Us oferim 25 recomanacions per aquestes festes. Llibres per regalar, llegir i compartir.
Gina
Maria Climent
L’altra editorial / Alfaguara
Maria Climent debuta amb la novel·la ‘Gina’ i ho fa donant una de les sorpreses literàries d’aquesta temporada en català.
Les reflexions de la Gina sobre la seva vida amb els seus pensaments i les seves pors, els desitjos de ser mare formen part del relat de l’obra ambientada en el delta de l’Ebre, Barcelona i París.
Partint de l’experiència personal i patir una malaltia neurodegenerativa, la protagonista de la novel·la, amb esclerosi múltiple, té l’objectiu de fer una vida normal i ser feliç. ‘Gina’ narra el pas de la protagonista al món adult, i la lluita entre la vida i la malaltia però explicada amb una gran naturalitat i vitalitat.
Maria Climent utilitza expressions i el llenguatge ebrenc per oferir una novel·la diferent on l’humor també hi juga un paper important.
Un afer massa familiar /Un asunto demasiado familiar
Rosa Ribas
Capital Books / Tusquets
Personatges que amaguen secrets i una empresa familiar poc habitual: una agència de detectius. El matrimoni (Mateo i Lola) i els seus tres fills (Nora, Marc i Amàlia) formen part de l’agencia de detectius i sovint i la barreja familiar i professional els porta sovint al límit. També hi treballa l’Ayala, que sol encarregar-se de les feines més brutes.
Una història de vincles insospitats, de relacions familiars i de vells secrets que afloren a la llum, perquè també les famílies de detectius tenen afers privats i passats inconfessables. La Nora la filla gran va desaparèixer fa uns mesos i potser ha estat una desaparició voluntària. De moment no hi ha cap pista sobre la desaparició de la filla gran dels Hernández. Al barri de Sant Andreu de Palomar també ha desaparegut en fill adolescent de Carlos Guzmán, un poderós i tèrbol constructor.
Gent normal
Sally Rooney
Periscopi / Literatura Random House
En Connell i la Marianne han crescut al mateix poble de l’interior d’Irlanda, però en realitat provenen de dos mons molt diferents. La Marianne és una noia orgullosa, inadaptada i solitària. En Connell és un dels nois més populars de l’institut. També és el fill de la dona de fer feines de la mansió on viu la Marianne. Quan, tot i les diferències socials, sorgeix entre ells una connexió especial, provaran de mantenir-la oculta.
Gent normal és una història delicada sobre com una persona pot transformar la vida d’una altra. És també una novel·la contundent sobre la incomunicació, sobre com ens sentim, sobre com necessitem els altres per ser qui som i, sobretot, quines relacions de poder i domini s’estableixen dins les relacions amoroses.
La teva ombra
Jordi Nopca
Proa
MÉS INFORMACIÓ
La novel·la guanyadora del primer Premi Proa de Novel·la.
‘La teva ombra’, és la història de dos germans, en Pere i en Joan que viuen existències paral·leles però també tibantors i gelosies que entren en conflicte per “un problema íntim” i cadascun explicarà part de la seva història.
L’estiu del 2010, en Pere, de vint-i-cinc anys, que viu a Barcelona amb els pares, es distreu amb la música electrònica, el projecte d’una pàgina web d’oci i cultura i les trobades sexuals amb la Kate, una violinista anglesa enigmàtica. Però no aconsegueix treure’s del cap la seva exnòvia Laura. Mentrestant, el seu germà gran, en Joan, un lector voraç que fa de mestre de primària, porta una vida secreta que l’afectarà de ple.
L’abisme
Carla Gracia
Univers /Catedral
L’abisme’ és una novel·la sobre un escriptor en hores baixes que es fa seu el manuscrit d’una altra persona.
L’Octavi és un escriptor en hores baixes que accepta un suborn del seu editor: posarà el seu nom en un text que no ha escrit per guanyar el premi literari més important i més ben dotat del país. Era un escriptor d’èxit, el millor de la seva generació, però ara la seva vida professional i personal s’enfonsa.
