L’escriptora nord americana triomfa amb el seu ‘romanfantasy’ amb la saga Empiri que al gener veurà la publicació del tercer lliurament “Ales d’ònix”. Per a Yarros, escriure la saga, li ha permès explorar totes les seves passions sobre la fantasia.

La sèrie Empiri, formada per Ales de sang i Ales de ferro, ha batut rècord de vendes arreu del món, també a Catalunya. El tercer lliurament, Ales d’ònix, es publicarà el 22 de gener i Amazon prepara l’adaptació en format sèrie de televisió.

FENOMEN EDITORIAL I VISITA VIRTUAL A BARCELONA

Rebecca Yarros ha participat, de forma virtual, en la quarta edició del festival 42,  el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona. Unes 400 persones han assistit a l’acte que ha comptat amb la presència de l’autora en format virtual. El fenomen Yarros és universal amb milions d’exemplars venuts arreu del món. Un fenomen que tampoc passa desapercebut a Catalunya. Sobre l’èxit de les seves novel·les s’ha mostrat molt afalagada per la resposta rebuda per part dels lectors “no sé què dir, m’explota el cap l’èxit de la saga i veure tanta gent que ha llegit les meves novel·les”.

L’escriptora assegura que “Volia escriure una fantasia accessible i que fos la més inclusiva possible, per reflectir a mesura del possible, el món que ens envolta”. Sobretot amb el personatge de la sèrie Violent Sorrengail “que té una malaltia crònica i de fet en el món de la fantasia això no s’explica tant, no surt, de fet sempre els protagonistes són forts, i Violet no ho és, en principi ella és petiteta, dèbil físicament i el seu millor actiu és el seu cervell”.

Rebecca Yarros comparteix un malaltia crònica amb la protagonista de les sevss novel·les “quan la vaig crear, jo estava amb el diagnòstic de la malaltia la síndrome d’Ehlers-Danlos. Escriure sobre ella  m’ha servit per marcar les fronteres i límits del meu propi cos. Em va ajudar molt a afrontar el meu diagnòstic”.

L’autora en alguna ocasió ha destacat que la seva protagonista “Es passa de la ratlla, triga massa a recuperar-se, se li trenquen els ossos amb massa facilitat i té tendència a dislocar-se les articulacions; trets que no són precisament atractius en una guerrera”. El que ajuda de veritat a la a destacar “en el Quadrant de Genets és el seu enginy i coratge, aptituds que li permeten descobrir maneres de sobreviure —i fins i tot de créixer— en un entorn inflexible.”  En cap cas es compara amb el seu personatge “Jo no soc la Violet, però ella sí que és l’heroïna que necessitava a la seva edat, a totes les edats, i espero de tot cor que altres persones amb malalties cròniques també se sentin identificades amb ella.”

ALES DE SANG, L’INICI DEL FENOMEN

La saga Ales de sang, està ambientada en un continent fictici dividit en tres localitzacions: Navarre, Poromiel i l’Ermàs. La ubicació principal és l’Acadèmia de Guerra Basgiath, on els cadets s’inscriuen amb l’esperança de convertir-se en genets i així vincular-se amb els dracs. Els joves són acceptats en aquesta acadèmia com a resultat d’una elecció dolorosa influïda per l’honor i la tradició familiar, l’obligació de protegir el regne i el desig d’esdevenir una llegenda. Creuar l’elevat parapet d’accés en la foscor i sota una tempesta, amb dracs solcant l’aire d’improvís i competidors disposats a llançar-los al buit és el primer dels desafiaments letals que esperen els nouvinguts. El més desolador és que una mort no significa res, tan sols un número més en un recompte esperable, i serà simplement un altre dels esdeveniments que viuran cada dia fins a graduar-se.

Amb “Ales de ferro” va continuar la història creada per Rebecca Yarros i al gener les llibreries ja comptaran amb el tercer lliurament “Ales d’ònix”. Escriure la saga Empiri, per a Rebecca Yarrosm’ha permès explorar totes les meves passions sobre la fantasia: la intriga, l’amor apassionat, l’aventura, l’amistat, la família que triem, superar les dificultats, un regne en guerra, personatges imperfectes que viuen en una societat imperfecta”.

EL PODER DELS DRACS

Tairn, Andarna i Sgaeyl són alguns dels dracs que apareixen a la saga Empori, uns dracs que l’autora  afirma “Sempre dic que els dracs són com les persones, tenen diferents personalitats com nosaltres, però són més poderosos”.

La similitud o diferències dels seus dracs envers altres sèries literàries com  Eragon de Chistopher Paolini o Jocs de trons de George RR Martin, recorda “crec que els dracs tenen els seus sentiments, però la diferència seria que els dracs veuen als humans com a mascotes, és a dir,  és el drac és el que cuida als personatges i aquests dracs toleren als humans”  Sobre les personalitats dels seus dracs “com les persones, cadascú té les seves personalitats i n’hi ha de més ambiciosos, alguns són divertits i alguns són implacables i despietats. Com la gent, persones en cossos de drac, però que, en canvi,  tenen molt més poder que un ésser humà, són molt més mortífers”.

