Paco Camarasa analitza a L’illa dels llibres la nova edició de la BCNegra

Del 30  de gener al 8 de febrer  la ciutat de Barcelona torna a ser la capital de la novel·la negra amb  celebració de la BCNegra.

-camarasaPaco Camarasa és el comissari de la BCNegra i responsable de la llibreria Negra i Criminal i ha comentat la nova edició del Festival de Novel·la Negra a L’illa dels llibres.

El gran protagonista de la BCNegra 2014 és Andrea Camilleri. Era una de les espines clavades de la BCNegra?
Camilleri era candidat des del primer moment, perquè  és un dels escriptors  més representatius de la novel·la negra mediterrània.  Però, dissortadament   no podia venir i perquè sempre teníem el problema de la seva  delicada salut.
Ara,  no és que hagi millorat gaire, però  sabem per la correspondència que mantenim amb ell que  li fa molta  il·lusió rebre el premi Pepe Carvalho.
Cal recordar que el mes de setembre farà 89 anys i  encara segueix fumant  entre dos i tres paquets diaris. Però haig de dir que està molt lúcid. Nosaltres li vam proposar donar-li el premi però que havia de venir a Barcelona, com així serà.

Què en destacaria de Camilleri?
La gent el coneix sobretot  pel personatge de Salvo Montalbano,  però, Camilleri  és un  gran lector i coneix molt bé el gènere policíac.
Camilleri aporta  uns canvis en les novel·les i s’adapta als esdeveniments actuals, com per exemple ubicar una novel·la a Gènova quan es va reunir el G8 o tractar temes com la immigració. Amb això crea un personatge de Montalbano molt proper al lector.
Per una altre banda Camilleri te novel·les històriques de finals del segle XIX a Sicília  i en alguna ocasió ha decidit   posar al dia llegendes clàssiques com La Sirena

andrea-camilleri_fotoEntre els altres previstos relacionats amb Camilleri trobem una conversa amb l’autor i una lectura dramatitzada dels seus textos el 3 de febrer  a  La Capella del carrer Hospital.
Nosaltres li van dir que farem una exposició dedicada a ell,  però aquest any li volem fer  un espectacle molt especial.
Serà una lectura on recrearem  un nou cas de Montalbano, però escrit per Pau Vidal que coneix prou bé el món del comissari i que comptarà amb la interpretació de Jordi Boixaderes.

L’edició d’aquest any amplia els dies del festival i el nombre d’activitats que es realitzaran en dotze punts de la ciutat de Barcelona, fet que demostra que el festival segueix més viu que mai.
Efectivament i fins  i tot afegiria que ens  hem deixat coses. Nosaltres som lectors de diaris i la realitat ens motiva molt.
Sempre anem aplegant els autors que podem venir, especialment de casa nostre, per què als autors estranger a vegades costa  molt més portar-los a Barcelona.
Ja estem pensat en la propera edició i puc avançar que un dels temes que ens apassiona és Xina i segurament serà la gran protagonista del 2015.

Les editorials sempre han estat molt implicades  i aquest any la BCNegra compta amb el suport d’unes 43 editorials.

La BCNegra és  el punt de trobada entre els autors i  els lectors . L’autor té un intermediari que és l’editor i per això parlem amb les editorials perquè ens facin propostes.

De fet, gràcies a BCNegra, hem aconseguit canviar una dinàmica de fa uns anys. Abans no es publicaven novetats  durant el mes de gener i ara les editorials publiquen novetats del gènere  per ser presentades a la BCNegra .

A més de Camilleri, el festival comptarà amb la participació de destacats autors com Jussi Adler-Olsen, Gauke Andriesse, Roberto Constantini, Peter James, Sophie Hannah i Ben Pastor.
Penso que els autors estrangers que venen són molt atípics com per exemple la Sophie Hannah, que recentment  ha publicat  La cuna vacía, una  novel·la d’intriga psicològica com només fan les dones britàniques.
De Peter James puc dir que  és un autor que ve del mon del cinema i ens ofereix unes novel·les molt agradables de llegir  perquè son molt cinematogràfiques.
Ben Pastor té un personatge molt curiós  Martin Bora un oficial de l’exercit  alemany que no és nazi, però que en  plena Segona Guerra Mundial  li toca investigar assassinats.
I Jussi Adler Olssen i Constantini escriuen unes novel·les on la clau per resoldre fets dle present està en el passat
Els autors que venen donaran molt de joc i convido als lectors que els descobreixin.

banner BCNEGRA 2014

Dos clàssics  com Maigret i Sherlock Holmes serán els protagonistes de dues exposicions…..

Holmes sempre està present  a BCNegra.  De Sherlock Holmes destacaria que és un personatge molt actual gràcies a les adaptacions televisives I cinematogràfiques del personatge de Conan Doyle.
Segons quines coses no es poden posar al dia, però el personatge de Holmes, dóna moltes possibilitats, perquè és molt modern i un clàssic viu

Entre les taules rodones es tractaran molt temes relacionats amb el passat present i futur del gènere a més d’altres qüestions com el futur del periodisme o els ciberdelictes.
Les coses ja no són com abans. Cada dia quan obrim el correu electrònic sempre ens trobem paranys. El truc del tocomotxo  ja no es fa al carrer, sinó que ha arribat  a internet mitjançant ‘les cartes nigerianes’ o  ‘la loteria australiana’.
Pel que fa al periodisme i la novel·la estan molt units. No només  pel periodisme de succesos. Em pregunto si el periodisme està en crisi o potser  les empreses es volen desfer d’una cosa que ja no els  hi serveix.

Aquest any també  hi ha previstes diverses activitats relacionades amb la fotografia
Nosaltres col·laborem amb tres galeries fotogràfiques  per fer una performance de poesia, fotografia i art. Al Centre Cívic del Pati Llimona  fem   una exposició d ‘autors de novel·la negra que han passat per Barcelona.  I finalment  voldria destacar un acte on participaran 10 fotògrafs a qui els hi hem donat  10 novel·les ambientades a Barcelona perquè les llegeixin i reiterpretin la ciutat  amb les seves fotografies a través de la lectura.

Per què la novel·la negra avui en dia funciona?
Per dues qüestions. En el carrer les coses estan molt fotudes.  Moltes vegades necessitem que ens expliquen més coses. El periodisme no compta l’habilitat perquè no pot moltes vegades. El periodisme explica la realitat i ho ha de fer amb proves,  perquè si no ho pot demostrar  li pot comportar  certs problemes amb demandes.
Per exemple,  hi ha una novel·la  que parla d’ Unió Musical enlloc del Palau de la Música amb un personatge que es diu Miret i enlloc Millet.
El senyor Millet, sabrà que s’està parlant d’ell, però no podrà  fer res perquè  un novel·lista no ha de demostrar tot allò el que escriu.

Per què hem d’anar a la BCNegra?
Sobretot pe què a BCNegra tenim un ampli ventall de temes i sempre hi ha alguna  que ens pot interessar. A BCNegra no només t’ho passes bé , sinó que també aprens alguna cosa.

 

Clica i consulta els actes programats