Tres dècades després del seu gran èxit, l’Octavi està eixut, se li han acabat les idees, està a punt de signar els papers del divorci, té una relació prou difícil amb la seva filla i a sobre, la Nina, un amor de joventut que s’ha convertit en una crítica literària implacable, l’amenaça de descobrir el seu secret.
Un revòlver per sortir de nit / Un revòlver para salir de noche
Monika Zgustova
Galaxia Gutenberg
L’escriptora Monika Zgustova narra la vida de Véra Nabokov, la dona que va acompanyar l’escriptor Vladimir Nabokov durant tota la seva vida. Véra és un exemple diàfan de la dona que, conscient que comparteix la seva existència amb un home extraordinari, decideix convertir l’èxit del seu marit en la seva raó de ser.
Véra és la primera lectora dels textos de Vladimir, la que els passa en net i els prepara per la seva edició. Organitza la vida dels Nabokov a l’exili, primer a Berlín, després a París i finalment als Estats Units, on convenç el seu marit que passi a escriure en anglès i se centri en les novel·les, fins al seu retorn a Europa, quan s’estableixen a Suïssa. Porta les finances de la família i negocia els contractes dels llibres, les adaptacions cinematogràfiques, els contractes a les publicacions periòdiques. Però també pretén controlar les amistats de Vladimir, sobretot les femenines, fins al punt d’assistir a les classes del seu marit a la universitat com una alumna més.
Mentira
Enrique de Hériz
Navona
L’any 2004 Enrique de Hériz rebia en el Premi Llibreter per ‘mentira’, sense cap mena de dubte la millor novel·la de l’autor barceloní.
Ara l’editorial Navona ens ofereix una nova edició que compta amb fotografiess de Daniel Mordzinski i els epílegs de Nuria Barrios, Juan Cruz, Santiago Del Rey, José Manuel Fajardo, Gemma Lienas, Óscar López, Eduard Márquez, Olga Merino, Rosa Montero, José Ovejero, Pilar Reyes i Juan Gabriel Vásquez.
Es tracta d’una reivindicació d’una part del llegat literari d’Enrique de Héreiz que ens va deixar el 14 de març d’aquest 2019.
Jugar-s’hi la vida
Màrius Serra
Amsterdam Llibres
El tàndem Màrius Serra Oriol Comas presentaven el mes de marc del 2018 ‘La novel·la de Sant Jordi’ una sàtira en clau de novel·la negra sobre el món editorial i que comptava amb l’especialista en jocs Oriol Comas com a personatge destacat.
Després de l’experiència Màrius Serra publica un nou lliurament de la sèrie on el joc continuarà tenint un pes destacat en la trama de ‘Jugar-s’hi la vida’ a ritme de novel·la negra.
A ‘Jugar-s’hi la vida‘ ‘Un camell imprudent, una vibrant persecució, un narcopís al Raval i dos morts són les cartes que ens reparteix Màrius Serra a les primeres pàgines. Uns crits inesperats i una trencadissa de vidres condueixen una parella de Mossos a una escena que els deixa horroritzats: troben un noi jove i una anciana estesos a terra. Totes les portes i finestres són tancades per dins i els cadàvers estan xops. L’expert en jocs Oriol Comas i Coma, veí del barri, posarà el seu instint de deducció al servei d’un cas que acaba tenint connexions insospitades, nacionals i internacionals.
‘La noia que va viure dues vegades’
David Lagercranzt
Columna/Destino
MÉS INFORMACIÓ
Stieg Larsson va morir sobtadament l’any 2004 pocs mesos després d’haver lliurat a la seva editora els tres volums de la trilogia Millenium. Larsson no va arribar mai a veure l’èxit editorial de la seva trilogia.
L’any 2015 l’escriptor suec David Lagercrantz publicava el primer dels tres títols que continuarien amb la història de Stieg Larsson.
