‘Y Julia retó a los dioses’ és el segon títol basat en la vida de l’emperadriu romana Julia Domna
Després de guanyar el premi Planeta 2018 amb Yo, Julia’, Santiago Posteguillo ja anunciava la possibilitat d’una continuació de la novel·la.
En la primera novel·la Santiago Posteguillo narrava l’ascens fulgurant de Julia Domna, una dona en un món d’homes immersos en la lluita pel poder polític i que pensen que el lideratge només els pertany a ells. Julia Domna va ser de les cent emperadrius que va poder tenir Roma, la més poderosa, mare dels Césars, els Exèrcits, va maniobrar hàbilment per aconseguir els seus objectius.
Sobre Julia Domna, l’autor destacava a L’Illa dels Llibres ‘Julia era aquesta persona que sent una dona mai va considerar que pel fet de ser-ho li suposés cap limitació pels seus objectius. Utilitzava la seva intel·ligència i bellesa quan procedia per a aconseguir els seus objectius i sent dona sempre acaba aconseguint el que volia’.
La descoberta del personatge va ser casual ‘Buscant un personatge desconegut em trobo amb la biografia queva escriure la professora Bàrbara Levy. Levy comença el llibre amb una frase molt potent on diu que no entén com no hi ha novel·les o pel·lícules sobre aquest personatge. Jo tampoc ho entenc i com la pel·lícula no depenia de mi, en canvi la novel·la sí.’ assenyalava Posteguillo en una entrevista concedida a L’Illa dels Llibres.
A ‘Y Julia retó a los dioses’, Posteguillo ens introduirà en un món dominat per homes que no poden suportar la forta influència que Julia tenia sobre el seu marit, l’emperador Septimio Sever. A conseqüència d’aquestes enveges apareixeran acusacions de tota mena per a desprestigiar-la. La pitjor d’elles era assenyalar-la com a estrangera per ser d’origen sirià. Els seus enemics intenten relegar-la a un lloc per al qual Julia no estava destinada. Com a esposa haurà de superar la mort del seu marit, que la deixà en una situació delicada i com a mare una mica pitjor: la lluita fratricida pel tron de Roma entre els seus dos fills: Caracalla i Geta.
En una entrevista a L’illa dels Llibres, Santiago Posteguillo comentava que ‘el més difícil no és arribar, sinó mantenir-se en el poder’. La trama de la segona part se centra en aquest aspecte amb una Julia Domna, en el punt més àlgid del seu poder, però la traïció i la divisió familiar amenacen en acabar amb tot el que ha aconseguit. El metge Galeno diagnostica que l’emperadriu pateix el que ell, en grec, flama karkinos, i que els romans, en llatí, denominen càncer.