Preguntada sobre amb quin drac es vincularia, ho té força clar “em vincularia amb Tairn, ho tinc claríssim perquè és el meu drac preferit del món mundial”. Recorda, que és un drac “que té molta experiència, està molt bregat, té molt poder, però és molt protector alhora. Ja sabeu que és una miqueta rondinaire i que no vol tenir res a veure amb els humans, no vol saber res d’unir-se ni de vincular-se.  El veig  com drac cansat i  que te que suportar a tots aquests joves que estan a l’acadèmia i el que ja està passat de voltes”.

L’ORIGEN DE LA SAGA EMPIRI

Sobre com va sorgir la idea d’escriure la saga, recorda estarà  casa seva i parlant amb la seva editora “em va demanar cinc idees, però jo només tenia quatre idees. Llavors donant voltes per la meva casa, vaig pensar en una idea sobre dracs, però no sabia si en un ‘romanfantasy’ encaixaria incloure dracs”. Amb aquella primera idea “vaig pensar en dracs que es vinculessin amb els humans… i llavors va sorgir Tairn, després Sgaeyl i vaig començar a pensar en Violet i en una noia petiteta i més fràgil”.  Finalment, va pensar que la protagonista havia de compartir la seva malaltia Ehlers-Danlos  “i Violert havia de convertir-se en una líder”. Quan va presentar la proposta a la seva editora li  vaagradar força “però em va suggerir que en comptes d’ambientar la novel·la en una unitat militar, ho fes en una acadèmia. Com soc dona de militar i conec el funcionament de les acadèmies així va sorgir la idea inicial” afirma Yarros.

Recordava durant la presentació de la primera novel·la que sobretot “M’apassiona tot el que fa que dues persones escurcin distàncies, i em fascinava la idea que dos personatges, amb motius més que suficients per detestar-se, interactuïn, no a causa del seu propi vincle, sinó del dels seus dracs. Quan em vaig endinsar en Navarre i el salvatge món de Basgiath, la historiòfila que hi ha en mi no va poder evitar recolzar-se en qüestions històriques sobre el que passa quan es pretén alterar la història mitjançant la manipulació dels llibres, i d’aquí va sortir la idea del que va acabar sent Ales de sang”.

DOS ANYS I MIG ENVOLTADA DE DRACS

La saga Empiri que al gener comptarà amb un nou volum, ha ocupat el temps els darrers anys de l’autora. “Fa dos anys i mig que treballo més de 12 hores diàries. Vaig escriure el primer en dos mesos i mig, el segon en vuit mesos i el tercer llibre “Ales d’ònix, cinc  mesos només per l’esborrany . Hi ha molta més pressió ara que quan vaig fer el primer llibre i la pressió ha anat canviant”. Afirma que quan acabi la saga “m’agafaré un descans , però de moment estic centrada treballant perquè els cinc llibres de la saga siguin els millors”.

EVITAR LES XARXES SOCIALS

Malgrat l’èxit de les seves novel·les, vol viure aïllada del que parlen sobre ella i la saga Yarros no es preocupa massa pel que es publica d’ella a les xarxes, malgrat que la seva popularitat va créixer a través de les xarxes socials “ho evito, no entro a Instagram o Tik Tok, ni miro les crítiques o articles que parlen sobre mi en els mitjans”

Sobre l’èxit del gènere de la fantasia èpica assegura que no és mèrit seu, però “estic encantada que tanta gent ara torni a la fantasia”. I com acabarà la saga?. Rebecca Tarros, ho té clar “escric romàntica i sempre hi ha un final feliç, almenys pel protagonista principal”, sense donar més detalls.

Prime Video està adaptant la saga en format sèrie i no vol donar massa detalls afirmant “tot el que us puc dir, és el que ja està publicat”.  Afirma que el poc que ha vist  i sap “Cuiden molt el material i l’essència  de les novel·les. Tot el que han fet fins ara m’agrada i han millorat la meva obra”

ALES D’ÒNIX AL GENER DE 2025

El 22 de gener Columna i Planeta, publiquen “Ales d’ònix”. Sobre la sinopsi del tercer lliurament, les editorials confirmen que després de gairebé divuit mesos a l’Acadèmia de Guerra Basgiath, la Violet Sorrengail té molt clar que no queda temps per entrenar-se. Cal prendre decisions. La batalla ha començat, i amb enemics apropant-se a les muralles i infiltrats a les seves pròpies files, és impossible saber en qui confiar.

Ara la Violet,  haurà d’iniciar un viatge fora dels límits d’Aretia per buscar aliats en terres desconegudes que acceptin lluitar per Navarre. La missió posarà a prova la seva sort i l’obligarà a fer servir tot el seu enginy i la seva fortalesa per salvar el que més estima: els seus dracs, la seva família, casa seva i a ell. Fins i tot si això implica haver de guardar un secret tan perillós que podria destruir-ho tot. Navarre necessita un exèrcit. Necessita poder. Necessita màgia. I necessitarà una cosa que només la Violet pot trobar: la veritat.  Però s’acosta una tempesta… i no tots sobreviuran a la seva fúria.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here