El dramaturg s’endú el guardó convocat per Omnium i debuta com a novel·lista
El Teatre Nacional de Catalunya ha estag l’escenari del lliurament de La Festa Òmnium de les Lletres Catalanes – Nit de Santa Llúcia i els guardons del Premi Sant Jordi de novel·la, el Premi Carles Riba de poesia, el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions i el Premi Muriel Casals de comunicació.
Sergi Belbel ha estat guardonat amb el Premi Sant Jordi de Novel·la amb “Morint-ne disset” i s’endú els 60.000 euros del guardó. Enguany s’han presentat 47 obres.
El jurat format per Mita Casacuberta, Fe Fernández, Ferran Gadea, David Guzmán, Manel Ollé, Simona Škrabec i Dolors Udina ha premiat Morir-ne disset perquè es tracta d’una resposta enjogassada i càustica al debat sobre la naturalesa del gènere novel·lístic. Història ludocriminal, amarada d’humor negre i amb traces de roman à clef, que dessacralitza, des de la sàtira, la llengua i la literatura en una tradició que l’agermana amb veus com Francesc Trabal i la Colla de Sabadell.
A Morir-ne disset, Belbel aborda un tema de màxima actualitat, com és la llengua catalana. El protagonista, fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, neix i creix en una ciutat del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. Descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l’inquiten al mateix temps i, mentre va relatant, amb nostàlgia i humor la seva infantesa i joventut, es confessa autor d’una sèrie d’assassinats comesos entre el període que va del cop d’estat del 23-F fins als Jocs Olímpics de Barcelona 92.
Sergi Belbel, que ha recordat que ell procedeix del món del teatre, ha afirmat que “tots els autors dramàtics són escriptors”, i s’ha mostrat agraït a Òmnium Cultural i al jurat per un premi que, segons ha dit, ha estat fruit d’un any molt dur per al món teatral a causa de la Covid. “He escrit aquesta novel·la més des de les entranyes que des del cap”, s’ha sincerat, i ha avançat que la novel·la “és la petita història d’un nen que neix i creix en una cultura que no és la dels seus pares i que acaba estimant i s’acaba fent seva amb totes les contradiccions del món”. “Una cultura mil·lenària, preciosa, viva, malgrat els intents d’alguns de menystenir-la i anorrear-la”. Sobre la llengua ha destacat “Per què escric en català, si no és la meva llengua materna? I tu què n’has de fer?”. “Perquè em dona la gana”, ha acabat, citant Montserrat Roig.
Proa publicarà la novel·la al febrer de 2022 i agafa el relleu d’Enciclopèdia Catalana, que s’ha encarregat d’editar els darrers 3 anys el premi Sant Jordi de novel·la.
El 62è Premi Sant Jordi de novel·la és per a Sergi Belbel, per ‘Morir-ne disset’.
“Per què escrius en català, si no és la teva llengua materna? El primer que em ve al cap és: i tu què n’has de fer? I la resposta, la que va dir la Montserrat Roig: doncs perquè em dona la gana” pic.twitter.com/pkWCGhKC5d
— Òmnium Cultural (@omnium) December 14, 2021
La novel·la està protagonitzada per Ernest Calvo, fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, neix i creix en una ciutat industrial del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. Mentre va relatant, amb nostàlgia i humor, la seva infantesa i la seva joventut —en què descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l’inquieten al mateix temps—, es confessa autor d’una sèrie d’assassinats comesos entre el període que va del cop d’estat del febrer del 1981 fins als Jocs Olímpics de Barcelona del 92. A partir de la relació amb el seu millor amic, fill d’una família catalana de classe treballadora, humil i honesta, el protagonista s’enfronta a les contradiccions d’una societat en procés de canvi que es busca a ella mateixa, com el mateix personatge, i que veu amenaçada la seva supervivència.
Premis de la 71a Festa Òmnium de les Lletres Catalanes – Nit de Santa Llúcia
62è Premi Sant Jordi de Novel·la “Morir-ne disset”, de Sergi Belbel
24è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions – “Declaració d’invencions”, de Ricard Sunyol Estadella
63è Premi Carles Riba de Poesia – “Si entra boira no tendré on anar”, d’Antoni Vidal Ferrando
59è Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies – “Capità Lluc”, de Carles Sala i Vila
48è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil – Desert
35è premi Internacional Joan B. Cendrós – Ai Weiwei
Premi Muriel Casals de Comunicació 2021 – FILMIN