Debuta amb la novel·la ‘Ulls de nit’, una obra sobre l’absència i l’aïllament i els vincles que estableixen per amor.
Defineix ‘Ulls de nit ‘com una novel·la que no vol ser pretensiosa però que compta amb una narrativa àgil i que flueix amb normalitat, però sobretot que ha volgut que sigui molt espontània i que no resulta força perquè el lector se la pugui creure’
Sobre el títol ‘Ulls de nit’, no vol entrar massa en detalls per no revelar massa l’argument de la novel·la però assegura que les persones parlem amb la mirada ‘els somriures de veritat es veuen als ulls i quan portes mascareta és més que evident quan somrius o no’ afirma que ‘Els ulls no menteixen i ens delaten i la Lia, la protagonista de la novel·la, en uns ulls de nit hi veu i sent moltes coses’.
UNA NOVEL·LA SOBRE L’ABSÈNCIA, LA SOLITUD I L’AÏLLAMENT VOLUNTARI
La novel·la ‘Ulls de nit’ aborda qüestions com l’absència i l’aïllament voluntari i la solitud davant del món Tot i que la pedra angular segons assenyala l’autora és la família però ‘la família que tu tries, els lligams i els vincles que estableixes per amor i no només amb les persones de sang’
Sílvia Cantos inclou tot el que és important a la vida com ‘la família formada pels amics i els pares a més de l’amor i el sexe’. Assegura que a la novel·la inclou ”escenes eròtiques potents però també inclou molta calidesa’.
Un viatge a Positano canviarà la vida de la Lia per sempre. Descobrirà el sexe i l’amor, encara que les millors històries no duren per sempre. Les absències condicionen el seu caràcter. La Lia intenta combatre l’absència posant-se una cuirassa emocional per evitar que la gent s’apropi a ella per què ‘creu que si no s’obre a la resta i no permet que els seus sentiments s’apropin a més persones li evitarà nous patiments’.
La protagonista prefereix no sentir per no patir, fet que li provoca una solitud que s’ha autocomdemnat ella mateixa.
Els únics elements que trencaran aquesta solitud són la seva amiga de la infància la Lola i el personatge del senyor Antoni que coneix des de petita i que es converteix en una mena de mentor i company lector i va ser la persona que la va acostar a la lectura.
UN HISTÒRIA D’AMOR A POSITANO
Un viatge a Positano a Itàlia és el desencadenant de l’acció per part de la protagonista on descobrirà el sexe i l’amor de la mà del Joan,
mantenint viva l’esperança secreta de retrobar-se algun dia.
En un principi el paisatge on es desenvolupava a la novel·la no era Positano, però una conversa amb la seva editora Glòria Gash, la va fer canviar d’opinió perquè ‘la història tenia una força i una poètica que necessitava un escenari com ha estat finalment Positano que s’ha convertit en un personatge més de la novel·la”.
Reconeix que no coneix el lloc però s’ha documentat molt i no ha volgut limitant-se’ a descripcions paisatgístiques per intentar descripcions molt més sensorials”.
Cantos assegura que fa més de deu anys que tenia la història de la Lia al cap ”però necessitava madurar la idea i donar-li moltes voltes i bastir l’acompanyament de la protagonista amb els amics i la família”.
Tenia molt clar ‘que volia que la Lia estigués sola i poder explorar el sentiment de solitud però encara no havia trobat una raó lògica per explicar la manera de ser de la protagonista’.
Durant el procés de creació de la novel·la, Sílvia Cantos afirma que ‘m’ha agradat molt treballar amb els personatges que al final han traspassat la categoria de personatges per convertir-se en persones’. Assenyala que amb els personatges ha conviscut, pensat, rigut i plorat’.
L’AMOR INCONDICIONAL ALS LLIBRES
Sobre els llibres i la literatura, una de les seves grans passions assegura que ‘No concebo una vida sense llibres i per tant la lectura havia de sortir a la novel·la perquè sóc incapaç de mantenir una conversa i no parlar de llibres i evidentment havien de sortir els llibres a ‘Ulls de nit’.
La música i la lectura tenen molta presència perquè són dos elements que aporten molt i que poden convertir-se en un refugi com ho ha estat durant el confinament.
Amb el debut literari amb ‘Ulls de nit’ espera que la gent vulgui llegir la novel·la i ‘i que sigui el principi d’un camí, perquè m’agradaria continuar caminant’.