Una part dels beneficis de l’àlbum il·lustrat ‘Refugiada, l’odissea d’una familia’ (La Galera) es donarà a l’ONG de rescat de refugiats Proactiva OpenArms.
La nena, que segons ella, viu en la millor casa del poble veu com ha de marxar de nit i abandonar el poble.
Les cares de por de la resta de persones que fugen sense saber a on no pases desapercebudes per part la protagonista. Les il·lustracions s’acompanyen d’uns textos curts però intensos de Tessa Julià Dinarès.
El fruiter, l’adroguer, la doctora o el bibliotecari també inicien un viatge amb un futur incert.
Tinc ganes de plorar. Però no ho faig. On anem? Per què marxem? Són les preguntes que passen pel cap a la protagonista d’aquesta història fictícia tan real.
Una part dels beneficis de l’àlbum il·lustrat ‘Refugiada, l’odissea d’una familia’ (La Galera) es donarà a l’ONG de rescat de refugiats Proactiva OpenArms.
Els membres de l’ONG asseguren que ‘Rescatarem les persones que necessitin la nostra ajuda al mar. Serem els ulls i la veu que denuncien el que està passant. El que ningú ens explica. Serem les mans que salven vides i serem els ulls i la veu que denuncien.’’
També narren el camí que han de fer els refugiats que ‘’una vegada al mar Egeu, els refugiats tenien un punt de sortida i d’arribada a Europa. Sortien de la costa turca i veien les illes gregues a l’horitzó, que localitzaven com la seva destinació. Ara, les rutes són molt més llargues i perilloses. El recorregut actual comença a la costa líbia. Els refugiats entren en embarcacions que poden arribar a transportar entre 150 i 300 persones, amb combustible que solament els permet fer 20 km, tot per arribar a aigües internacionals. Aquest recorregut pot durar entre 1 i 2 dies.
Un cop es troben en aigües internacionals, la sort és la seva única opció. Només poden esperar que algú passi i els salvi. Res els garanteix que això succeeixi. La desesperació és tan gran que s’ho juguen tot a aquesta carta.’’