Oscars i literatura. Les adaptacions del 2015

Entre les pel·lícules nominades als Oscars del 2015 trobem un any més diverses adaptacions literàries on destaquen, Gran Hotel Budapest, Foxcatcher, Imitatin game, La teoria del todo, Siempre Alice, Alma salvaje, Puro vicio i Perdida’
oscars i literatura 2015

Tot i que no es basa estrictament en cap de les seves novel·les, El gran Hotel Budapest s’inspira en les obres de l’escriptor austríac Stefen Zweig .
La pel·lícula del director nord-americà Wes Anderson, s’apropa a l’univers de les novel·les de Stefan Zweig. La pel·lícula nominada a 9 categories entre les quals destaca millor pel·lícula i millor direcció a més de millor guió original.
Protagonitzada entre d’altres per Ralph Fiennes, Jude Law, Adrien Brody, Edward Norton, Bill Murray, Jason Schwartzma i Owen Wilson es desenvolupa en la dècada dels anys 30 en un luxós hotel d’una república situada a l’Europa de l’Est.

 

The Imitation Game, la pel·lícula que narra la vida d’ Alan Turing, el famós matemàtic i criptògraf que va ser capaç de desxifrar els missatges que utilitzaven els nazis durant la Segona Guerra Mundial, compta amb 8 nominacions.
La pel·lícula del director noruec Morten Tyldum es tracta d’una adaptació del llibre d’Andrew Hodges Alan Turing: The Enigma.

 

Amb sis nominacions trobem El francotirador, es tracta de la nova proposta de Clint Eastwood basada en el llibre de Chris Kyle, considerat com un dels franctiradors més letals de la història dels Estats Units.
Va ser el responsable de 160 morts durant les campanyes a Irak i era anomenat pels iraquians com el Diable de Ramadi pel seu elevat encert i la seva biografia assegura que va ser capaç de batre a un enemic a 1.5 km de distància.
L’editorial crítica va publicar fa uns anys l’autobiografia en castellà.

Amb cinc nominacions, millor pel·lícula i nominats al millor actor i actriu principal (Eddie Redmayne i Felicity Jones) La teoria del todo basada en la biografia ‘Hacia el infinito’ escrita per Jane Hawking, qui va ser la primera dona del científic Stephen Hawking.
La pel·lícula dirigida per James Marsh amb guió d’Anthony McCarten està protagonitzada per Felicity Jones i Eddie Redmayne.
Hacia el infinito(Lumen) recull les memòries de qui va ser la dona ,durant més de vint anys, del científic Stephen Hawking i mostra la capacitat de superació i lluita contra les adversitats, gràcies a l’amor que sentien tots dos.
Jane i Stephen Hawking, es van conèixer a la Universitat de Cambridge i malgrat la malaltia de Hawkins i uns pronòstics per part dels metges no gaire esperançadors, només dos anys de vida, no van ser impediment per enamorar-se i casar-se.


Foxcatcher
és una de les favorites als Oscars 2015 on el diretor Bennet Miller explica la història dels campions olímpics de lluita Mark i David Schultz (Channying Tatum i Mark Ruffalo) i la relació amb el multimilionari John du Pont que va crear l’equip Foxcatcher per participar en els Jocs Olimpics de Los Angeles 1984.

Tot i no estar publicat encara en català o castellà, coincidint amb l’estrena de la pel·lícula, Mark Schultz i David Thomas van publicar el llibre autobiogràfic Foxcatcher: The True Story of My Brother’s Murder, John du Pont’s Madness, and the Quest for Olympic Gold.

 

Alma salvaje la nova pel·lícula de Reese Witherspoon compta amb dues nominacions a les categories d’actriu principal i secundària (Laura Dern).
Sota la direcció de Jean-Marc Vallée, director de Dallas Buyers Club i guió de l‘escriptor Nick Hornby, la pel·lícula es basa en la novel·la de Cheryl Strayed.
Es tracta d’una història real i colpidora protagonitzada per la Cheryl Strayed que amb vint-i-dos anys, enfonsada en la mort de la mare, la dispersió de la família, un divorci recent i addiccions a l’heroïna, decideix recórrer l’any 1995, a peu i tota sola, 1.800 quilòmetres pel Sender de la cresta del Pacífic dels Estats Units, malgrat no tenir cap experiència.
Durant el viatge Cheryl embogeix i també, s’enforteix al mateix que torna renovada al món real i en aquest doble viatge físic i també interior s’adona que la solitud és un dels majors perills.
Angle editorial i Roca editorial publiquen en català i castellà la novel·la.

 

També amb dues nominacions Puro vicio, la pel·lícula de Paul Thomas Anderson es basa en la novel·la de Thomas Pynchon, un dels grans autors nord-americans i candidat habitual al Premi Nobel de Literatura.
Joaquin Phoenix, Josh Brolin i Owen Wilson formen part del repartiment d’una pel·lícula ambientada a finals dels anys seixanta a Los Angeles on els personatges es mouen en ambients complicats on es coqueteja amb les drogues, arran de la investigació d’un cas de segrest. per part del detectiu Doc Sportello

 

Siempre Alice que compta amb la nominació de Julianne Moore a la categoria de millor actriu es basa en el llibre que va publicar Lisa Genova del mateix títol i que podem llegir en castellà de la mà d’ediciones B.
La novel·la i la pel·lícula ens acosta a la malaltia de l’alzheimer de la mà d’ Alice Howland i ho fa des de la comprensió i la tendresa d’una persona que a poc a poc s’adona que pateix la malaltia i és conscient del futur que li espera.

 

Malgrat ser una bona pel·lícula però sobretot una gran novel·la, Perduda de Gillian Flyn no ha obtingut una gran representació entre els nominats als Òscars 2015 i només l’actiu Rosamud Pike es salva del naufragi.
Perduda dissecciona les relacions de parella com ja és habitual a les novel·les de l’escriptora nord-americana.