Site icon L'illa dels llibres

Vicent Borràs guanya el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb ‘Què saps de Vidal Palau?’

La novel·la guanyadora narra una intriga literària sobre la identitat

La nit dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, la cita literària més important de les lletres valencianes, ha reunit en l’acte de lliurament dels premi a més de 700 persones del món de la cultura, la política i la societat valenciana.

Vicent Borràs guanya el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb l’obra Què saps de Vidal Palau?,  Ramon Ramon guanya en la categoria d’assaig, Xavier Duran en divulgació científica i Josep Ballester en poesia.

La novel·la Què saps de Vidal Palau? Ha estat l’obra guardonada amb  el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira. Per Borràs “L’obra afronta la biografia fracassada d’un suposat poeta destacat de l’anomenada generació dels 50, aquella dels Goytisolo, els Ferrater o Gil de Biedma. I en algun moment són anomenats i algun d’ells acaba tenint una certa participació en la trama.”

Personatges com Gabriel Ferrater i Manuel Vázquez Montalbán tenen un paper destacat a la novel·la. Es tracta segons afirma l’autor  “la novel·la que volia escriure, que necessitava escriure. Una novel·la que he anat mutant fins a l’últim moment, fins i tot genèricament, perquè en un principi jo volia fer una obra de teatre, i he acabat fent una narració”

Vicent Borràs assegura ’’En la vida, i també en la literatura, ningú no és qui sembla ser inicialment. La personalitat i la identitat es van configurant amb el pas del temps i les vivències.’’  Però la novel·la tracta sobretot “de la identitat i la personalitat dels personatges, però també de les col·lectivitats, de les ciutats.’’

Vicent Borràs és professor i escriptor i autor de les obres  Notes finals,L’últim trenEls silencis de Marc, Primavera encesa i els llibres de relats Sala d’espera i Lennon i Anna, entre altres.

Què saps de Vidal Palau?, una intriga literària  sobre la identitat

La veu del narrador, a més de les cartes, dietaris, anotacions i imatges que s’hi inclouen, ens convida a fer un recorregut per diferents escenaris –com Oliva, València, Barcelona, París o Auschwitz–, des de mitjan segle XX fins a l’actualitat.

El relat comença una quan el periodista Eduard Penadés rep l’encàrrec d’anar a un hotel de la urbanització Oliva Nova on l’endemà tindrà lloc el funeral del poeta Vidal P. Gilabert, membre destacat de la generació poètica dels 50, concretament del grup de Barcelona, tot i que Vidal era valencià de naixement.

L’encàrrec no tindria una major transcendència si no fos perquè el poeta havia mort en un accident de cotxe feia molts anys.

A partir d’aquí, Penadés es veu involucrat en la biografia d’aquell autor que tots donaven per mort i en les circumstàncies tant passades com presents que envolten l’estranya trajectòria de Vidal i el seu entorn familiar.

Exit mobile version