Site icon L'illa dels llibres

Recomanacions de llibres per a un Sant Jordi confinat i més enllà

L’Illa dels Llibres ha publicat cada any la llista de les 23 recomanacions de Sant Jordi. Aquest any marcat per la pandèmia de la Covid-19 i amb un Sant Jordi a casa us proposem un llista de recomacions literàries.

Cada dia anirem afegint noves propostes.


Boulder
Eva Baltasar
Club Editor /Lumen

Autora de poemes i després d’haver publicat diversos poemaris, Eva Baltasar, sorprenia a principis del 2018 amb una primera novel·la, ‘Permagel’. L’obra va aconseguir lectors i unes bones crítiques aconseguint guardons com el Premi Llibreter  i el Premi L’Illa dels Llibres l’any  2018.

La protagonista de Boulder és una dona atreta per la solitud com per un imant. Es guanya la vida fent de cuinera en un buc —la situació perfecta: una cabina, l’oceà, moltes hores per encarar el buit i algun port on conèixer dones. Fins que una la reté, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa i l’embarca en la gestació assistida d’una criatura. ¿Què en farà, la maternitat, de l’amant coneguda en un bar? ¿I què farà ella a la gàbia?


1793. El llop i el vigilant
Niklas Natt och Dag
Proa /Salamandra
Trad. Jordi Bioxadós

Novel·la històrica amb aires de thriller ambientada a Estocolm l’any 1793. El rei Gustav III ha mort i el país el governa amb mà de ferro un regent mentre els vents republicans de la revolució francesa inquieten els poders. El guàrdia Mickel Cardell, un veterà de la recent guerra russo-sueca, on va perdre un braç, troba un cadàver mutilat al llac de la ciutat: un tronc i un cap, només. El cas s’assigna a l’investigador Cecil Winge, un racionalista que viu els seus últims dies, malalt de mort per la tuberculosi. Junts, Winge i Cardell es troben immersos en un món brutal de lladres i perdularis, mercenaris i madams, un món en què una sola mort posa al descobert que, sota el vernís de poder i riquesa, estrat rere estrat, la ciutat està absolutament podrida per la corrupció.


Els impostors
Pilar Romera
Columna / Destino
MÉS INFORMACIÓ

Els impostors és la història de tres perdedors de la Guerra Civil espanyola. Una història farcida d’enganys, impostura, amor, amistat i traïció. El retrat de tres vides des d’abans de la guerra fins a la dura postguerra, passant pel terrible camp de concentració d’Argelers. Les vides de Dora, Miquel i Bonaventura s’entrellacen i, enmig, apareixen Fuentes, un comissari de la vella guàrdia, corrupte i addicte, i Paco, antic transformista i traficant de cocaïna que són també, malgrat tot, uns supervivents. La història que aconsegueix fer-nos sentir que, en casos extrems, tots podem ser uns impostors.

Com assegura Martí Gironell ‘ Pilar Romera ens descriu amb sensibilitat, amb mala llet i amb detall les vides d’aquestes persones atrapades en una gran teranyina i de la qual no se’n poden desempallegar. Té la capacitat i l’habilitat que empatitzis amb tots i cadascun d’ells i ho aconsegueix perquè els fa propers, i perquè ens deixa que els entenguem des del cap i des del cor’’.


La teva ombra
Jordi Nopca
Proa
MÉS INFORMACIÓ

La novel·la guanyadora del primer Premi Proa de Novel·la.
‘La teva ombra’, és la història de dos germans, en Pere i en Joan que viuen existències paral·leles però també tibantors i gelosies que entren en conflicte per “un problema íntim” i cadascun explicarà part de la seva història.

L’estiu del 2010, en Pere, de vint-i-cinc anys, que viu a Barcelona amb els pares, es distreu amb la música electrònica, el projecte d’una pàgi­na web d’oci i cultura i les trobades sexuals amb la Kate, una violinista anglesa enigmàtica. Però no aconsegueix treure’s del cap la seva exnòvia Laura. Mentrestant, el seu germà gran, en Joan, un lector voraç que fa de mestre de primària, porta una vida secreta que l’afectarà de ple.


Jugar-s’hi la vida
Màrius Serra
Amsterdam Llibres

El tàndem Màrius Serra Oriol Comas presentaven el mes de marc del 2018 ‘La novel·la de Sant Jordi’ una sàtira en clau de novel·la negra sobre el món editorial i que comptava amb l’especialista en jocs Oriol Comas com a personatge destacat.
Després de l’experiència Màrius Serra publica un nou lliurament de la sèrie on el joc continuarà tenint un pes destacat en la trama de ‘Jugar-s’hi la vida’ a ritme de novel·la negra.

