Article d’opinió sobre el llibre ‘Cansadas, una reacción feminista frente a la nueva misoginia’ (Ediciones B) de Núria Varela.
Núria Varela, periodista, escriptora i experta en polítiques d’igualtat i violència de gènere aprofita el seu nou llibre per exemplificar aquest estat d’ànim, dedicant-ho a “totes les dones que s’aixequen cansades, se’n van a dormir esgotades y, encara així, no deixen de treballar cada dia per a construir un món millor”.
A hores d’ara -escriu- “resulta gairebé impossible canviar actituds i valors en un cos esgotat per la doble i triple jornada, per les micro violències i micro masclismes diaris -en el treball i en les relacions personals-, per l’exigència del mite de la bellesa i l’eterna joventut, la medicalització excessiva del cos i la patologització de tots els processos naturals dels nostres cossos”.
L’autora introdueix com a fil conductor històries i situacions col·lectives, històriques i fins i tot personals, per analitzar amb fets la desigualtat encara existent darrere dels miratges i maquillatges vigents.
Una característica bàsica en aquest assaig són les cites i dades contundents que reforcen el relat i ens conviden a reflexionar. Un estil a què ens té acostumats Núria Varela i que ha fet que obres anteriors com Feminismo para principiantes siguin ja un clàssic de la literatura sobre els drets de les dones.
Així, ens porta a escenaris com Afganistan o Iraq, oferint una visió amb perspectiva de gènere des de la seva pròpia experiència com a reportera de guerra. Acompanyant les xifres i estadístiques ens aporta explicacions amb noms i cognoms, amb històries i drames reals per aportar-nos llum, però també angoixa, davant uns nivells de violència i misogínia que semblen inacabables.
Alhora, cal fer una menció especial a les “Memòries d’una assessora del Ministerio de Igualdad“, capítol on es narra la història dels inicis d’aquest departament pioner a Espanya, on Varela va exercir com a Cap de Gabinet de la Ministra. Un apartat ple de detalls i anècdotes sobre com muntar des de zero un Ministeri, impulsar algunes de les iniciatives més avançades en matèria d’igualtat, però també rebre crítiques a tort i a dret.
En definitiva, amb aquesta lectura, Nuria Varela ens apropa els avenços aconseguits pels feminismes en matèria dels Drets de les Dones -i per tant dels Drets Humans- i la immediata reacció neomasclista. Una actitud organitzada davant un horitzó que posava en perill els privilegis històricament masculins.
Una història que malgrat sigui mostra de grandíssimes resistències i crueltat, ens commina a reflexionar i reaccionar, seguint les passes d’activistes, intel·lectuals referents del feminisme o fins i tot persones anònimes que també es troben en aquesta darrera obra.
Rubén Castro Torres
Expert en violència de gènere per a UNED
Director de Conigualdad.org