L’autor analitza la novel·la ‘Pentimento’ d’Antoni Real
A través dels records d’un protagonista anònim, i sembla que amb problemes de memòria, Real pinta com el pas del temps s’ha encarregat d’anar esborrant aquelles característiques que han fet de la Rambla un indret conegut arreu del món. I és justament gràcies a les anades i vingudes del passat al present d’aquest protagonista que veiem com era l’autèntica Rambla, la de les flors però també la dels artistes i la de la gent.
Aquesta novel·la de l’Antoni Real és un exercici literari que amb les eines de la pintura adquireix una altra dimensió. I de fet ens convida a entrar en una altra dimensió, entrant i sortint dels quadres de Clapès, entrant i sortint dels records, cavalcant entre passat i present. És un pentimento a la inversa. Provin-t’ho. Segur que tenen una imatge mental de la Rambla- qui no la té?!-. Doncs a través del relat, amb la impagable col·laboració de la Catalina, l’assistent del pintor maleït i maltractat, assistiran i des de la primera fila, a la reaparició d’establiments, personatges i tots aquells elements, objectes, sensacions, olors que ja no formen part de l’actual Rambla però que són essencials per entendre la idiosincràsia d’aquest lloc que té la condició d’indret irrepetible.
L’Antoni Real ha fet una postal d’amor a la Rambla – no en va n’és fill,- d’amor a l’art i als artistes, que van fer d’aquest passeig i de la ciutat de Barcelona, un lloc on tothom hi volia ser, hi volia anar, hi volia formar-ne part, immortalitzat en un quadre, una foto, una postal o una novel·la.
Martí Gironell i Gamero
octubre 2018