El periodista i escriptor demana que els llibres siguin protagonistes tot l’any, més enllà de la Diada de Sant Jordi.
És un repte ho sé però aconseguir-ho trobo que és fer bona aquella frase que em sentit centenars de vegades que els llibres no es moren l’endemà de Sant Jordi, el dia 24. I ara, només faltaria! No només no es moren sinó que se’n continuen publicant.
I que els llibres estiguin vius – més enllà de la diada que marca el calendari i la indústria editorial- vol dir que es llegeixin, que se’n parlin i que tinguin una presència normalitzada entre nosaltres durant tot l’any.
És feina de tots però principalment dels que ens dediquem o volem mirar de viure “del cuento”.
Però també hi juguen un paper determinant els mitjans que han de fer una aposta decidia per donar espais visibles als llibres. Això ajudaria a desestacionalitzar Sant Jordi.
I a les escoles que si tractessin la lectura com un premi més que no pas com un càstig aconseguiríem fomentar i incentivar la lectura de manera plaent. Qui no pot abdicar de les seves responsabilitats en aquesta qüestió són les institucions. Han d’estar de manera compromesa i sense complexes al costat de la literatura. I, finalment, no per haver-la guardat en últim lloc no vol dir que sigui la menys important, al contrari.
El paper de les cases, de les famílies és providencial. És des de casa que hem d’ajudar a la mainada a trobar el gust per la lectura sense forçar però escoltar-la i guiar-la perquè s’hi puguin capbussar tot sols.
Per mi, un llibre és un mitjà de comunicació. Comparteix amb els altres, els convencionals, la capacitat de seduir i d’entretenir, de formar i d’informar. Però, en canvi, el llibre té el poder de fer-nos viatjar, de descubrir-nos móns al costat de casa o aprofundir en cultures llunyanes.
O qui sap si a conèixer-nos millor i aprendre a llegir els nostres pensaments i actituds gràcies a una història o un personatge que t’agafa de bracet i et dóna les claus per interpretar la realitat, la que vivim o la que ens ha precedit. Que pensis i que somniis, que et facis ric, gran i lliure.
Diuen que tots els sants tenen capvuitada, és a dir que encara hi ha marge per poder-los celebrar vuit dies després.
Deixeu-me que us proposi alterar la dita pel bé de tothom i que ens donem permís per celebrar Sant Jordi vuit mesos abans i vuit mesos després.
Per allò que dèiem aconseguir fer un stJordi de butxaca, cada setmana. Salut i llibres!
Martí Gironell i Gamero
Periodista i escriptor