A ‘Jugar-s’hi la vida‘ ‘Un camell imprudent, una vibrant persecució, un narcopís al Raval i dos morts són les cartes que ens reparteix Màrius Serra a les primeres pàgines.  Uns crits inesperats i una trencadissa de vidres condueixen una parella de Mossos a una escena que els deixa horroritzats: troben un noi jove i una anciana estesos a terra. Totes les portes i finestres són tancades per dins i els cadàvers estan xops. L’expert en jocs Oriol Comas i Coma, veí del barri, posarà el seu instint de deducció al servei d’un cas que acaba tenint connexions insospitades, nacionals i internacionals.


Lanny
Max Porter
:Rata_ / Literatura Random House
Traducció Víctor Obiols

Lanny és un xaval peculiar, que sempre juga sol i li agrada estar-se al bosc. La seva mare, una escriptora de novel·la negra, proposa a Pete, un esquerp artista jubilat, que faci al nen classes de dibuix. Entre ells sorgeix una gran complicitat, fins que Lanny desapareix i el vell és assenyalat com el principal sospitós d’un segrest o assassinat. El drama que pateix la petita comunitat on viuen tot els personatges és observat per un intrigant esperit ancestral, que és conegut com Papamort Orobancaci i té la capacitat d’escoltar alhora totes les converses dels vilatans. És mort, en Lanny?


A Barcino
Maria Carme Roca
Columna/Planeta

Deu anys després de la publicació de ‘Bàrcino’, l’escriptora Maria Carme Roca publica ‘A Bàrcino’ la continuació d’aquella història protagonitzada per Luci Minici Natal Quadroni Ver i que va captivar a molts lectors i va suposar un salt important en la seva carrera literària.
Ara és Minícia, la filla del protagonista de l’anterior novel·la, qui narra la seva història per oferir-nos una novel·la sobre la Barcelona romana del segle II.
Maria Carme Roca també destaca la situació de la dona a l’antiga Roma i com és habitual en les seves novel·les, coneixerem els  aspectes que li interessen més de la història, la vida quotidiana.
Guanyadora del Premi L’Illa dels Llibres 2016 per la novel·la ‘A punt d’estrena’, després de guanyar el premi Prudenci Bertrana 2018 amb ‘El far’, Maria Carme Roca torna a la novel·la històrica.


Gina
Maria Climent
L’altra editorial / Alfaguara

Maria Climent debuta amb la novel·la ‘Gina’ i ho fa donant una de les sorpreses literàries d’aquesta temporada en català.
Les reflexions de la Gina sobre la seva vida amb els seus pensaments  i les seves pors, els desitjos de ser mare formen part del relat de l’obra ambientada en el delta de l’Ebre, Barcelona i París.

Partint de l’experiència personal i patir una malaltia neurodegenerativa, la protagonista de la novel·la, amb esclerosi múltiple, té l’objectiu de fer una vida normal i ser feliç. ‘Gina’ narra el pas  de la protagonista al món adult, i la lluita entre la vida i la malaltia  però explicada amb una gran naturalitat i vitalitat.

Maria Climent utilitza expressions i el llenguatge ebrenc per oferir una novel·la diferent on l’humor també hi juga un paper important.


El test
Sylvain Neuvel
Mai més

Amb traducció de Marina Espasa i il·lustració d’Oriol Malet, l’editorial Mai Més ens presenta  ‘El test’ del canadenc Sylvain Neuvel on narra una distòpia migratòria.
L’Idir és un migrant iranià que ha fugit del seu país i s’ha refugiat a Anglaterra on viu amb la seva família. L’Idir es veu obligat a passar el test per aconseguir la  ciutadania britànica que consisteix en  Vint-i-cinc preguntes preguntes que serviran per avaluar si es mereix o no poder continuar vivint a Anglaterra.

Seran vint-i-cinc preguntes per determinar el seu destí i vint-i-cinc oportunitats per impressionar.  Però el desenvolupament del test pateix un gir inesperat i tràgic i a l’Idir se li concedeix el poder de decidir sobre la vida i la mort.


Pluja d’estels
Laia Aguilar
Destino

L’autora de ‘Wolfgang’ i ‘Juno’, ha rebut amb ‘Pluja d’estels’ el premi Josep Pla 2020. Un grup d’amics es reuneixen cinc anys després d’un tràgic accident en una casa al Cap de Creus, un lloc idíl·lic de cara al mar, amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels.

Durant la trobada, convocada pel Nis, es diverteixen i comparteixen confidències, però també afloren gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que els produeix un fet del passat encara sense resoldre. Uns personatges que la nostàlgia, la projecció d’una aparent felicitat, el pas del temps i com un fet del passat els marca de manera diferent a cadasqun dels protagonistes de la novel·la


Gent normal
Sally Rooney
Periscopi / Literatura Random House
Trad. d’Ernest Riera

En Connell i la Marianne han crescut al mateix poble de l’interior d’Irlanda, però en realitat provenen de dos mons molt diferents. La Marianne és una noia orgullosa, inadaptada i solitària. En Connell és un dels nois més populars de l’institut. També és el fill de la dona de fer feines de la mansió on viu la Marianne. Quan, tot i les diferències socials, sorgeix entre ells una connexió especial, provaran de mantenir-la oculta.

