Tria, relaxa’t i gaudeix amb la selecció que et proposa L’ILLA DELS LLIBRES

 


Qualityland
Marc-Uew Kling
Edicions del Periscopi / Tusquets
Traducció de Ramón Farrés  /Carles Andreu

Us imagineu un país que decideix canviar de nom per millorar la seva situació social i econòmica?
Qualityland és aquest país i la tecnologia decideix per tu. A QualityLand tot sembla funciona a la perfecció: el treball, l’oci i les relacions s’optimitzen mitjançant algorismes. Els ciutadans estan puntuats per mitjà de rànquings que els permetrà accedir a noves oportunitats laborals i socials.
Els algoritmes s’anticipen als nostres desitjos i des de The Shop podem arribar productes que no em demanat però que l’algoritme creu que necessitem.
Els cognoms de les persones venen donats pel treball que tenien els teus pares en el moment del teu naixement.
En Peter Aturat rep un paquet de TheShop que no només no havia demanat sinó que, sorprenentment, no vol, decideix tornar-lo, malgrat les conseqüències que pot tenir. Si ho aconsegueix, demostrarà que l’algoritme es pot equivocar, i això posaria en qüestió els fonaments sobre els quals se sustenta el sistema.
Qualityland les màquines es tornen més humanes, però les persones més robotitzades.


La víctima 2117
Jussi Adler -Olssen
Maeva
Traductor Juan Mari Mendizabal Sarasua

Nou capítol dels casos del Departamento Q de l’escriptor danès. Jussi Adler Olssen situa bona part de l’acció a la ciutat de Barcelona.
En la costa de Xipre rescaten el cadàver d’una dona procedent d’Orient Mitjà.A Barcelona, a la platja de Sant Miquel a la Barceloneta, Joan Aiguader, un periodista frustrat, creu tenir la seva gran oportunitat professional quan veu un reportatge sobre el «comptador de la vergonya», que porta un recompte del nombre de refugiats ofegats en la mar i que comptabilitza a la dona de Xipre com la víctima 2117. Mentrestant, a Copenhaguen, el jove Alexander decideix venjar-se per tantes morts injustes en la mar. Juga en el seu videojoc Kill Sublim fins al nivell 2117, per després començar a matar indiscriminadament. Quan Assad, del Departament Q, veu la imatge de la dona morta, es desploma perquè la coneixia massa bé.
Un nou cas per resoldre pel Departament Q, la sèrie que va iniciar l’escriptor danès amb ‘La mujer que arañaba las paredes’


Tres dones
Lisa Taddeo
Més Llibres / Principal
Traducció Ricard Vela

Durant vuit anys, la periodista Lisa Taddeo ha recorregut Estats Units per a seguir la història de tres dones normals i corrents i explorar com el desig sexual ha modelat les seves vides. En aquestes pàgines coneixerem a Lina, una dona que, atrapada en un matrimoni sense passió, reconnecta amb algú del seu passat i inicia una aventura que aviat la consumi; Maggie, una jove de disset anys que manté una relació sentimental amb el seu atractiu professor d’anglès, un home casat; i Sloane, l’elegant i reeixida propietària d’un restaurant el marit del qual gaudeix veient-la ficar-se al llit amb altres persones.

Tres dones, és el retrat de no-ficció sobre el desig on tres dones exposen la fragilitat, la complexitat i la desigualtat del desig femení.


La dona efervescent
Mar Bosch
Univers

Mar Bosch continua captivant als lectors amb el seu estil per oferir-nos una narrativa potent.  Autora de ‘Bedlam, darrere les hores càlides’, Les generacions espontànies’ i Vindràs amb mi després del diluvi’ publica un cop superat el confinament provocat per la COVID-19 la novel·la ‘La dona efervescent’. Bosch juga amb les paraules i amb el títol per apropar-nos a una nova història de l’Eva Botet, la protagonista de ‘Les generacions espontànies’.

L’Eva ara està sola i amb dos bessons sota el seu càrrec. La seva parella l’ha deixat i no es treu del cap a la seva sogra, la Remei, amb qui mantindrà un combat dialèctic on Mar Bosch demostrar una vegada més la seva capacitat per narrar amb ingredients com l’humor o la ironia.

