Del 3 al 7 de novembre Barcelona acull la primera edició del festiva que comptarà amb 200 participants, entre escriptors i moderadors, en 74 activitats.
L’escriptor, periodista i professor Ricard Ruiz Garzón és el comissari del 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona. Les activitats es duran a terme entre dos espais, Fabra i Coats:Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.
42, neix amb l’objectiu de reivindicar no un gènere, com poden ser la ciència-ficció o la fantasia, sinó tots els que comparteixen codis de les narratives no realistes o no mimètiques.
Ricard Ruiz afirma que “ El segle XXI no té una realitat. En té moltes. I calen nous instruments per explicar-les.” Potser per aquest motiu “els gèneres fantàstics han esclatat com mai, darrerament. De Harry Potter a Joc de trons, de les noves trilogies d’El senyor dels anells i Star Wars a sèries com Stranger Things o Black Mirror, de les utopies i distopies sobre les xarxes socials, la robòtica i el posthumanisme a la consolidació dels videojocs com a punta de llança de la indústria cultural. Vivim una efervescència de les narratives no realistes: de la ciència-ficció, de les fantasies èpica, fosca i urbana, del nou fantasy, del clàssic fantàstic de trencament de la realitat, de les narratives sobre la por, de la reinvenció del realisme màgic i de les relectures de la mitologia, les llegendes i els contes de fades.”
El festival compta amb una doble proposta “d’una banda, la de difondre els nous terrenys de recreació, revisitació i experimentació que aquests gèneres i les seves hibridacions estan produint a les nostres lletres i arreu del món. I, de l’altra, la de recuperar una tradició que a casa nostra no sempre ha estat ben tractada, malgrat sustentar-se en una llarga nòmina de noms indiscutibles” afegeix el comissari del festival.
La primera edició del festival girarà per diversos eixos temàtics en aquesta primera edició seran la mitologia, els robots, el posthumanisme, el feminisme, el solarpunk, el fantàstic transgressor, la fantasia èpica, el terror, la narrativa juvenil, les narracions orals, l’humor, els jocs i els videojocs.
Alexandra Bracken, Elia Barceló, Susanna Clarke, Care Santos, César Mallorquí, Nicholas Eames, Rosa Montero, Marc Pastor, Coia Valls, Francesco Nepitello, Margarida Aritzeta, Stuart Turton, Joan-Lluís Lluís, Cristina Fernández Cubas, Maite Carranza, Albert Monteys, Carmen Maria Machado, Manel Loureiro, Bel Olid, Elisabetta Gnone, Giovanna Rivero, Anna Starobinets, Richard Morgan i Wojciech Orliński són alguns dels noms que protagonitzaran la primera edició del 42.
Durant cinc dies, 42, comptarà amb 74 activitats i més de 200 participants on hi seran alguns dels màxims exponents d’aquests gèneres, però també valors emergents i noves propostes.
També serà importants els homenatges a Stanislaw Lem, Ana María Matute, Víctor Nubla i Domingo Santos.
I PER QUÈ EL NOM DE 42?
El nom de 42, no és casualitat i els organitzadors asseguren que es tracta d’un nombre ple de significats en els gèneres fantàstics. En l apagina web del festival asseguren que “42 és el número per excel·lència de la ciència-ficció i, per extensió, de tots els gèneres fantàstics. Se’n fan mems, samarretes i articles sencers per treure’n l’entrellat. Se l’homenatja, s’hi juga, se’n fan citacions més o menys amagades. I, sobretot, se n’intenta revelar el misteri.”
42, asseguren “és la sorprenent resposta a la pregunta “Quin és el sentit de la vida, l’univers i tot plegat?”, i la dona l’ordinador Pensament Profund, després de meditar-hi 7,5 milions d’anys, a la novel·la de Douglas Adams Guia galàctica per a autoestopistes. A la novel·la, després de la cèlebre resposta, l’ordinador rebla el clau dient que, en realitat, el problema és que la pregunta no estava ben plantejada. La qual cosa, és clar, portarà els personatges a construir un ordinador millor per poder plantejar la Pregunta Definitiva…”.
Moltes preguntes es plantejaran al 42 i que seran respostes pels diferents convidats al primer festival de gèneres fantàstics de Barcelona del 3 al 7 de novembre.