L’Editorial Debate publica una versió revisada amb noves dades i testimonis sobre el boom de la literatura llatinoamericana protagonitzada per Gabriel Garcia Márquez, Mario Vargas Llosa, José Donoso o Julio Cortázar.
Aquellos años del boom també feia referència al paper l’agent literària Carme Balcells que va jugar un paper destacat per la consolidació i professionalització del sector editorial i l’èxit de bona part d’aquests autors que en un moment de la seva vida van passar per la ciutat de Barcelona.
Ara, l’editorial Debate publicarà el 25 de gener, cinc anys després, una versió millorada i revisada de l’obra guanyadora del Premio Gaziel de Biografías y Memorias 2013, que inclou noves dades, testimonis i revelacions. Podem afirmar que es tracta d’un llibre nou, que malgrat presentar-se en unes 560 pàgines (l’original eren 900 pàgines), fons de l’editorial Debate,asseguren que la nova edició compta amb un 10% de material inèdit fins ara, fruit de noves investigacions. Ayén ha destacat a Facebook que va ser precisament Claudio López de Lamadrid, qui va ser Director editorial de Penguin Random House, qui li va plantejar una nova edició del llibre i ‘ vam veure que només tenia sentit si es pensava arribar a Llatinoamèrica d’una manera assequible, si s’incloïen totes les actualitzacions necessàries així com les noves revelacions.’
Sobre la publicació del llibre’ Aquellos años del boom’, Xavi Ayén en una entrevista a L’Illa dels Llibres, destacava ‘Havia llegit biografies i articles sobre aquests autors llatinoamericans, però va ser el dia que vaig poder llegir ‘Història personal del boom’ del xilè José Donoso que em vaig quedar amb les ganes de saber-ne més. Llavors vaig pensar que com a lector m’hagués agradat llegir una biografia col·lectiva d’aquest grup que m’expliqués les interrelacions entre tots ells i amb els editors i els moviments polítics de l’època amb la cultura.’ I amb aquesta idea decidia escriure la història del boom ‘Pensant en com ho podria fer, vaig començar a llegir i rellegir obres d’aquests autors buscant fons i bibliografia. Al principi no sabia si tot això podia desembocar en un llibre, però 10 anys després s’ha pogut publicar.”
El boom no seria possible sense les quatre grans B ‘Sempre dic que el Boom està format per una B enorme i en majúscula que es va alimentant d’altres B que desemboquen en aquesta gran lletra B.
La B de l’agent literària Carme Balcells perquè primer aconsegueix que molts escriptors llatinoamericans vinguin a viure a Barcelona, els professionalitza i els aconsegueix uns contractes molt millors per a ells canviant les regles de joc existents en aquells moments.
La B de l’editor Carlos Barral que amb el seu premi Biblioteca Breve va aconseguir premiar a Mario Vargas Llosa, Guillermo Cabrera Infante i Carlos Fuentes entre d’altres. Cal destacar que els principals noms boom van ser premiats o publicats a Seix Barral i a Barral editores.
La B de Barcelona, la ciutat que va crear el microclima o atmosfera que va propiciar que tots aquests autors vinguessin.
I finalment una B política de la revolució de los Barbudos cubans, és a dir, els revolucionaris liderats per Fidel Castro van agafar el poder a Cuba i van funcionar com a cohesió ideològica entre tots els membres del boom, especialment durant els primers anys.’ Comentava l’autor.
Sobre el llegat que ens deixa el Boom, Xavi Ayén ho té força clar ‘Un llegat immens com la creació d’un mercat comú de lectors hispanoamericans, és a dir, que una novel·la que surt en un país és novetat al mateix temps en altres països que parlen castellà. Però també ens deixa un llegat molt important que és l’autoestima que provoca pensar que la literatura escrita en espanyol pot ser valorada a escala mundial.’