Kerr publica ‘Praga mortal’, el vuitè títol de la sèrie de Bernir Gunther.
Les novel·les de Philip Kerr combinen novel·la negra i història. Dos elements que l’escriptor d’Edimburg sap lligar perfectament gràcies al personatge de Bernie Gunther. Amb un rerefons polític i social
situat a l’Alemanya nazi, Kerr utlitza la novel·la negra com a excusa per oferir una excel·lent radiografia de l’època.
Aquesta arriscada aposta porta ja vuit títols publicats, que han consagrat a Kerr, com un dels escriptors de novel·la negra més destacats de l’actualitat
La sèrie , Bernie Gunther va iniciar-se amb la publicació de la Trilogia Berlinesa (Violetas de marzo, Pálido criminal i Réquiem alemán), va continuar amb Unos por otros, Una llama misteriosa, Si els morts no ressusciten i Gris de campanya.
El darrer títol publicat és Praga mortal (RBA-La Magrana), on Gunther investiga un assassinat que ha tingut lloc a Praga a finals de 1941.
L’ambient que Kerr descriu a Praga mortal és el Berlin de l’any 1941 que comença a patir el racionament d’aliments, apagades, auge del mercat negre i els bombardejos de la RAF. Els jueus de la ciutat han de cosir-se una estrella de David groga a la roba per identificar-se de la resta d’alemanys.
Els jueus són la nostra ruïna», proclamaven els diaris nazis. Però, a la tardor de 1941, ningú no es creia els eslògans de Von Treitschke. No quan hi havia una ruïna més evident i autoinfligida amb la qual comparar-los: Rússia. La campanya a l’Est ja perdia pistonada i, per culpa de Rússia i les necessitats peremptòries del nostre Exèrcit, Berlín semblava la capital d’una república bananera que s’hagués quedat sense bananes —i pràcticament sense res del que necessitava.
Praga mortal també ens situa al Protectorat de Bohèmia i Moràvia, dirigit per Reinhard Heydrich i que comença a patir alguns oatacs terroristes txecs, contraris a l’invasió nazi.
Kerr es va inspirar en el personatge del detectiu Philip Marlowe, de Raymond Chandler, per crear Bernie Gunther. Va decidir ambientar les seves novel·les en el Berlín de l’apogeu i declivi nazi, però algunes novel·les ha fet viatjar el seu detectiu a la Cuba de Batista o a l’Argentina on es refugiaven els generals nazis perseguits. (Unos por otros i Una llama misteriosa).
Berlín, setembre del 1941. El detectiu Bernie Gunther ha de deixar totes les seves ocupacions a Homicidis per un assumpte de més envergadura: passar un cap de setmana a la casa de camp que té a Praga el seu antic cap a l’SD: ni més ni menys que Reinhard Heydrich, el nou Reichsprotector de Bohèmia i Moràvia. Però el que al principi es presenta com una reunió soporífera en companyia dels oficials més detestables de les SS i l’SD, es converteix de sobte en una prova de foc per a la
reputació de Gunther com a investigador quan descobreixen un cadàver en una habitació tancada per dins. I si bé el que hi ha en joc podria arribar tenir conseqüències a les més altes esferes del Reich, sense cap mena de dubte posarà en un seriós perill la vida del detectiu.
El personatge de Reinhard Heydrich ja va protagonitzar la novel·la de HHhH. de Laurent Binet
Expulsat de la marina per problemes de faldilles, va començar ràpidament a pujar esglaons en el règim nazi, fins al punt de convertir-se en la ma dreta de Hitler. De fet, el Fuhrer sempre va declarar que Heydrich era el perfecte alemany.
Sóc una fan de Maurizio deGiovanni i se la sèrie del inspector Ricciardi. M’he assabentat que l’editorial La Campana no editarà “L’estiu del comissari Ricciardi”, 3er.llibre de la sèrie i que, a la tardó publicarà (no se si per coincidir al l’estació) “La tardó del comissari Ricciardi”. Ara la meva pregunta: sabeu si,Lumen que edita aquest llibres en castellà,farà el mateix????
Salutacions.
Araceli Riera