MÉS INFORMACIÓ


Els seus noms per sempre  / El libro de los nombres
Simon Stranger
Empúries/Seix Barral
Traductor: Imma Estany i Laura Segarra al català /  Kirsti Baggethun  i Asunción Lorenzo Torres al castellà

Novel·la avalada amb el Premi dels Llibreters noruecs. A partir de la seva història familiar, Simon Stranger ha escrit una novel· on es creuen dues trames: la de tres generacions de la família Komissar al llarg de vuitanta anys, des de la Segona Guerra Mundial fins al dia d’avui, i la d’un dels més sagnants i odiats criminals de guerra. Dues trames lligades per la casa que tots ells van anomenar llar.

Què va convertir el tímid fill de sabater Henry Rinnan de Trøndelag en un doble agent que assassinava noruecs per als nazis? I ¿per què una família voldria traslladar-se a viure a l’antic quarter generar d’en Rinnan, just després de la guerra, a la casa que per molts va ser el símbol de les atrocitats comeses durant l’ocupació alemanya?


Seguiré els teus passos
Care Santos
Columna

Després de ‘Tot el bé i tot el mal’ (2018), Care Santos torna amb la mateixa protagonista la Reina. Tot i què es poden llegir de forma independent, la novel·la aprofundeix sobre el passat del seu pare en el moment que rep una trucada on l’avisen que algú pretén obrir la tomba del seu pare, mort en estranyes circumstàncies a Conques, un poblet del Pallars Jussà, fa quaranta-quatre anys.

Reina inicia un viatge al Pirineu per enfrontar-se al seu passat i amb la sorprenent història del seu pare en Josep Gené, que ens durà fins al 29 de gener de 1939, el dia en què Barcelona va ser ocupada per les tropes de Franco.


L’any del mico /El año del mono
Patti Smith
Club Editor /Lumen

Un recorregut físic i oníric a través dels llocs i dels records durant un any sencer de la coneguda cantant i escriptora. L’any del mico correspont a l’any 2016, precisament quan l’autora de ‘Horses estava a punt de fer 70 anys, i mostra els seus sentiments després de la pèrdua Amb la pèrdua d’éssers importants comSam Shepard o  Sandy Pearlan.

Després de Just Kids, premiada amb el National Book, Smith continua el relat de la seva vida amb L’Any del Mico que ara ens arriba de la mà de Club Editor amb epíleg escrit durant el confinament.


L’enigma de l’habitació 622
Joel Dicker
La Campana /Alfaguara

L’autor de la novel·la  ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’ aposta ara per una investigació policial amb un triangle amorós i jocs de poder, traïcions i enveges ambientada a Suïssa per intentar respondre a la pregunta del que va succeir a l’habitació 622 del Palace de Verbier un hotel de luxe als Alps suïssos. A partir d’aquesta pregunta, Dicker construeix un thriller on el mateix autor s’introdueix en la història com un dels protagonistes.

Dicker no perd el seu estil i continua abordant a la novel·la el procés d’escriptura d’una novel·la, tot i que en aquesta ocasió queda més justificat que mai. El que ha fet popular i reconegut Dicker són els girs de guió que a ‘L’enigma de l’habitació 622’ continuen atrapant al lector, fet el converteix en un fenomen del ‘page turner’ que ens convida a continuar llegint la novel·la tot esperant un nou gir que ens mantingui concentrats en la lectura fins al final.

MÉS INFORMACIÓ


1793. El llop i el vigilant
Niklas Natt och Dag
Proa /Salamandra
Trad. Jordi Bioxadós

Novel·la històrica amb aires de thriller ambientada a Estocolm l’any 1793. El rei Gustav III ha mort i el país el governa amb mà de ferro un regent mentre els vents republicans de la revolució francesa inquieten els poders. El guàrdia Mickel Cardell, un veterà de la recent guerra russo-sueca, on va perdre un braç, troba un cadàver mutilat al llac de la ciutat: un tronc i un cap, només. El cas s’assigna a l’investigador Cecil Winge, un racionalista que viu els seus últims dies, malalt de mort per la tuberculosi. Junts, Winge i Cardell es troben immersos en un món brutal de lladres i perdularis, mercenaris i madams, un món en què una sola mort posa al descobert que, sota el vernís de poder i riquesa, estrat rere estrat, la ciutat està absolutament podrida per la corrupció.


