La ciutat de Barcelona forma part des de l’any 2015 de les Ciutats de la Literatura de la UNESCO
La trobada s’ha volgut fer coincidir la diada de Sant Jordi perquè representants de ciutats ccom Iowa City (Estats Units), Dunedin (Nova Zelanda), Bagdag (Irak), Montevideo (Uruguai) i Edimburg (Escòcia) coneguessin de primer mà el Dia del Llibre i tota la festa i fenomen social que s’origina al seu voltant. El Gremi de Llibreters, juntament amb l’Institut de Cultura de Barcelona, els ha mostrat la realitat llibretera de Catalunya i l’organització del Dia del Llibre.
Durant la visita han pogut fer un recorregut per la ciutat i han visitat, entre d’altres llocs, l’Ateneu Barcelonès, on han escoltat una conferència sobre l’estat de les llibreries a Catalunya. Les impressions dels membres de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO han estat molt positives, remarcant la importància del paper llibreter en l’èxit de la diada.
Ser una ciutat reconeguda amb el distintiu Ciutat de la Literatura cal complir una sèrie de requisits com comptar amb una gran varietat d’iniciatives i empreses editorials de qualitat, organitzar festivals literaris o comptar amb biblioteques, llibreries i espais culturals que fomentin les lletres. A més un dels requisits importants és disposar de programes d’estudi de literatura nacional i universal en tots els nivells escolars.
La primera ciutat en ser reconeguda va ser Edimburg a l’any 2004. Autors com Sir Arthur Conan Doyle, el creador de Sherlock Holmes i Sir Walter Scott van nèixer a la ciutat escocesa que destaca també pels seus festivals literaris.