Gent normal és una història delicada sobre com una persona pot transformar la vida d’una altra. És també una novel·la contundent sobre la incomunicació, sobre com ens sentim, sobre com necessitem els altres per ser qui som i, sobretot, quines relacions de poder i domini s’estableixen dins les relacions amoroses.


Tota una vida per recordar
Núria Pradas
Columna/Planeta

La protagonista de la novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull 2020 és una jove que somia en triomfar als estudis Disney i en el món de l’animació als anys 30 del segle XX.

Disney inmers en la producció de ‘Blancaneu’ i ‘Dumbo’ als anys 30, és l’escenari de la nova novel·la de Núria Pradas. La seva protagonista, la jove Sophie Simmons arriba als estudis Disney procedent de Nova York amb ganes de triomfar com a animadora. Sophie haurà de lluitar i fer-se lloc en un món dominat per homes.


Dócil
Aro Sainz de la Maza
Destino

L’escriptor barceloní torna amb un nou lliurament de l’inspector Milo Malart que debutava amb  El asesino de La Pedrera. El dilluns a l’alba un jove es presenta en comissaria. Va xop de sang de cap a peus. «Tots estan morts, crida i tot seguit es desmaia.  Milo Malart és policia judicial dels Mossos i torna al seu lloc de feina després d’unes vacances forçades. El cas que s’ahurà d’enfrontar ara és un dels més sanguinaris i complicats de la seva carrera i el principal sospitós és un jove que amaga molts secrets.
Una història on es barrejarà les investigacions, una ciutat convulsa, els problemes familiars i els seus dimonis interns.


El rey
Sandrone Daizieri
Alfaguara
Trad.Xavier González

Amb ‘El Rey’, Sandrone Dazieri finalitza la trilogia protagonitzada per la subcomissària Colomba Casselli i el seu ajudant, Dante Torre. Dazieri aposta pel thriller i creu que la novel·la negra clàssica ha mort. Es declara seguidor de Stephen King i assegura que  el succesor d’Andrea Camilleri és Antonio Manzini.


Els  testaments
Margaret Atwood
Quaderns Crema / Salamandra

Margaret Atwood publicava l’any 1985, ‘The Handmaid‘s Tale’ i l’adaptació televisiva de la novel·la va tornar a posar d’actualitat la novel·la d’Atwood. S’ha traduït a una quarantena llarga d’idiomes. El 1989 se’n va fer una pel·lícula. Se n’han fet una òpera i un ballet, n’estan fent un còmic, i el 2017 es va presentar en forma de sèrie de televisió.
En aquesta nova novel·la, Atwood respon a les preguntes que han captivat als seus lectors durant dècades. Quan les portes de la furgoneta es van tancar de cop després de Offred al final del conte de la criada, no hi havia forma de saber quin seria el seu futur: la llibertat, la presó o la mort.
Margaret Atwood recupera la història quinze anys després que Offred s’endinsés en el desconegut, amb els testimonis sorprenents de tres narradores del món de Gilead.


En el contagi
Paolo Giordano
Edicions 62/Salamanda
Trad. català Pau Vidal

«No tinc por de posar-me malalt. No es tracta dʼaixò. De què, doncs? De tot allò que el contagi pot canviar. De descobrir que la carcassa de la civilització que conec és un castell de cartes. Tinc por dʼhaver de començar de zero, però també del contrari: que la por passi sense que canviï res.»
Són les paraules de Paolo Giordano que recull l’assaig ‘En el contagi’ i que compta amb reflexions sobre l’epidèmia del coronavirus a Europa.  Giordano aprofita per reflexionar  sobre la multiplicitat de nivells que ens connecten els uns als altres, així com la complexitat del món on vivim. És la mesura de com el nostre món ha esdevingut global.


El teu gust
Isabel-Clara Simó
Bromera

Es tracta de la novel·la pòstuma de l’autora d’Alcoi on en sofereix  una història  sobre l’amor, el sexe, l’art, la cultura, i en definitiva, sobre les passions que mouen les persones.

‘El teu gust’ hi ha la relació entre la protagonista i la Roser, que acaba quan la Roser mor en un accident imprevisible i desgraciat. Abans i després, hi ha la història dels petits amors que té la protagonista amb diferents homes. Amb el seu estil inconfusible, l’autora obre de bat a bat les portes del seu món literari i ens explica la vida d’una dona que evoca, amb ironia, un trajecte vital fet de retalls i pedaços, amb la sensació que el cos i el cap se separen, perquè tot i que les forces defalleixen, la passió roman intacta. Una que es proclama amb força en aquesta darrera novel·la d’Isabel-Clara Simó.


 

Exit mobile version