Site icon L'illa dels llibres

Sant Jordi amb bon rotllo i alegria en un esdeveniment únic al món

Autors nacionals i internacionals destaquen a L’ILLA DELS LLIBRES el caràcter únic de la festa del llibre i asseguren que no existeix res similar al món


El Sant Jordi 2017 ha començat sense l’esmorzar de l’hotel Regina de Barcelona que tradicionalment des de fa més de vint anys aplegava un gran nombre d’escriptors abans de començar a signar i mantenir el contacte amb els seus lectors.
Enguany l’inici l’ha marcat l’esmorzar organitzat per Grup 62 a La Farga amb la presència de Pilar Rahola, David Cirici i Xavier Theros, guanyadors dels premis literaris Ramon Llull, Sant Jordi i Josep Pla respectivament.

Aquest és un any molt especial per l’escriptor David Cirici després de rebre el Per Cirici el moment de signar és complicat Venen tres o quatre persones i et fa angunia fer la mateixa signatura i em complico la vida buscant solucions’.

Pilar Rahola guanyadora del Premi Ramon Llull per ‘Rosa de cendra’ considera que es tracta del seu ‘Sant Jordi més literari perquè ara s’acosten persones que em diuen que li agrada molt ‘Mariona’ o ‘El carrer del ‘embut’ i ara existeix una massa de persones que s’han fet lectores de les meves novel·les’.
Sílvia Soler autora de la novel·la ‘Els vells amics’ assegura que ”cada lector és una història preciosa perquè tothom té alguna cosa per explicar-te o bé és la primera vegada que et llegirà o al revés gent que s’ha llegit tots els llibres i és com un retrobament amb lectors d’anteriors anys’.

Dolores Redondo per la seva banda sobre un dia com el d’avui ‘l’única cosa negativa de Sant Jordi és deixar-te lectors sense signatura’ i compara aquest dia com ‘el matí Nadal o un aniversari’

Enrique Vila-Matas autor de ‘Mac y su contratiempo’ assegura que cada any és diferent i matisa sobre la confusió entre vendre i els llibres perquè ‘una cosa és la literatura i no necessàriament te perquè vendre’ Vila Matas veu que existeix ‘una competició tan pesada de qui ven més o menys i ho trobo una cosa molt estúpida. La literatura mai és una competició’.

Qui ho ha viscut amb passió ha estat l’escriptora Marian Keyes assegurant que ‘ és un dia increïble i estic molt agraïda d’escriure un llibre a Irlanda i arribar a Barcelona i viure una diada tan intensa plena de felicitat i alegria’.

L’escriptora nord-americana Siri Husvedt assenyala que no hi ha comparació possible amb altres esdeveniments ‘Als lectors que s’apropen perquè els signi ja em segueixen i venen amb molt bones però el que trono molt emotiu és que a l’acte de llegir a diferència d’altres arts hi ha una relació molt estreta entre l’autor i el lector.


Una altre escriptora nord-americana, R. J. Palacio autora de ‘Wonder’ ‘es la cosa més increïble que he viscut mai’. Sobre la bona collida de les seves novel·les i si té alguna explicació del seu èxit comenta ‘Estic molt agraïda per tot el suport que he tingut amb el llibre que és molt difícil expressar-ho en paraules.


Malgrat ser el seu tercer Sant Jordi, l’escriptor grec Petros Markaris ‘estic molt content d’estar aquí perquè és una experiència única que només succeïx a Barcelona’

He estat en altres festes relacionades amb el llibre però el que succeeix a Barcelona és únic i especial i per això m’agrada molt estar a Barcelona.
Creu que Sant Jordi ‘seria una bona excusa per una novel·la negra però no de les meves perquè per escriure una història ha de viure a la ciutat’.


Marc Pastor creu el mateix i sobre si faria una novel·la sobre Sant Jordi,  creu que és una bona idea però ‘prefereixo llegir-la i no escriure-la”.
L’escriptor català assegura que ‘Aquest any és una bogeria i veig molta alegria a l’ambient i sempre dic de fer signatures més ràpides i dibuixar poquet però sempre m’entretinc i li dedico temps a cada signatura.

Isabel-Clara Simó recentment guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes en un moment dia ha signat a la llibreria Laie i envoltada de dones escriptores i tot rient assegura i referint-se a aquest fet assegura ‘és que són moltes les que escrivim i pensa que les dones tenim ‘coco”.
Sobre el dia assenyala que es tracta d’un ‘Sant Jordi especial per mi i molt lluent i radiant en una societat convulsa.

Lluis Anton Baulenas també ho ha viscut ‘amb una certa intensitat perquè el fet que aquest sigui diumenge no afecta en el desenvolupament de la festa. ‘Cada any és el mateix però és la repetició més fantàstica del món’.
Apunta que ‘caldria que compréssim llibres durant l’any però Sant Jordi és Sant Jordi i no té punt de comparació’.

El periodista i escriptor Antonio Iturbe aquest any ha viscut Sant Jordi com a escriptor ‘em sento una mica com un impostor perquè sempre he estat preguntant als autors i ara sóc jo qui rebo als companys periodistes. Un dia com el d’avui també es produeixen retrobaments ‘cada signatura és una petita història i a vegades et trobes vells. Iturbe assenyala que ‘Aquest cop ha vingut molta gent vinculada al món de l’aviació per la temàtica de la meva novel·la’.

Jenn Diaz autora de ‘Vida fa miliar’, Premi Mercè Rodoreda afronta el dia ‘amb molta confiança perquè m’acompanya la Rodoreda i em sento molt recolzada’. Díaz a més de signar enguany afegeix un detall a les seves signatures ‘com no sé dibuixar porto un tampó d’una rosa’.

Per Fernando Aramburu autor de l’aclamada ‘Patria’, aquest és el seu primer Sant Jordi a Barcelona i ho defineix com a ‘impressionant amb les llargues cues de persones disposades a aconseguir una signatura’. Sobre la possibilitat de convertir-se en un dels autors més venuts destaca que ‘Mai he concebut la literatura com una competició i no rivalitzo amb ningú’.
‘La gent es mostra agraïda i m’emociona molt i un escriu pels lectors i vol deixar una petjada en la consciència d’altres persones que no coneixo de res, i festes com la de Sant Jordi permet això’.

Exit mobile version