El món editorial català es posiciona sobre la sentència del Tribunal Suprem.
El Gremi de Llibreters ha emès un comunicat on assegura que sempre ha defensat la llibertat d’expressió i política i considera injusta la situació actual. El Gremi defensa una solució democràtica i de diàleg.
L’Associació d’Editors en Llengua Catalana també han publicat un comunicat on és demana democràcia, diàleg llibertat d’expressió assegurant que ‘Les persones que ens dediquem a l’edició reivindiquem l’ús de la paraula, de la noviolència i de la política com el camí per resoldre els problemes del món en què vivim’.
- La nostra denúncia a una sentència injusta i el nostre suport als presos i les seves famílies.
- El nostre rebuig al fet que la justícia hagi pres el lloc a la política i al diàleg democràtic.
- El nostre compromís amb la democràcia, entesa en el sentit més profund de l’expressió, com a única via per a solucionar els conflictes i garantir el dret dels pobles a decidir per si mateixos.
- La nostra confiança en la protesta pacífica i democràtica, basada en el respecte als individus i les col·lectivitats, al marge de les seves posicions ideològiques.
- La nostra defensa de la llibertat d’expressió i d’informació i la nostra condemna davant de la persecució judicial de publicacions, artistes i esdeveniments culturals.
- La nostra confiança en les institucions polítiques catalanes, que han de poder dur a terme la seva tasca parlamentària i de govern amb plena llibertat i autonomia. Incidim, així, en el rebuig davant de qualsevol intervenció estatal de l’autogovern.
- El nostre compromís rotund amb la llengua i la cultura catalanes. Estem resolts a treballar per la plena normalització del català com a base de la convivència, el desenvolupament i la vitalitat social i intel·lectual del país.
https://t.co/qJMowk8n9R per la democràcia, el diàleg i la llibertat d’expressió pic.twitter.com/OsYcTnj7bu
— EDITORS.CAT🎗 (@editorscat) October 14, 2019
Per la seva banda SOM (Ara Llibres i Amsterdamen un comunicat manifesta ‘el seu rebuig a una sentència que condemna a llargs anys de presó a persones que només van intentar que el poble català pogués decidir lliurement el seu futur. Creiem que la judicialització de la política no resoldrà mai cap conflicte, sinó que el farà més i més gran. L’única via és un diàleg sincer, sense límits ni condicions, que ajudi a aprofundir en una solució democràtica. Volem aprofitar aquestes ratlles per enviar la nostra solidaritat als presos polítics catalans i a les seves família’.
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Pen Català
⚠️ Contra la repressió, #CulturaxlaLlibertat pic.twitter.com/YobrBCsX4p
— AELC (@EscriptorsAELC) October 14, 2019
L’APPEC, l’Associació d’editors i revistes digitals demana una solució política per Catalunya ‘ en un comunicat ‘reclamem el respecte dels drets fonamentals d’expressió, reunió, manifestació i participació política i ens posem al costat dels nostres líders polítics i activistes, de les institucions i de la societat catalana. Els mitjans de comunicació catalans reiterem el compromís en favor d’un clima de diàleg, constructiu, per la construcció d’un acord, d’una proposta d’amplis consensos de país.
El conflicte català només pot trobar un camí desolució des de la negociació i el diàleg. Perseguir i castigar la dissidència –sobretot quan és absolutament pacífica– mai no pot servir per trobar una solució estable i duradora’.