L’editorial catalana va participar en una campanya de micromecenatge per aconseguir els diners per publicar la novel·la
La novel·la narra la història del periodista i poeta kurd refugiat que, fugint de l’Iran, arriba a Austràlia i l’internen a la presó de l’illa de Manus. Sis anys a presó, sense càrrecs, sense judici, sense sentència. Des de la presó va escriure una novel·la per Whatsapp al seu amic, el filòsof Omid Tofighian, que va traduir l’obra.
Va guanyar els premis literaris més importants d’Austràlia destapant així una injustícia i una vergonya internacional: la situació dels refugiats empresonats.
Boochani acumula premis com a periodista (com el guardó Anna Politkovskaya al periodisme) i és un reconegut defensor dels drets humans (amb premis com el Ronald Wilson o el Voltaire) i també se li ha reconegut “la seva contribució desinteressada i substancial al benestar dels refugiats”.
Laura Huerga, editora de Raig Verd comentava al maig a L’Illa dels Llibres que ‘el que explica Boochani és molt més important: com un refugiat busca el camí cap a la llibertat i acaba sis anys a presó sense judici, ni càrrecs, ni sentència. Com els sistemes de fronteres violen els drets humans i com la societat ignora tot el que allà passa. La seva situació és comparable als refugiats que van venir a Europa de Síria o el que passa als CIEs de tot el país.’’
Raig Verd va iniciar al maig una campanya de micromecenatge per publicar la novel·la. Per Huerga li va captivar ‘’la capacitat que té en una situació dramàtica de fer una prosa poètica amb la violència que viu i veu. De com la creativitat pren el seu espai i es manifesta com a acte de rebel·lia. M’interessa molt l’art com a crit de llibertat i de lluita.’’
Sobre que ens pot aportar la novel·la Boochani, l’editora ho té força clar ‘’Hi explica el que estem fent a les presons de refugiats, formarà part de la nostra història i el futur ens jutjarà per aquests fets. A la gent que hauríem de donar asil, a les persones a qui hauríem de protegir, les estem torturant de formes inexplicables i els nostres estats han creat sistemes d’expulsió tan eficaços que la meitat de nosaltres no sabem ni que existeixen.’’
L’obra es va publicar a Austràlia i va guanyar els premis més importants del país convertint-se en una denúncia i visibilitzant una vergonya internacional. Un dels llibres més venuts el 2019 és el crit de resistència i l’extraordinari testimoni d’un refugiat. Una veu que ens recorda les vivències de tants refugiats i migrants apàtrides empresonats a tot el món.
Raig verd ha publicat la novel·la en català amb traducció de Josefina Caball
Behrouz Boochani és periodista i un reconegut defensor dels drets humans, guanyador d’un Media Award d’Amnistia Internacional d’Austràlia, se li han atorgat també els premis Diaspora Symposium Social Justice Award, Liberty Victòria 2018 Empty Chair Award i de l’Anna Politkóvskaia de periodisme.