Javier Cercas, Santiago Posteguillo, Javier Sierra, Dolores Redondo i Alicia Gimenez Barlett han estat els guanyadors de les darreres cinc edicions del premi.



2019 JAVIER CERCAS

Javier Cercas, l’autor entre d’altres de ‘Soldados de salamina’ va guanyar l’any 2019 el Premio Planeta amb la novel·la ”Terra alta”.
Cercas es va presentar amb premi amb el pseudònim de Melchor Marín. Precisament és el nom del protagonista de la novel·la, un exdelinqüent convicte, actual mosso d’esquadra a Gandesa i heroi als atemptats jihadistes de Cambrils de 2017, s’enfronta a la resolució d’un triple assassinat per la que haurà de pagar un preu molt alt.

Les primeres paraules de Cercas després de rebre el guardó van ser reconèixer que és la primera vegada que es presentava a un premi literari.

‘Terra Alta’ en paraules de l’autor és un thriller portat al seu terreny per ‘explicar les coses que m’interessen’. Cercas assenyalava que ”La majoria de llibres meus han estat thrillers, i en aquest cas he fet el mateix, però a diferència de les altres novel·les, aquí caldrà llegir fins al final per saber qui ha estat l’assassí’.
Finalment Cercas afirmava que la novel·la ‘vol ser una reflexió sobre el valor de la llei, la possibilitat de la justícia, la legitimitat de la venjança, però sobretot vol ser l’epopeia d’un home que busca el seu lloc al món”.

2018 SANTIAGO POSTEGUILLO

La novel·la històrica va ser protagonista de l’edició de l’any 2018. L’escriptor Santiago Posteguillo narrava a ‘Yo, Julia’, l’ascens de Julia Domna, “una de les cent emperadrius que va poder tindre Roma” segons ha assenyala l’autor.
Santiago Posteguillo és l’autor de dues conegudes trilogies ambientades en l’època romana iniciada amb Africanus, El hijo del cónsul, Las legiones maldites i La traición de Roma.
L’obra de Posteguillo narra l’ascens fulgurant d’una dona en un món d’homes immersos en la lluita pel poder polític i que pensen que el lideratge només els pertany a ells. La protagonista Julia Domna és de les cent emperadrius que va poder tenir Roma, la més poderosa, mare dels Césars, els Exèrcits, maniobrarà hàbilment per aconseguir els seus objectius.

2017 JAVIER SIERRA


El nom de Javier Sierra sempre havia sonat com a possible guanyador del Premi Planeta. L’autor de les novel·les ‘El maestro del Prado’, ‘La cena secreta’ o ‘La pirámide immortal’ va rebre el premi Planeta l’any 2017.

A ‘El fuego invisible’, un jove professor, instal·lat a Dublín i net d’un famós escriptor ja mort, s’estableix uns dies a Espanya i aviat es veurà implicat en una misteriosa trama que té com a objectiu trobar l’autèntic origen d’un objecte capaç tant d’atreure a poderosos enemics com de crear nous mons.

L’autor destacava que la novel·la està centrada ‘en el poder de les paraules’ i de les paraules que inventem per definir noves situacions, nous conceptes i nous tresors’. Sierra assegurava que el foc invisible ”resideix al nostre interior i que el podem fer servir per al bé i pel mal’.
Javier Sierra definia la novel·la com un viatge on ‘David Salas i Victòria Goodman hauran de resoldre l’origen d’una paraula que va canviar la història del segle XII i aquesta paraula és ‘Graal”‘.

2016 DOLORES REDONDO

Dolores Redondo

Després de tancar la trilogia del Baztan, Dolores Redondo aconseguia el premi Planeta 2016 amb la novel·la ‘Todo esto te daré’. Tot i no canviar de gènere, Redondo presentava una novel·la ambientada a la Ribeira Sacra gallega, on la força del paisatge tornava a protagonitzar la narració com ja va fer en l’anterior trilogia.
La novel·la arrencava amb un suposat accident de tràfic que porta a un famós escriptor a descobrir la doble vida d’Álvaro Muñiz de Dávila, i a aflorar, juntament amb un guàrdia civil retirat i un capellà amic del difunt, els més obscurs secrets d’una família d’antiga nissaga.

Dolores Redondo destacava que la novel·la ‘tracta de la cobdícia i les aliances que es creen entorn a ella’ a més de destacar que també ha volgut parlar ‘de la veritat i la impunitat i sobre les relacions de parella i els secrets’.

2015 ALICIA GIMÉNEZ BARLETT

Alicia Gimenez Barlett

‘Hombres desnudos’ va ser la novel·la guanyadora l’any 2015. Alícia Giménez Barlett on narrava la història de Javier, professor de literatura a l’atur, i Irene, empresària que fa poc ha estat abandonada pel seu marit, es veuen obligats a canviar dràsticament per tal de sobreviure a la dramàtica situació en la qual es veuen immersos.

Gimenez Bartlett oferia una novel·la amb alguns ingredients de novel·la negra amb una forta càrrega dels temes socials. La prostitució masculina i la lluita de classes són alguns dels temes que Alícia Giménez Bartlett tractava a ‘Hombres desnudos’.
En una entrevista a L’Illa dels Llibres, assegurava que els reconeixements literaris eren importants ”I especialment si estan tan ben dotats com el Planeta perquè llavors és una infusió d’optimisme via euro que està molt bé’.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here