Els dies 20 i 21 de gener, la població de Tiana tornarà a ser la capital de la novel·la negra catalana que enguany retrà homenatge a l’escriptor Andreu Martin.
Amb l’objectiu de reivindicar el gènere negre escrit en català, torna una nova edició del Festival Tiana Negra que enguany celebra el cinquè aniversari.
En les quatre anteriors edicions s’han programat al voltant d’unes 100 activitats que han comptat amb la presència d’un centenar d’escriptors i uns 5.000 visitants.
En la cinquena edició que se celebrà els dies 20 i 21 de gener s’han programat prop d’una trentena d’activitats, la majoria es duran a terme a la Sala Albéniz del Casal de Tiana. El Tiana Negra arrencarà amb un homenatge a Andreu Martín. Seguiran taules rodones amb escriptors i periodistes que compataran amb la presencia de Fàtima Llambrich, Esperança Camps, Salvador Balcells, Lluís Llort, Jordi de Manuel, Ramona Solé, Carles Mentuy, Ramon Solsona i Sílvia Mayans, Núria Cadenes i Flavio Soriga.
Hi haurà també un especial dedicat a la sèrie de televisió Nit i dia, amb l’entrevista a l’actor Marc Martínez.
El comissari del Tiana Negra, Sebastià Bennasar fa balanç a L’Illa dels Llibres dels cinc anys del festival dedicat a la novel·la negra catalana.
Cinc anys d’un festival dedicat exclusivament a la novel·la negra en català. Ha superat les expectatives inicials?
Per descomptat. Potser perquè les expectatives eren baixes i no pensàvem arribar ni al segon. Jo crec que hem aconseguit l’objectiu inicial: contribuir a visibilitzar els autors que escriuen novel·la negra en català.
No hi ha massa festivals de novel·la negra?
No hi ha massa partits de futbol cada setmana? Crec que mai sobren actes culturals, potser falta crear més públic que hi vagi. Nosaltres som pioners, som el primer festival a Catalunya després de BCNegra i el primer exclusivament en català i estam molt contents que n’hi hagi d’altres perquè s’augmenten les possibilitats d’interacció entre lectors i actors.
Després de cinc anys quin és el camí que ha de seguir el festival?
El festival ha de continuar mantenint la seva humanitat, la proximitat amb els lectors. Potser no ha de créixer més, sinó que ha de seleccionar més els continguts.
Quins són els principals valors del Tiana Negra respecte a d’altres festivals?
Aquesta cultura de la proximitat entre tots els agents del món del llibre i haver apostat decididament per la nostra llengua com fil conductor.
Sempre ha destacat que cal apostar més pels autors catalans i cal abandonar ‘l’autoodi absurd’ envers als autors de casa.
Per descomptat. Tenim autors boníssims que moltes de vegades no hem descobert perquè estam llegint autèntiques mitjanies traduïdes i amb bones campanyes de publicitat.
També ha destaca que el festival ha fet una mica de taca d’oli. Com és aquesta taca?
És una taca cada vegada més gran. Quan vam començar amb prou feines es parlava dels nostres autors i ara de cada vegada tenen més presencia en altres festivals, a les lleixes de le llibreries i en altres festivals. És una presencia petita, si vols, però hi som.
Com es viu sent el comissari del Tiana Negra i a més escriptor?
Es viu molt bé perquè jo ja era escriptor de novel·la negra abans de crear el festival, no com en altres indrets on s’ha aprofitat un festival per llançar una carrera literària.
Un dels noms propis d’aquest festival és Andreu Martin. Què en destacaries de la seva obra?
Què és molt bona, molt extensa en el temps i molt prolífica. Constitueix un retrat excel·lent de la nostra societat al llarg del segle XX i XXI a casa nostra.
Quines són les novetats d’aquest any?
La introducció d’interrogatoris molt directes a la cadira d’orelles i un concurs on participen les puntaires…
La novel·la Vladimir, de Biel Cussó rebrà el IV Premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana. Un premi que va molt lligat al festival.
Sí, és la quarta edició i estam molt contents que continuï endavant.
La novel·la guanyadora barreja la novel·la negra amb la ciencia ficció.
Sí, de cada vegada ens trobem amb més hibridacions del gènere: la de l’any passat la mesclava amb novel·la histórica. Al final el que s’imposa és la qualitat: només hi ha llibres bons i llibres dolents i el de Cussó és dels bons.
La presència internacional arriba de la mà de l’escriptor italià Flavio Soriga que s’encarregarà de la cloenda del festival.
Sí, és una fórmula que vàrem provar l’any passat amb en François Thomazeau i ens va agradar molt. I en Soriga és un autor de primer ordre de l’Europa mediterrània que estic segur que seduirà, i molt, els lectors i els assistents.