Peter Pan, Heidi, Enid Blyton, Pippi Calcesllargues o Tintín formen part de la història de l’editorial.
La biblioteca Jaume Fuster acull fins gener de 2024 una exposició comissariada per Julià Guillamon i Mònica Baró. Amb la participació de Ferran Burguillos, gerent de Biblioteques de Barcelona i Luis Zendrera, Director Gerent de l’editorial Joventut.
L’exposició Les Aventures de l’Editorial Joventut, conclou les celebracions del centenari d’Editorial Joventut i mostra els seus llibres en set ambients: una llibreria dels anys vint, una habitació de canalla dels anys trenta, un bar, un saló burgès, una habitació moderna dels anys seixanta, una regata i una habitació d’adolescents d’avui.
Aquesta és la primera vegada que es poden veure en una exposició, materials provinents del fons històric de l’editorial. A les vitrines de l’exposició es mostren podr cartes de diferents autors als membres de la família Zendrera, propietària de l’editorial; catàlegs dels anys 30, elements promocionals d’època, maquetes de llibres, proves de coberta, originals d’il·lustració, fotografies, notes manuscrites del fundador de l’editorial, tipus d’impremta, etc. Per a la doctora en biblioteconomia Mònica Baró, l’editorial Joventut “és un referent al món editorial espanyol per haver sabut traslladar l’amor als llibres a través d’obres universals amb les que s’identifiquen vàries generacions de lectors”.
Editorial Joventut va ser fundada el 5 d’octubre de 1923, sota la direcció de José Zendrera. Des de llavors ha publicatobres importants com les primeres edicions en català i en castellà de Peter Pan i Wendy, el 1926; o Alícia en terra de meravelles, el 1927, així com algunes de les primeres traduccions d’autors internacionals com Zweig, Curwood, Andersen o els germans Grimm, entre molts d’altres. Joventut també va ser l’editora d’algunes de les famoses sagues d’Enid Blyton, com la d’El Club dels Cinc, i d’altres èxits com Pippi Calcesllargues.
A més a més, des dels seus inicis l’editorial va treballar amb coneguts autors catalans com ara Marià Manent, Josep Maria Folch i Torres, Josep Carner o Carles Riba, i amb il·lustradors tan importants com Joan Junceda, Lola Anglada o Elvira Elías.
Editorial Joventut en aquests 100 anys ha editat al voltant de 10.000 llibres. En l’actualitat, l’editorial té presència a més de 40 països i participa pràcticament en totes les compres governamentals de llibres d’Amèrica Llatina.
Des de l’editorial recorden la frase de Jella Lepman, ”els llibres serveixen per construir ponts d’entesa entre les persones, per entendre millor el món i sentir-nos més connectats amb ell i entre nosaltres”. Asseguren que el centenari “no hagués estat possible sense tota la xarxa de persones connectades per les increïbles històries que ens transmeten els llibres. Si hem pogut arribar fins aquí és sobretot gràcies als lectors i lectores que, en obrir les pàgines dels nostres llibres, es deixen endur i connecten amb les històries que a nosaltres ens han fet vibrar d’una manera especial. No podem estar-los més agraïts per confiar en nosaltres”.