Els  testaments
Margaret Atwood
Quaderns Crema / Salamandra
Traducció al catala d’Ernest Riera

Margaret Atwood publicava l’any 1985, ‘The Handmaid‘s Tale’ i l’adaptació televisiva de la novel·la va tornar a posar d’actualitat la novel·la d’Atwood. S’ha traduït a una quarantena llarga d’idiomes. El 1989 se’n va fer una pel·lícula. Se n’han fet una òpera i un ballet, n’estan fent un còmic, i el 2017 es va presentar en forma de sèrie de televisió.
En aquesta nova novel·la, Atwood respon a les preguntes que han captivat als seus lectors durant dècades. Quan les portes de la furgoneta es van tancar de cop després de Offred al final del conte de la criada, no hi havia forma de saber quin seria el seu futur: la llibertat, la presó o la mort.
Margaret Atwood recupera la història quinze anys després que Offred s’endinsés en el desconegut, amb els testimonis sorprenents de tres narradores del món de Gilead.


Nits d’estiu
Diversos autors/es
Univers Llibres

Comença a ser habitual que l’editorial Univers publiqui un recull de contes de diversos autors. Enguany la proposta històries per gaudir de les nits d’estius, des de diferents sensibilitats i propostes narratives, de nous autors i d’altres de consolidats.

De la  mà de Marc Artigau, Mar Bosch Oliveras,  Roc Casagran, Melcior Comes, Carlota Gurt, Stefanie Kremser, Jordi Nopca, Sergi Pàmies Clara Queraltó, Llucia Ramis i Sílvia Soler, ‘Nits d’estiu’, com el primer volum titulat ‘Barcelona Suites’, ens farà passar una bona nit d’estiu gaudint de lectures molt diferents


La  noia de la resistència
Xulio Ricardo Trigo
Columna

L’autor de les novel·les ‘L’homenatge’, ‘Les veus del Liceu’, ‘El somni de Tàrraco i ‘L’objectiu del crim’ publica la novel·la ‘La noia de la resistència’ (Columna). Una història ambientada en dues èpoques com el París ocupat pels nazis l’any 1944 i la Barcelona de l’any 1990.
Amb aquesta novel·la ret un homenatge a Montserrat Roig a qui va conèixer i va establir una amistat.

Als anys noranta, la Meritxell és una escriptora d’èxit. Tot just acaba de saber que està molt malalta. Ha escrit innombrables històries, però mai ha aconseguit treure l’entrellat de la que realment li importa, la dels seus propis orígens. Sap que la mare era parisenca i que el pare va ser un combatent de la Guerra Civil, però no el va arribar a conèixer.  Als anys quaranta, al París ocupat pels nazis, l’Anne-Marie viu al barri de Le Marais. A la petita pensió que regenten els seus pares hi arriba l’Armand; sembla que s’amaga dels invasors alemanys perquè fuig d’un camp de treball.

MÉS INFORMACIÓ


Dócil
Aro Sainz de la Maza
Destino

L’escriptor barceloní torna amb un nou lliurament de l’inspector Milo Malart que debutava amb  El asesino de La Pedrera. El dilluns a l’alba un jove es presenta en comissaria. Va xop de sang de cap a peus. «Tots estan morts, crida i tot seguit es desmaia.  Milo Malart és policia judicial dels Mossos i torna al seu lloc de feina després d’unes vacances forçades. El cas que s’ahurà d’enfrontar ara és un dels més sanguinaris i complicats de la seva carrera i el principal sospitós és un jove que amaga molts secrets.
Una història on es barrejarà les investigacions, una ciutat convulsa, els problemes familiars i els seus dimonis interns.