Aquest 2019 ha publicat el sisè i darrer lliurament de la sèrie ‘La noia que va viure dues vegades’ on la Lisbeth Salander està preparada per a la batalla final contra la seva germana Camila. Aquesta vegada prendrà la iniciativa i intentarà alliberar-se del dolor de tota una vida. S’ha estat acostant al seu objectiu: ha deixat enrere Estocolm, porta un pentinat nou i s’ha tret els piercings. Sembla una executiva més, però les executives no amaguen una pistola sota l’americana, no són hackers expertes ni tenen cicatrius i tatuatges que els fan recordar que han sobreviscut a l’impossible. Mentrestant, en Mikael Blomkvist investiga la mort d’un sense sostre de qui només se sap que ha mort mentre pronunciava el nom del ministre de Defensa del govern suec i que guardava el número de telèfon del periodista a la butxaca. En Mikael necessitarà l’ajuda de la Lisbeth, però per a ella el passat és una bomba a punt d’explotar.
Esta tormenta
James Ellroy
Literatura Random House
James Ellroy continua mossegant i cada novel·la que publica és una nova demostració del seu potencial literari i un nou domini del gènere negre. Ellroy torna amb ‘Esta tormenta’ la continuació de ‘Perfídia’ per endinar-se en una nova història ambientada a Los Angeles durant la Segona Guerra Mundial.
La novela arrenca dues setmanes després de ‘Perfidia’ i ens situa l’any 1941 amb el conegut atac a Pearl Harbour.
El club de lectura de David Bowie
John O’Connell
Blackie Books
Quines va ser les 100 lectures que van marcar a David Bowie? Tres anys abans de la seva mort va fer una llosta de quines van ser les 100 lectures que li van agradra més i li van marcar en un moment de la seva vida. No va ser fins l’any 2013, gràcies una exposició retrospectiva sobre el music en un museu de Londres quan aquella llista es va fer pública.
Tot i que la passió per la lectura arribaria tard, Bowie sempre s’acompanyava d’una biblioteca mòbil a més d’un miler de llibres, que amenitzaven els trajectes entre concert i concert de les seves gires.
Des de Orwell fins a Kerouac, passant per Homer, John Kennedy Toole, Dante o Sarah Waters formen part dels referents de Bowie i com aquestes lectures van influenciar en la trajectòria musical del cantant i compositor.
El rastre del llamp
Rebecca Roanhorse
Mai Més Llibres
L’editorial Mai Més Llibres neix amb l’objectiu de publicar novel·les de gènere fantàstic i de ciència ficció. En el seu catàleg compta amb Rebecca Roanhorse, una autora nordamericana, amb arrels nadiues americanes de la tribu Ohkay Owingeh i que ha aconseguit destacats premis com el Hugo, Nebula o el John W.Campbell. ‘El rastre de llamp’ és la seva carta de presentació en català.
Roanhorse recrea un ambient post-apocalíptic amb ingredients de la mitologia dels indis navajo. Mentre que pràcticament tot el món ha desaparegut per les inundacions d’una apocalipsi climàtica, Dinétah (antiga reserva navajo) ha renascut, gràcies a un mur de més de 80 metres d’alçada que van construir els déus per protegir la zona. En aquest indret, déus i els herois caminen entre els humans, però també els monstres.
La Maggie Hoskie és una matamonstres de Dinétah, una assassina amb poders sobrenaturals.
Homenatge als caiguts
Albert Sánchez Piñol
Rosa dels Vents
MÉS INFORMACIÓ
Entre els anys 2006-2008, Albert Sánchez Piñol va col·laborar en el programa ‘Els matins de Catalunya Ràdio’ d’Antoni Bassas amb un espai on explicava històries singulars que reflexionaven, amb la ironia característica de l’autor de ‘Victus’, sobre la vida.
