Site icon L'illa dels llibres

Una campanya de Nadal i Reis clau pel sector editorial en un any de crisi però amb un augment de l’index de lectura

Així ho assegura el Gremi d’Editors de Catalunya que espera que aquest Nadal pugui esmorteir els efectes de la pandèmia sobre el món del llibre.

La pandèmia de la Covid-19 també ha afectat al sector editorial, durant els mesos de confinament la caiguda de vendes en els llibres d’interès general va arribar a ser del 60% i s’ha anat reduint fins apropar- se a caigudes acumulades al voltant del 5% el novembre segons ha destacat el del Gremi d’Editors de Catalunya.

Les exportacions a Amèrica Llatina, han caigut més d’un 40% i  el llibre de text estima una caiguda superior al 10% com a conseqüència del tancament de les escoles durant tres mesos per la pandèmia i que també ha afectat amb intensitat a la literatura infantil i juvenil de prescripció escolar.

LLUITAR CONTRA LA PIRATERIA

Durant la pandèmia s’ha experimentat també un fort creixement de la pirateria, especialment a les xarxes socials. Segons  Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors “caldria un compromís del conjunt de la societat i de les pròpies empreses que gestionen les plataformes de les xarxes socials que s’han convertit en transmissors de continguts il·legals’’

El president del Gremi d’Editors considera que “la pirateria de continguts culturals en general i del llibre en particular s’hauria de poder perseguir amb més efectivitat. De fet s’ha demostrat que tècnicament és possible lluitar contra altres xacres a les xarxes socials com la pornografia infantil o la violència de gener”.

Per aquests motius es considera clau la campanya de Nadal i Reis per intentar reduir l’impacte de la crisi a tota la cadena de valor del llibre.

El Gremi d’Editors de Catalunya valora positivament el recolzament de les administracions i reclama un Pacte d’Estat pel llibre i la lectura amb mesures que comprometin a tots els partits més enllà de la durada de les legislatures. També reclama que s’activi el projecte de construcció de la gran biblioteca de Barcelona en la qual estan treballant l’Ajuntament de Barcelona, la Conselleria de Cultura i el Ministeri de Cultura.

CLARA RECUPERACIÓ DE L’HÀBIT DE LECTURA I EL LLIBRE COM UN BÉ ESSENCIAL DURANT LA PANDÈMIA

Durant la pandèmia s’ha demostrat que el llibre ha estat un gran alitat en temps de confinament i moltes persones han recuperat l’hàbit de lectura. Patrici Tixis, considera que “els tres factors fonamentals que estan contribuint a la dinamització dels llibres d’interès general en aquest segon semestre han estat, per una banda, una clara recuperació de l’hàbit de lectura dels ciutadans ja manifestada durant el confinament i consolidada posteriorment; per l’altra, un suport decidit dels lectors a les llibreries de proximitat; i, finalment, l’èxit de la cooperació público-privada en la que les administracions han jugat un paper clau per contribuir a que el teixit empresarial del món del llibre pogués aguantar la primera embranzida de la crisi”.

Segons l’estudi “El papel del libro y de la lectura durante el periodo de confinamiento por la Covid-19 en España”, elaborat per a la Federación de Gremios de Editores de España per l’empresa Conecta Research & Consulting, el nombre de lectors freqüents (aquells que llegeixen habitualment llibres cada setmana) s’ha incrementat el 15% durant la pandèmia en passar de representar el 50% de la població lectora al 57%.

La crisi ha demostrat que, “el llibre és un bé essencial de primera necessitat pels ciutadans, els quals reconeixen obertament que el llibre els ha ajudat a suportar molt millor la pandèmia; i la segona que el comerç electrònic s’ha demostrat un bon aliat per als lectors en temps de llibreries tancades”.

SUPORT A LES LLIBRERIES DE PROXIMITAT

En temps de mobilitat reduïda per les restriccions provoades per la pandèmia s’ha vist un suport dels lectors a les llibreries de proximitat i també el fenomen de l’augment de la venda de llibres en paper a través del comerç electrònic, que ha experimentat un fort augment». En aquest sentit, el president del Gremi valora positivament que “les llibreries han fet un gran pas endavant respecte al comerç electrònic de llibres físics destacant no només la feina que han fet moltes llibreries de forma individual, sinó el naixement de plataformes de venda i distribució online fruit de l’aliança entre llibreters”

Respecte al llibre electrònic, que malgrat que ha experimentat un fort creixement en termes percentuals de l’ordre del 35%, representa un 6% de les vendes totals del sector.

Exit mobile version