Tota una vida per recordar
Núria Pradas
Columna/Planeta

La protagonista de la novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull 2020 és una jove que somia en triomfar als estudis Disney i en el món de l’animació als anys 30 del segle XX.
Disney inmers en la producció de ‘Blancaneu’ i ‘Dumbo’ als anys 30, és l’escenari de la nova novel·la de Núria Pradas. La seva protagonista, la jove Sophie Simmons arriba als estudis Disney procedent de Nova York amb ganes de triomfar com a animadora. Sophie haurà de lluitar i fer-se lloc en un món dominat per homes.

MÉS INFORMACIÓ


Gent normal
Sally Rooney
Periscopi / Literatura Random House
Trad. d’Ernest Riera

En Connell i la Marianne han crescut al mateix poble de l’interior d’Irlanda, però en realitat provenen de dos mons molt diferents. La Marianne és una noia orgullosa, inadaptada i solitària. En Connell és un dels nois més populars de l’institut. També és el fill de la dona de fer feines de la mansió on viu la Marianne. Quan, tot i les diferències socials, sorgeix entre ells una connexió especial, provaran de mantenir-la oculta.

Gent normal és una història delicada sobre com una persona pot transformar la vida d’una altra. És també una novel·la contundent sobre la incomunicació, sobre com ens sentim, sobre com necessitem els altres per ser qui som i, sobretot, quines relacions de poder i domini s’estableixen dins les relacions amoroses.


Boulder
Eva Baltasar
Club Editor /Lumen

Autora de poemes i després d’haver publicat diversos poemaris, Eva Baltasar, sorprenia a principis del 2018 amb una primera novel·la, ‘Permagel’. L’obra va aconseguir lectors i unes bones crítiques aconseguint guardons com el Premi Llibreter  i el Premi L’Illa dels Llibres l’any  2018.

La protagonista de Boulder és una dona atreta per la solitud com per un imant. Es guanya la vida fent de cuinera en un buc —la situació perfecta: una cabina, l’oceà, moltes hores per encarar el buit i algun port on conèixer dones. Fins que una la reté, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa i l’embarca en la gestació assistida d’una criatura. ¿Què en farà, la maternitat, de l’amant coneguda en un bar? ¿I què farà ella a la gàbia?


Lanny
Max Porter
:Rata_ / Literatura Random House
Traducció Víctor Obiols

Lanny és un xaval peculiar, que sempre juga sol i li agrada estar-se al bosc. La seva mare, una escriptora de novel·la negra, proposa a Pete, un esquerp artista jubilat, que faci al nen classes de dibuix. Entre ells sorgeix una gran complicitat, fins que Lanny desapareix i el vell és assenyalat com el principal sospitós d’un segrest o assassinat. El drama que pateix la petita comunitat on viuen tot els personatges és observat per un intrigant esperit ancestral, que és conegut com Papamort Orobancaci i té la capacitat d’escoltar alhora totes les converses dels vilatans. És mort, en Lanny?


A Barcino
Maria Carme Roca
Columna/Planeta

Deu anys després de la publicació de ‘Bàrcino’, l’escriptora Maria Carme Roca publica ‘A Bàrcino’ la continuació d’aquella història protagonitzada per Luci Minici Natal Quadroni Ver i que va captivar a molts lectors i va suposar un salt important en la seva carrera literària.
Ara és Minícia, la filla del protagonista de l’anterior novel·la, qui narra la seva història per oferir-nos una novel·la sobre la Barcelona romana del segle II.
Maria Carme Roca també destaca la situació de la dona a l’antiga Roma i com és habitual en les seves novel·les, coneixerem els  aspectes que li interessen més de la història, la vida quotidiana.
Guanyadora del Premi L’Illa dels Llibres 2016 per la novel·la ‘A punt d’estrena’, després de guanyar el premi Prudenci Bertrana 2018 amb ‘El far’, Maria Carme Roca torna a la novel·la històrica.