L’espai no podia superar els dos minuts i Sánchez Piñol llavors tenia dues opcions o parlar de l’actualitat social i política o bé fer el que sap fer i ja havia demostrat amb novel·les com ‘La pell freda’ o ‘Pandora al Congo’; fer literatura. Es va decantar per aquesta segona opció i aquells relats narrats des dels micròfons de Catalunya Ràdio, més de 10 anys després encara continuen vigents, malgrat la volatilitat de la ràdio.
I quins temes tractaven els petits relats i històries? Doncs una mica de tot, però sempre mantenint-se en el seu estil. Històries de personatges històrics com Napoleó, Hitler o Einstein però també històries de personatges anònims que han volgut passar a la posteritat, quan en realitat van fer el ridícul més absolut.
Metropolis
Philiph Kerr
RBA
Després de protagonitzar tretze novel·les, el personatge de Bernie Gunther posa punt i final a la sèrie amb ‘Metrópilis’ que RBA publicarà el 5 de setembre. Es tracta de la darrera novel·la que va escriure Philip Kerr abans de morir el 24 de març de 2018 als 62 anys, deixant un llegat prou important de novel·les que el van consolidar com un gran escriptor de novel·la negra.
‘Metropolis’ ens situa al Berlín de 1920 amb un jove inspector Bernie Gunther que treballa en la unitat de Antivici quan Bernard Weiss, cap de la Policia Criminal de Berlín, el convida a sumar-se a la KIA, la Inspecció Criminal A, el cos de supervisió de totes les recerques d’homicidis de la Kripo. La primera tasca de Bernie consisteix a investigar els assassinats de l’Estació Silesia, on han estat asssinades quatre prostitutes. A totes els van copejar en el cap amb un martell i després els van arrencar la cabellera amb un ganivet afilat. Bernie amb prou feines té temps de familiaritzar-se amb l’expedient del cas quan és assassinada una altra prostituta. El naixement del nazisme i la seva propagació entre la societat alemanya es ben present a la novel·la.
Largo pétalo de mar
Isabel Allende
Plaza &Janés
MÉS INFORMACIÓ
Coincidint amb l’aniversari de l’arribada del vaixell Winnipeg a Xile, ‘Largo pétalo de mar’ narra la història de Víctor i Roser, una parella catalana que va formar part dels més de dos mil exiliats espanyols que van arribar al país andí a bord del vaixell noieljat per Pablo Neruda l’any 1939.
La novel·la recorre la història de mig segle a Xile – “ese largo pétalo de mar i nieve’ en paraules de Neruda”- des dels anys quaranta als noranta, passant pel cop d’estat de Pinochet.
Els impostors
Pilar Romera
Columna / Destino
MÉS INFORMACIÓ
Els impostors és la història de tres perdedors de la Guerra Civil espanyola. Una història farcida d’enganys, impostura, amor, amistat i traïció. El retrat de tres vides des d’abans de la guerra fins a la dura postguerra, passant pel terrible camp de concentració d’Argelers. Les vides de Dora, Miquel i Bonaventura s’entrellacen i, enmig, apareixen Fuentes, un comissari de la vella guàrdia, corrupte i addicte, i Paco, antic transformista i traficant de cocaïna que són també, malgrat tot, uns supervivents. La història que aconsegueix fer-nos sentir que, en casos extrems, tots podem ser uns impostors.
Com assegura Martí Gironell ‘ Pilar Romera ens descriu amb sensibilitat, amb mala llet i amb detall les vides d’aquestes persones atrapades en una gran teranyina i de la qual no se’n poden desempallegar. Té la capacitat i l’habilitat que empatitzis amb tots i cadascun d’ells i ho aconsegueix perquè els fa propers, i perquè ens deixa que els entenguem des del cap i des del cor’’.
Amb el sol al damunt’
Geovani Martins
(Més Llibres / Alfaguara)
MÉS INFORMACIÓ
Després de la publicació del seu llibre primer llibre de relats ‘Amb el sol al damunt’. Geovanni Martins s’ha convertit en un des autors revelació de les lletres brasileres a més de donar visibilitat al món de les faveles gràcies a uns relats que barregen la crònica amb la ficció.
