La novel·la “Cornèlius, l’Almogàver” narra les aventures èpiques d’un almogàver per Anatòlia, des de la seva trobada amb Ramon Llull fins a la seva història d’amor amb Garsenda de Torroella.

No serà fins els 17 de setembre, quan l’escriptora i periodista catalana rebi el guardó dotat amb 30.000 euros en el marc de la celebració de La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana a l’Auditori de Girona.  Aquell dia també es lliuraran   el MIQUEL DE PALOL de poesia, CARLES RAHOLA dʼassaig i RAMON MUNTANER de literatura juvenil.

Un total de 93 obres s’han presentat enguany al 57è Premi Prudenci Bertrana de novel·la. La novel·la, segons assenyala en un comunicat, Edicions 62, és una vibrant odissea medieval del segle XIII, el cavaller Cornèlius Papapoulus de Famagusta es veu immers en aventures èpiques per Anatòlia, des de la seva trobada amb Ramon Llull fins a la seva història d’amor amb Garsenda de Torroella. Acompanyat per Roger de Flor amb la Gran Companyia Catalana Cornèlius, l’almogàver és un relat que combina acció, reflexió i profunds sentiments, que endinsa el lector a una època apassionant de la nostra història.
El jurat, ha estat forma per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch.

Josep-Anton Fernàndez amb “L’estranger a casa” ha estat premiat amb el 47è Premi Miquel de Palol de poesia (dotat amb 6.000 euros). L’estranger a casa és un llibre sobre l’estranyesa: sobre el pas d’una frontera interior que ens converteix en estrangers a nosaltres mateixos. És també un llibre sobre la pèrdua: l’autor hi expressa poèticament el dol per la mort de tres éssers estimats. I finalment, el poemari tracta de com les coses més pròximes (la història individual i col·lectiva, la sexualitat, el treball creatiu) ens obren a noves dimensions, estranyes i sorprenents, de nosaltres mateixos.

El 45è Premi Carles Rahola d’assaig (dotat amb 6.000 euros) l’ha rebut Salvador Sabrià amb “L’escriptori de la seu”. Una obra que recull els fets ocorreguts en plena revolució anarquista, una nit d’octubre del 1936, al cementiri de la Seu d’Urgell van ser afusellades vint-i-tres persones. Entre elles, el fondista Jaume Sabrià Roca. Quan al cap d’un any es van exhumar els cadàvers,  només en van aparèixer vint-i-dos. Faltava el de Jaume Sabrià. L’exploració del cas, a càrrec del seu net periodista, és la base d’un llibre que fa un recorregut per la quotidianitat de la Seu durant la revolució i posa en relleu tant la difícil “convivència” familiar amb un desaparegut com l’esforç col·lectiu per recuperar la memòria històrica.

 El 39è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil (dotat amb 6.000 euros) ha estat per a Teresa Muñoz amb “Bereshit”. La protagonista de la novel·la, és Greta, una noia de divuit anys, descobreix que la mort de la seva germana no va ser a causa d’un accident, sinó d’una maledicció que ha perseguit les dones de la seva família. Amb l’ajuda de la Dàlia intentarà trencar la maledicció i salvar la seva pròpia vida.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here