els autors i autores sempre estan disposats a explicar-nos la seva obra, encara que sigui a través de les xarxes.

Com mantindrà el contacte amb els lectors?

Soc dels que pensen que el millor contacte entre autors i lectors es produeix a través de l’escriptura. Em nego a parar més atenció a l’escriptor que a la seva obra; és aquesta última la que m’interessa i poques vegades té gaire a veure amb la proximitat social de l’escriptor. Es tracta d’escriure bé, de fer bones novel·les, de concebre un text capaç de niar en l’imaginari de lectors i lectores.

Dit això, allò cert és que la tecnologia ens proporciona eines per sentir-nos propers. No renuncio a parlar de la meva darrera novel·la a través de les xarxes socials -Twitter, Facebook, Instagram- ni tampoc a fer-hi arribar les meves reflexions. Els autors sabem que els amants de la Literatura ens volen al seu costat, i això procurem, sempre que ens és possible.

 

Exit mobile version