Va deixar l’escola amb setze anys per treballar d’home anunci i venedor de fruita però la seva gran passió eren els llibres. Autor autodidacta va começar a escriure gràcies a una vella màquina d’escriure perquè no tenia diners per arreglar el seu ordinador. La seva és una història de superació però també de passió, en aquest cas a la literatura.
La cara Norte del corazón /La cara nord del cor
Dolores Redondo
Destino /Columna
MÉS INFORMACIÓ
Després de la publicació de la trilogia iniciada amb ‘El guardià invisible’ i ‘Et donaré tot això’, Dolores Redondo recupera el personatge d’Amaia Salazar amb ‘La cara nord del cor’ (Destino /Columna)
Amb ‘La cara nord del cor’ cor’ torna als orígens del personatge d’Amaia Salazar amb una història ambientada a l’agost del 2005, molt abans dels crims que van commocionar la vall de Baztan, una jove Amaia Salazar de vint-i-cinc anys, subinspectora de la Policia Foral, participa en un curs d’intercanvi per a policies de l’Europol a l’Acadèmia de l’FBI als Estats Units, que imparteix Aloisius Dupree, cap de la unitat d’investigació.
‘Quin joc més bèstia’
Joaquím Carbó
Editorial Comanegra
MÉS INFORMACIÓ
Amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria de Joaquim Carbó, l’editorial Comanegra publica una antologia dels millors contes per a infants i joves. Els textos han estat triats pel mateix autor i també inclou deu contes inèdits escrits exclusivament per formar part d’aquesta antologia.
Des de l’explotació infantil al Pakistan a la pèrdua de memòria causada per l’Alzheimer passant per la pobresa o els prejudicis, les històries de Carbó s’endinsen en conflictes socials i emocionals. L’autor assenyala que ‘No podem amagar el cap sota l’ala i fer veure que vivim en un món meravellós on tot són flors i violes’.
Aprendre a parlar amb les plantes
Marta Orriols
Edicions del Periscopi /Lumen
MÉS INFORMACIÓ
L’autora ha rebut el Premi L’Illa dels Llibres 2019 per la novel·la ‘Aprendre a parlar amb les plantes’
Després de debutar el llibre de relats ‘Anatomia de les distàncies curtes’, l’any 2016. Marta Orriols publica la primera novel·la ‘‘Aprendre a parlar amb les plantes’ on narra el procés de dol de Paula Cid, després de la mort sobtada de la seva parella, en Mauro a conseqüència d’un accident de trànsit. Poques hores abans de morir li confessava la seva intenció de deixar-la per a una altra dona.
A partir d’aquest moment la Paula es submergirà en ella mateixa i emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i despertarà el seu instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per superar la difícil situació.
Los testamentos
Margaret Atwood
Salamandra
Margaret Atwood publicava l’any 1985, ‘The Handmaid‘s Tale’ i l’adaptació televisiva de la novel·la va tornar a posar d’actualitat la novel·la d’Atwood. S’ha traduït a una quarantena llarga d’idiomes. El 1989 se’n va fer una pel·lícula. Se n’han fet una òpera i un ballet, n’estan fent un còmic, i el 2017 es va presentar en forma de sèrie de televisió.
En aquesta nova novel·la, Atwood respon a les preguntes que han captivat als seus lectors durant dècades. Quan les portes de la furgoneta es van tancar de cop després de Offred al final del conte de la criada, no hi havia forma de saber quin seria el seu futur: la llibertat, la presó o la mort.
Margaret Atwood recupera la història quinze anys després que Offred s’endinsés en el desconegut, amb els testimonis sorprenents de tres narradores del món de Gilead.
