Site icon L'illa dels llibres

Sònia Casas guanya el premi Nèstor Luján amb una novel·la sobre els quaderns perduts de Gaudí

La novel·la “Retorn als orígens” (Columna) s’inspira en un recerca real  i la relació entre l’arquitecte i l’egiptòleg Eduard Todà.

Sònia Casas és periodista i actualment dirigeix Habilis, l’editorial de continguts educatius d’Abacus. Durant quinze anys ha estat cap de redacció de la revista Sàpiens.  Casas assegura que “Alguns dels reportatges de divulgació històrica que he escrit com a periodista tenien el potencial per convertir-se en llibres. I sí, com si fos una mena d’evolució natural, intuïa que tard o d’hora això passaria.”

“Retorn als orígens”  és una novel·la a cavall de la realitat i la ficció, la novel·la recrea aspectes molt poc coneguts de la vida personal tant d’Antoni Gaudí com d’Eduard Toda.  Casas afirma que “El que mai vaig imaginar és que la història que finalment em va atrapar no podia ser ni un assaig ni un compendi de vivències o d’entrevistes. Només es podia explicar d’una manera: com a novel·la.”.

Després d’anys buscant documentació “He passat molts anys escrivint-la, des del 2016. Durant aquest temps he visitat tots els espais naturals i monuments que hi apareixen i he llegit tants dietaris personals, llibres d’història i biografies com he pogut. Ho he fet perquè soc incapaç de narrar o de descriure res sense conèixer-ho, però, sobretot, per enfrontar-me al vertigen que em generava fer parlar dos personatges històrics de la talla d’Eduard Toda i Antoni Gaudí, la vida dels quals he procurat abordar sempre des del respecte i l’admiració.” Un dels reptes de la novel·la ha estat “La confecció de dos relats entrellaçats ha estat un repte afegit i gens menor, perquè no solament ha requerit que construís dues trames narratives completes sinó que també les he hagut de combinar entre si perquè el relat global i el ritme de la lectura funcionessin.”  Sobre la documentació, Casas afirma que “Disposar d’un material historiogràfic tan ric ha permès incloure a l’obra algu nes frases directament atribuïdes a Gaudí, així com fragments reals de cartes, articles i documents personals de Toda.”

Antoni Gaudí i Eduard Toda són dos amics adolescents aficionats a visitar indrets històrics abandonats. Durant una d’aquestes aventures descobreixen un misteriós gravat prehistòric a les muntanyes properes al castell d’Escornalbou, una troballa que marcarà per sempre més les seves vides.

Cent cinquanta anys després, un matrimoni en crisi format per la Laia, una arqueòloga que se sent poc valorada, i l’Arnau, un geòleg atrapat pels interessos polítics i econòmics d’un projecte espinós que amenaça l’entorn natural d’Escornalbou, inicien una investigació  contra rellotge que els durà a descobrir que no tan sols el gravat és un insòlit santuari astronòmic neolític sinó també que tant Toda com Gaudí el coneixien.

La novel·la s’endinsa en  les connexions que hi ha entre la Pedrera, la Casa Batlló i el Park Güell, amb un paratge molt concret del Baix Camp identificat com el possible lloc d’inspiració del genial arquitecte.

Exit mobile version