La Vila del llibre comptarà amb exposicions, un mercat d’editorials independents, debats, xerrades i presentacions de llibres.
Entre els autors que faran acte de presència destaquen els noms de Manuel Baixauli, Premi Llibreter 2020; Irene Pujadas, Premi Documenta 2020; Pol Guasch, Premi Anagrama 2021; Eva Llobet, Premi Anna-Murià 2020; Anna Gas, Premi Mercè Rodoreda 2020, Núria Esponellà, Premi Prudenci Bertrana 2020; Núria Pradas, Premi Ramon Llull 2020; Sebastià Portell, Rafel Nadal, Maria Carme Roca,Jordi Cabré, Fernando Parra, Màrius Serra, Beli Artigas, Xavier Gimeno; els poetes David Caño, Mireia Vidal-Conte, Eduard Sanahuja i Joan Duran.
Durant el cap de setmana, les taules rodones al voltant de Sitges s’alternaran amb les presentacions de les últimes novetats literàries, dels autors premiats durant aquest darrer any i d’un seguit d’activitats alternatives, com recitals poètics, activitats infantils i exposicions per a tots els públics que tindran lloc al passeig Marítim i en establiments del seu entorn com les sales de l’Hotel ME Sitges Terramar, patrocinador de l’esdeveniment.
Enguany es vol retre un homenatge als anys 20 del segle XX, Jordi Barrachina, Comissari de Sitges Vila del Llibre destaca “Amb els ulls dels anys vint del segle XXI, recordarem “els bojos anys vint” del segle XX a Sitges, anys simbolitzats per l’optimisme en el futur i per una explosió de creativitat simbolitzada per la redacció del “Manifest Groc” de Dalí i companyia, considerat l’ànima de les avantguardes artístiques d’entre guerres”. Un dels objectius es apropar irevindicar “les iniciatives culturals i artístiques nascudes a Sitges en els darrers cent anys -des dels carnavals dels anys vint fins a la formació de la companyia teatral La Cubana-, la rivalitat històrica entre les dues societats culturals de la Vila, el Prado i el Retiro, el paper de les dones en un món eminentment masclista, la urbanització de Terramar, els primers anys del turisme i la vida nocturna, el “Sitges canalla”, dels anys seixanta. Una explosió de creativitat que seguirem a través de personatges fonamentals de l’època i dels seus lligams amb Sitges: Salvador Dalí, Artur Carbonell, García Lorca, Le Corbusier, Margarida Xirgu o l’actor Buster Keaton”
SITGES DE NOVEL·LA. UNA RUTA LITERÀRIA PER LA VILA A TRAVÉS DE CINC AUTORS
Podcast disponible per a descàrrega a www.sitgesanytime.com
Martí Gironell ha elaborat un podcast que recorre diferents racons literaris de Sitges a partir de cinc novel·les contemporànies on la vila és l’escenari de la història: El pirata de cala Morisca (Columna) de David Martí, Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica l’any 2018; El secret de Picasso (Edicions 62 / Umbriel) de Francesc Miralles; L’homenatge (Columna) de Xulio Ricardo Trigo, Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica l’any 2017; El dia que va morir Marilyn de Terenci Moix (Edicions 62,1969), i Una novel·la pulp de Damià del Clot (Llibres del Delicte).
“UNA VILA D’AUTOR”, L’EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA DE XULUI RICARDO TRIGO
Xulio Ricardo Trigo uneix dues de les seves grans passions, l’escriptura i la fotografia. L’exposició de l’escriptor i fotògraf reuneix una setantena de fotografies on destaquen 33 retrats d’autors i autores, a més d’altres noms de la cultura catalana, que han passat pels festivals de les Viles del Llibre des del 2016.
Xulio Ricardo Trigo destaca que l’exposició, “La composen 72 fotografies. D’elles, 42 són moments a les viles on, per uns instants, tot funciona plàsticament i humanament. A més a més hi ha 30 retrats en gran format d’artistes que han passat per les viles i que hi han deixat la seva petjada.”
Es tracta d’imatges en blanc i negre amb retrats d’Alejandro Palomas, Àngels Moreno, Anna Maria Villalonga, Blanca Busquets, Carme Martí, Carme Riera, Coia Valls,Bernat Puigtobella Conrad Setó, Gabi Martínez, Gemma Lienas, Joan Margarit, Joan-Lluís Lluís, Jordi Llavina, Laura Borràs, Lîla Urbano, Lluís Foix, Margarida Aritzeta, Maria Carme Roca, Maria Teresa Calabús, Màrius Serra, Martí Gironell, Núria Esponellà, Pilarín Bayés, Rafael Nadal, Rosa Fabregat, Roser Capdevila, Sebastià Benassar, Vicenç Llorca i Xavier Bosch.
Per Xulio Ricardo Trigo l’exposició “respon a dos dels meus interessos més preuats. D’una banda trobar imatges ocasionals que puguin funcionar des d’un sentit estètic. D’una altra hi ha la pràctica del retrat fora de l’estudi, la recerca de rostres i expressions que es presenten una mica casuals però que també reflecteixen el tarannà profund dels fotografiats.”
L’exposició destaca la força de la fotografia i els seus matisos “Les imatges responen a la meva trajectòria de fotògraf en blanc i negre i volen plasmar la meva dèria pels negres profunds i, a la vegada, pels infinits matisos de gris que ens pot donar la fotografia actual”.
Del 10 d’abril i fins al 2 de maig es pot visitar al Foyer Vintage de l’hotel ME Sitges Terramar. De dilluns a diumenge de 12.00 h a 17.00 h