La novel·la “Tigre blanc” publicada l’any 2008, va suposar el debut de l’escriptor indi Aravind Adiga. Tretze anys després de la seva publicació Netflix ha estrenat l’adaptació cinematogràfica de Ramin Bahrani.
Nominada a l’Òscar al millor guió adaptat, la novel·la “Tigre Blanc” (Amsterdam Llibres/ Miscelania editorial) destacava per la seva frescor i el seu llenguatge senzill i amè. Adiga, oferia un retrat àcid de l’Índia actual amb una descripció de la societat índia marcada per les diferents castes que hi habiten i les classes socials ben marcades. “Tigre blanc” narra de com Balram Halwai (Adarsh Gourav), un noi honest i treballador, però extremament pobre, es converteix en emprenedor sense escrúpols amb instints assassins.
A la llum d’un vell canelobre, durant set llargues nits, el jove xofer de Bangalore relata la història de la seva vida, gràcies a les cartes que envia al primer ministre xinès, anticipant la seva visita oficial al país. No és casual que Balram es dirigeixi en les seves cartes al primer ministres xinès, perquè gran part de la població índia creu que els xinesos i els indis seran els líders del món en un futur no gaire llunyà.
El fet que el protagonista treballi en els seus inicis de xòfer tampoc és casualitat. Segons confessava el mateix autor, a l’Índia el 99% de la població no té cotxe i part de la classe mitjana ha de fer ús dels xòfers.
La pel·lícula destaca pel paper del protagonista amb una gran interpretació d’Adarsh Gourav acompanyat de Rajkummar Rao i Priyanka Chopra Jonas.
L’esclavitud, el racisme i la situació de la dona a l’índia són alguns dels temes que aprofundeix la novel·la i la pel·lícula, però bàsicament denuncia les castes i com aquestes configuren el paisatge social del país. Els que neixen al “galliner” com anomena el protagonista el seu lloc d’origen, ho tenen molt difícil per no dir impossible, poder marxar i millorar la seva situació.
Balram busca com poder revelar-se del sistema i que ningú torni a recordar-li mai més que prové de la casta més baixa. Ell sap que només té dues opcions: el crim o la política. Amb la mentida i l’engany podrà aconseguir el seu propòsit.
Bona adaptació de la novel·la d’Aravind Adiga que ens recorda a pel·licules com “Slumgdog Millonaire”