MÉS INFORMACIÓ


Gina
Maria Climent
L’altra editorial / Alfaguara

Maria Climent debuta amb la novel·la ‘Gina’ i ho fa donant una de les sorpreses literàries d’aquesta temporada en català.
Les reflexions de la Gina sobre la seva vida amb els seus pensaments  i les seves pors, els desitjos de ser mare formen part del relat de l’obra ambientada en el delta de l’Ebre, Barcelona i París.

Partint de l’experiència personal i patir una malaltia neurodegenerativa, la protagonista de la novel·la, amb esclerosi múltiple, té l’objectiu de fer una vida normal i ser feliç. ‘Gina’ narra el pas  de la protagonista al món adult, i la lluita entre la vida i la malaltia  però explicada amb una gran naturalitat i vitalitat.

Maria Climent utilitza expressions i el llenguatge ebrenc per oferir una novel·la diferent on l’humor també hi juga un paper important.


La teva ombra
Jordi Nopca
Proa
MÉS INFORMACIÓ

La novel·la guanyadora del primer Premi Proa de Novel·la.
‘La teva ombra’, és la història de dos germans, en Pere i en Joan que viuen existències paral·leles però també tibantors i gelosies que entren en conflicte per “un problema íntim” i cadascun explicarà part de la seva història.

L’estiu del 2010, en Pere, de vint-i-cinc anys, que viu a Barcelona amb els pares, es distreu amb la música electrònica, el projecte d’una pàgi­na web d’oci i cultura i les trobades sexuals amb la Kate, una violinista anglesa enigmàtica. Però no aconsegueix treure’s del cap la seva exnòvia Laura. Mentrestant, el seu germà gran, en Joan, un lector voraç que fa de mestre de primària, porta una vida secreta que l’afectarà de ple.


Pluja d’estels
Laia Aguilar
Destino

L’autora de ‘Wolfgang’ i ‘Juno’, ha rebut amb ‘Pluja d’estels’ el premi Josep Pla 2020. Un grup d’amics es reuneixen cinc anys després d’un tràgic accident en una casa al Cap de Creus, un lloc idíl·lic de cara al mar, amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels.

Durant la trobada, convocada pel Nis, es diverteixen i comparteixen confidències, però també afloren gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que els produeix un fet del passat encara sense resoldre. Uns personatges que la nostàlgia, la projecció d’una aparent felicitat, el pas del temps i com un fet del passat els marca de manera diferent a cadasqun dels protagonistes de la novel·la


El teu gust
Isabel-Clara Simó
Bromera

Es tracta de la novel·la pòstuma de l’autora d’Alcoi on en sofereix  una història  sobre l’amor, el sexe, l’art, la cultura, i en definitiva, sobre les passions que mouen les persones.

‘El teu gust’ hi ha la relació entre la protagonista i la Roser, que acaba quan la Roser mor en un accident imprevisible i desgraciat. Abans i després, hi ha la història dels petits amors que té la protagonista amb diferents homes. Amb el seu estil inconfusible, l’autora obre de bat a bat les portes del seu món literari i ens explica la vida d’una dona que evoca, amb ironia, un trajecte vital fet de retalls i pedaços, amb la sensació que el cos i el cap se separen, perquè tot i que les forces defalleixen, la passió roman intacta. Una que es proclama amb força en aquesta darrera novel·la d’Isabel-Clara Simó.


La cara Norte del corazón /La cara nord del cor
Dolores Redondo
Destino /Columna
MÉS INFORMACIÓ

Després de la publicació de la trilogia iniciada amb ‘El guardià invisible’ i ‘Et donaré tot això’, Dolores Redondo recupera el personatge d’Amaia Salazar amb ‘La cara nord del cor’ (Destino /Columna)

Amb ‘La cara nord del cor’ cor’ torna als orígens del personatge d’Amaia Salazar amb una història ambientada a l’agost del 2005, molt abans dels crims que van commocionar la vall de Baztan, una jove Amaia Salazar de vint-i-cinc anys, subinspectora de la Policia Foral, participa en un curs d’intercanvi per a policies de l’Europol a l’Acadèmia de l’FBI als Estats Units, que imparteix Aloisius Dupree, cap de la unitat d’investigació.


 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here