Records del futur
Siri Hustvedt
Editorial: Edicions 62 /Seix Barral
MÉS INFORMACIÓ
Siri Hustvedt es posa en la pell d’una escriptora ja gran que, esperonada per la trobada d’un quadern de notes antic, evoca els records del seu primer any a Nova York, el 1978, quan acabada d’arribar de Minnesota, sola i sense ni cinc, descobreix les múltiples possibilitats que li ofereix la ciutat. A més, les converses misterioses d’una veïna, la Lucy Brite, que la jove sent a través de la fina paret de l’apartament, l’intriguen. I com que cada cop són confessions més íntimes i sinistres s’obsedeix a descobrir la veritat de la dona que viu a la porta del costat.
Construïda a partir de la reelaboració en el present del temps passat, Records del futur crea un diàleg entre dècades i s’expandeix en múltiples relats. A més de la misteriosa vida de la veïna, assistim sobretot al retrat d’una jove que troba el seu camí com a dona i com a escriptora, inscrita en un ambient elèctric, el Nova York de finals dels anys 70.
Les formes del verb anar
Jenny Erpenbeck
Angle editorial / Anagrama
MÉS INFORMACIÓ
L’alemanya Jenny Erpenbeck ha rebut el Premi Llibreter a d’altres literatures.
Jenny Erpenbeck, amb ‘Les formes del verb anar’ (Angle editorial /Anagrama) retrata l’Europa dels refugiats sense destinació. L’obra és una immersió en el tracte de la societat alemanya i europea a aquells que fugen de la guerra, des del punt de vista d’un professor jubilat que ha quedat vidu. Richard, un catedràtic emèrit de Filologia clàssica, s’implica en la història d’uns refugiats africans que li recorden la seva condició quan, de petit, va haver de fugir de Polònia durant la Segona Guerra Mundial.
La pròpia història del professor i la seva filosofia de vida es van enllaçant amb les dels refugiats que un dia decideix anar coneixent, potser per trobar un nou objectiu de vida.
Els angels em miren
Marc Pastor
Amsterdam Llibres
Marc Pastor torna al gènere negre després de ‘La mala dona’ i ho farà al març amb la novel·la ‘Els àngels em miren’ una obra situada en la Barcelona actual i després de la proclamació de la República Catalana.
Abraham Corvo és el protagonista de la nova obra de l’autor de ‘Bioko’ i ‘Farishta’ on després de la proclamació, el decret d’estat d’excepció, la intervenció de l’exèrcit i els morts al carrer, el cos dels Mossos d’Esquadra necessita recomposar-se i guanyar immediatment el prestigi i l’autoritat perduts davant de l’opinió pública i publicada.
A la tensió que es viu en el si del cos, s’hi afegeix l’exigència de resultats automàtics, i més si es tracta de resoldre un cas tan sensible com el d’unes noies aparegudes a Sant Andreu, torturades i violades fins la mort.
‘Paraules que tu entendràs’
Xavier Bosch
Columna
MÉS INFORMACIÓ
Un any en tres sopars diferents i sis persones que formen part de tres parelles que són molt amics però que cadascú d’ells són molt diferents’. Aquest podria ser el resum de la nova novel·la de Xavier Bosch-
Tres sopars que tenen lloc entre la nit de cap d’any del 2017 als Alps suïssos i la nit de cap d’any del 2018 a Venècia.
Tres parelles es disposen a celebrar el Cap d’Any en un hotel. La Mara, directora d’una agència de viatges de luxe, és qui s’encarrega de cercar un indret amb encant que sorprengui els amics any rere any. Aquest cop és als Alps suïssos, envoltats de muntanyes nevades, on la Mara i el Xavi, la Biosca i el Darín i l’Andreu i la Joana, entre els quaranta i pocs i la cinquantena llarga, sopen plegats vestits d’etiqueta. Tots sis riuen, juguen i són feliços, però res no és mai el que sembla. L’any que enceten pot canviar-ho tot.
La novel·la explora les relacions de parella, els secrets de cadascú i l’ús que fem de la veritat ”Sobre el que diem, que callem i que estem disposats que la parella sàpiga de nosaltres i què ens hem de guardar per a nosaltres mateixos’ assegura l’autor.
Molt bona tria! Però trobo a faltar el nom del traductor en els llibres traduïts 😉