Site icon L'illa dels llibres

El Planeta, molt més que un premi literari

El lliurament del Premio Planeta va molt més enllà d’un acte literari i no és estrany veure passejar per la catifa vermella més personalitats del món social i polític que no pas del literari.


No és nou i és una situació que es repeteix any rere any. Enguany les fotografies més buscades eren la dels polítics amb l’absència destacada del president de la Generalitat Carles Puigdemont. No s’esperava la presència dels reis espanyols perquè com marca la tradició la seva assistència està reservada en celebracions com el 60è o el 65è aniversari del premi.

Aquest any ha destacat l’absència per primera vegada d’un president de la Generalitat i en el seu lloc assistia el conseller d’Empresa i Coneixement Santi Vila.
La galeria de polítics es completava amb la presidenta del Congreso Ana Pastor, i la dels líders dels partits polítics catalans com Inés Arrimadas (Ciutadans), Miquel Iceta (PSC), Xavier Garcia Albiol (Partit Popular) o l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín i l’expresident de la Generalitat José Montilla. No hi van faltar a la cita Miquel Roca, Xavier Trias , Boí Ruiz, Jaume Collboni o el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

L’editorial per mitjà del president actual del grup José Creuheras anunciava uns dies abans, el canvi de seu després dels darrers esdeveniments polítics. Un anunci que anys enrere ja havia avançat l’editor i màxim responsable del grup José Manuel Lara Bosch que sempre s’havia mostrat en contra de la independència de Catalunya i que arribat el cas preferiria traslladar la seu a una altra ciutat.
La independència no s’ha produït però l’editorial ja ha començat a moure fitxa, tot i que de moment asseguren que el premi es queda a Barcelona i es continuarà lliurant al Palau de Congressos de Catalunya.

Julia Otero, Risto Mejide, Pilar Rahola, el cuiner Chicote, Luis del Olmo, Boris Izaguirre també van passejar per un photocall, que enguany es traslladava a l’interior del Palau de Congresos, fet que va provocar que els fotògrafs i càmeres treballessin amb menys espai del que és habitual en aquests tipus d’actes.
I els escriptors? Doncs també hi van desfilar i entre els noms destacats els d’Alicia Giménez Barlett, Dolores Redondo, Care Santos, Carme Riera, Ildefonso Falcones, Maria Dueñas, Marcos Chicot, Gemma Lienas, Rafel Nadal, Víctor del Árbol i el flamant guanyador del Premio Planeta 2017 Javier Sierra.

Hores abans de rebre el premi, Sierra passejava pel photocall, potser més tímidament del que és habitual amb un discret somriure, tot i que els periodistes ja sabien que aquest any sí que rebria el premi Planeta.

Ha estat l’etern candidat al premi, tot i que va assegura en la roda de premsa posterior que no s’havia presentat mai al premi. Javier Sierra, autor d”El maestro del Prado’ ‘La cena secreta’ o ‘La pirámide immortal’ guanyava el guardó amb un ‘thriller’ sobre el Sant Grial titulat ‘El fuego invisible’ un títol poc afortunat en el dia que Galícia patia un dels pitjors incendis de la seva història.
Cristina López Barrio, una desconeguda pel gran públic però amb una carrera prometedora ha estat la finalista del premi amb ‘Niebla en Tánger’.

I cal afegir un tercer nom que va sonar durant la cerimònia, el d’Eva Florencia Benavidez que va arribar a la final de les votacions amb la novel·la ‘Una fea encantadora’. No en sabem res d’aquesta autora, però si ha aconseguit arribar a la final sense utilitzar un pseudònim, segurament que l’editorial publicarà l’obra.

Un any més el lliurament del Premio Planeta va molt més enllà d’una cita literària i això es tradueix en la repercussió als mitjans de comunicació i el nombre de convidats que ronden els 1400.

Exit mobile version