La Campana publica en català la novel·la d’Angelika Schrobsdorff basada en la biografia de la seva mare Else que va viure una vida intensa en l’Alemanya dels anys 20 fins a l’arribada del nazisme al poder.
La primera edició va ser publicada l’any 1992 i ara la novel·la apareix en català de la mà de La Campana, amb traducció d’Albert Vitó, després de ser guardonada amb el Premi dels Llibreters de Madrid al millor llibre de l’any 2016. Dues editorials independents com són Periférica i Errata Naturae van unir esforços per publicar en castellà l’obra d’Angèlika Schrobsdorff.
La novel·la ens ofereix un recorregut per la vida d’Else Kirschner, la mare d’Angelika, que decideix lluitar contra tot cànon establert i gaudir de les seves pròpies normes.
Poc abans de morir, a la seva darrera carta, l’Else es definia com ‘una persona insòlita i sospitosa. Sobresortia pels marges, per dir-ho d’alguna manera; vaig haver de ser molt forta i crear les meves pròpies lleis”.
A l’inici del llibre Angelika descriu ‘quan intento descriure-la, sigui per a mi mateixa o per a altra gent, torno una vegada i una altra al terme ‘autenticitat’. En un món farcit d’autoenganys, fingiments i hipocresia, l’Else era tan autèntica i elemental com només pot ser-ho una criatura de la naturalesa. I al mateix temps tenia un intel·lecte brillant: pensava amb molta més agilitat, rapidesa i independència que la majoria de dones de la seva època’
Schrobsdorf reconstrueix en forma de novel·la la biografia d’una mare que es va convertir en l’ovella negra de la família, que va viure al límit i sense complexos allunyada del tradicionalismes imposats del seu entorn familiar que ja havia decidit amb qui s’havia de casar l’Else. La resposta va ser fugir de casa i viure intensament l’ambient bohemi del Berlín dels anys 20.
”El febrer del 1916, un dia l’Else va sortir de bon matí de la casa dels pares. Va deixar damunt del coixí del llit una carta en què els comunicava que s’havia casat amb en Fritz i els demanava perdó. La mare més afectuosa i el pare més indulgent del món no van perdonar la seva filla. La van desterrar de la seva casa i el seu cor. Van eliminar-ne qualsevol rastre i van prohibir que el seu nom es pronunciés davant d’ells”
Començava una nova vida de l’Else i iniciava llavors un recorregut vital intens que la va portar a tenir tres fills de tres pares diferents.
En Fritz, Hans i l’Erich per aquest ordre van ser els pares dels tres fills de l’Else i fins i tot tal com es descriu a la novel·la van compartir sostre tots plegats.
La primera part ‘Allò tan absolutament diferent’ serem testimonis de tots aquests fets però a la segona ‘Fracàs’, Else viurà l’ascens al poder del partit nazi i la persecució dels jueus. La seva condició de jueva la portarà a l’exili a la capital de Bulgària, Sofia amb les seves dues filles on haurà de començar de zero.
L’Alemanya dels anys vint i l’època bohèmia canvia de forma radical amb l’arribada al poder del partit nazi amb Hitler al capdavant.
I
També assegurava que ningú la va ajudar i que en el millor dels casos l’acceptaven com una anomalia, i, en el pitjor, la consideraven una degenerada.
‘Tu no ets una mare com les altres’ narra l’auge i el descens de l’Else amb la seva capacitat d’adaptació que malgrat les dificultats la vida és bella i l’Else va viure intensament una vida que ara podem llegir en format novel·la assaborint-la amb tota meva de detalls.
Angèlika Schrobsdorff, l’autora de la novel·la va morir el mes de juny del 2016 deixant el llegat en forma de novel·la de la vida de la seva mare però també el retrat d’una societat que va viure uns intensos anys 20 per després patir l’ascens del nazisme i l’inici de la Segona Guerra Mundial.