Salvador Macip analitza el càncer a L’illa dels llibres

Salvador Macip és doctor en genètica molecular e investigador del càncer i ha publicat el llibre  ‘Què és el càncer i per què no hem de tenir-li por'(Ara llibres).
Text i fotos Jordi Milian


El científic i escriptor, Salvador Macip ha publicat  Què és el càncer i per què no hem de tenir-li por(Ara llibres). Es tracta  d’un  estudi molt divulgatiu que ens ajudarà a entrendre i resoldre dubtes sobre el cáncer al mateix temps que coneixerem  els resultats dels darrers estudis realitzats.


-Salvador Macip, per què no hem de tenir-li por al càncer?
Perquè a diferència del que passava fa només unes dècades, tenir càncer ja no és automàticament una sentència de mort. Avui en dia es curen la meitat dels càncers i, el que és encara millor, sabem trucs per prevenir-los. Hem detenir-li respecte, però no por, sinó no li guanyarem mai la partida. Conèixer bé el càncer ens permetrà deixar de témer-lo i poder-nos-hi enfrontar en millors condicions.

Actualment existeixen 200 tipus de càncer. Com es produeix el càncer?
Per un conjunt de factors que porten a què s’alterin els gens d’una cèl·lula del nostre cos i comenci a dividir-se sense parar. Entre aquests factors n’hi ha alguns de genètics, molts d’ambientals i també un cert component d’atzar.

-Existeix un factor genètic o hereditari?
L’herència determina la predisposició, i en alguns casos concrets de malalties hereditàries, pot ser clau per a què aparegui el càncer. Però es creu que els factors ambientals, els diferents tòxics als què estem exposats, tenen més pes.

-Estem a prop de trobar la cura definitiva?
Encara no en tenim una. Hi ha molts tipus de càncer, i cadascun requerirà un tractament diferent, per tant és difícil que mai hi hagi una píndola definitiva que ens permeti curar-los tots. Si que anirem avançant com fins ara, aconseguint nous fàrmacs que ens permetran controlar cada cop més càncers, i fer augmentar cada cop més els anys d’esperança de vida dels qui els pateixen.

– En quin punt es troben actualment les investigacions sobre el càncer?
Treballem a molts nivells: coneixement bàsic, prevenció, diagnòstic precoç, tractaments… Cada cop sabem més detalls de per què passa un càncer i podem dissenyar fàrmacs més específics. N’estem veient ja una nova generació, amb menys efectes secundaris i més efectivitat. Estem anant cap als tractaments personalitzats, dissenyats específicament per a cada malalt.

-Actualment es parla de la quimioprevenció…..
Es tractaria que les persones sanes prenguessin una pastilla cada dia per prevenir el càncer. Encara està en fase d’estudi. S’està buscant quin podria ser aquest producte protector. L’aspirina té possibilitats, però s’ha d’estudiar més. També s’està treballant amb productes extrets del vi, del te, d’espècies… Encara queda molta feina per fer, però.

-La  quimioteràpia i  la radioteràpia han estat prou efectives?
Molt. I encara ho són. Formen la base de molts tractaments que es donen avui en dia, tant per curar com per allargar la vida i la qualitat de vida del pacient. Ara se solen combinar amb fàrmacs més específics, si n’hi ha d’adequats, per reduir els efectes secundaris terribles que tenen i augmentar l’eficàcia. [pullquote]Segons estudis científics existeixen al voltant de 200 càncers diferents i els més freqüents són els de mama amb un 11%, còlon 10%, estómac 8% i próstata en un 7%. Al voltant d’un 50% dels càncers es curen, xifra que augmenta en un 75% en els casos de nens amb cáncer. Sobre els factors que causen el cáncer podem xifrar en un 90% relacionats amb l’entorn i un 10% per factors hereditaris.[/pullquote]

-Al llibre explica que en l’actualitat 1 de cada 4  càncers està relacionat amb l’alimentació.  Segons estudis si controlessim el que mengem podriem frenar uns 21000 casos de càncer de còlon  i uns 13.000 de mama a Europa.
Quin tipus d’alimentació seria la correcte per ajudar-nos  en la prevenció del càncer?
Això diuen les estadístiques. Molts dels càncers més freqüents estan directament relacionats amb l’obesitat, l’excés de greix a la dieta o la manca d’exercici. Una dieta variada, rica en fruites i verdures, sense excessos de carn vermella, ni de sal, ni de greixos, ni menjars processats és el millor, i no només per al càncer.

-Quins aliments ens podrien ajudar en la prevenció?
Sabem que per a prevenir serveix sobretot mantenir un pes normal per a la nostra constitució i fer el que tots sabem que és una dieta sana. No se sap encara que cap combinació especial d’aliments tinguin propietats “màgiques” contra el càncer, com es diu a alguns llocs. En aquests moments no tenim dades que ens permetin dir que menjar molt raïm o prendre molt te verd o el que sigui ens protegeix contra el càncer. Encara ens queden molts estudis per fer en aquest sentit

-No existeix una fórmula màgica però si que podem seguir els 10 manaments que ens poden ajudar a prevenir el càncer
Sí, i són normes de sentit comú, que tots hem sentit mil cops i coneixem bé. Però és que s’ha vist que realment redueixen el risc. A part del què dèiem de controlar el pes i una dieta equilibrada i fer exercici, cal recordar que s’ha de deixar de fumar, reduir al màxim el consum d’alcohol, protegir-se del sol quan hi hem de passar molta estona sota i no refiar-se de pastilles “màgiques” per suplir les deficiències que tenim en els altres punts.

-Les radiacions del telèfons mòbils provoquen càncer?
Hi ha dades contradictòries, i l’OMS recomana prudència per si de cas. El cert és que no s’ha vist encara que les ones de la telefonia mòbil tinguin prou energia per alterar els gens de les cèl·lules, que és el que cal per causar un càncer. A més, fa dècades que s’usen els mòbils exhaustivament i no s’ha vist un augment espectacular de càncers de cervell, per tant no sembla que hagi de ser tan perillós com alguns creuen
.

 

 

Escolta l’entrevista en format mp3 amb informació ampliada.