Anna Maria Villalonga analitza a L’Illa dels Llibres la nova novel·la de l’escriptor català on reflexiona sobre la culpa.
Les fronteres entre el drama i la comèdia, si ens ho proposem, poden ser permeables i difuses, més pròximes que no ens pensem. De vegades, la vida humana i les seves derives es belluguen dins d’uns marges ambigus, capaços de provocar (en aquest cas en el lector) sensacions diverses i, en certa manera, contraposades.
Tal vegada és l’exercici que ens proposa Lluís Llort en aquesta particular novel·la (definida com a “dramèdia” a la portada posterior del llibre), intitulada Pes mort i que correspon al número 43 de la col·lecció Crims.cat. Pes mort s’esdevé una lectura plaent, intensa, amb una bona dosi d’humor negre i sense pretensions de ser correcta políticament.
Cinc personatges en joc. Un esdeveniment inesperat. Una sèrie de reaccions que, a priori, ens semblarien gairebé inimaginables. Un deliri col·lectiu que s’escapa de la lògica del comportament. Més d’un gir. La transgressió d’un munt de normes. I unes motivacions per a tot plegat que, si les analitzem amb una mica de detall, representen una rècula continuada de despropòsits.
Dit així, podríem pensar que parlem d’una mena de joc dels disbarats delirant i absurd, però en realitat no ho és. Només ho sembla. Perquè Llort col·loca damunt del tauler del joc una proposició lúdica que, tot i arrencar-nos uns quants somriures, també és capaç d’incomodar-nos força. Des de la hipèrbole caricaturesca amb la qual ens desafia, l’autor de Pes mort es dedica a analitzar amb perspicàcia alguns dels misteris de l’ànima humana.
Reflexiona sobre els prejudicis, el pas del temps, la solitud, la frustració, el desgast de la rutina quotidiana, les relacions familiars, la cobdícia, la capacitat de ser generosos i mesquins alhora. Reflexiona al voltant de la incoherència que a voltes ens defineix i de la dificultat de saber, realment, qui som.
El text és breu (178 pàgines) i llisca com una anguila. Però el que queda clar és que no resulta banal. He de confessar que, mentre el llegia, me l’imaginava convertit en pel·lícula. És extremament visual. També he de confessar que he rigut poc i m’he incomodat més. Per a mi ha estat un drama més que una comèdia. El drama de milers de misèries que tots compartim. Pes mort és una novel·la que pot satisfer un públic ampli, una ficció que funciona. No és cap novetat. Alguns ja ho sabem. Ja sabem que la veu de l’amic Llort sempre resulta personal, interessant i sorprenent.
Anna Maria Villalonga és editora del blog A l’ombra del crim dedicat al món dels llibres.