”No sempre ho reconeixeran, però la creació és una droga, que atrapa alguns artistes, els condiciona i els domina des de l’ansietat”
L’estiu de l’any passat vaig entrevistar per a La Vanguardia Joan Pere Viladecans a la seva casa de Canet de Mar, on passa llargues temporades creant. L’artista plàstic va arribar allà empès, d’alguna forma, per la ciutat i el va atrapar la llum, a més de la tranquil·litat i el mar.
Viladecans, fumador empedreït, parlava de Salvador Espriu ajagut en un sofà de pell al costat d’una taula presidida pels caríssims llibres editats per Enciclopèdia Catalana en els quals va plasmar fa un parell d’anys el món ideal de Sinera. Viladecans va trucar de jove a la porta del poeta, em va comentar, potser perquè d’alguna forma buscava la seva acceptació, que un artista veiés els seus dibuixos (en portava un grapat sota el braç). Després d’aquella visita els dos van iniciar una relació d’amistat, sobretot epistolar.
Una anotació: La recerca d’aquesta acceptació és el que mou els escriptors (o ens mou). Se’n pot dir vanitat, fins i tot, perquè no, ego. Inseguretat? No sempre, encara que una mica sí. Qui digui el contrari segurament menteix. I això no és dolent. Buscar el reconeixement, d’alguna forma, tots ho fem.
D’aquella conversa amb Viladecans em va impactar, sobretot, la seva ansietat creativa. El fet de com, explicava, creava per necessitat i, de fet, algunes de les seves obres es convertien en un turment fins que les aconseguia acabar. Llavors arribava la satisfacció d’haver donat l’obra per acabada, d’haver posat fi al projecte, d’haver deixat de fugir del que no podia fugir. Però no tot s’acaba havent traslladat al món tangible el que només era una idea. Al poc, de nou, se li presentava la necessitat de tornar a crear.
Sierra i Fabra viu a Vallirana com un ermità amb estrictes horaris i la concessió de passar, almenys, un parell d’hores mortes surant en un matalasset inflable dins d’una piscina. No para d’escriure tot el que ha pensat en aquests viatges. Unes pensaments que remata a la piscina i que anota amb lletra menuda en fulles quadriculades petites de cartipàs. A Vallirana trasllada tot plegat a l’ordinador. Quan comença una novel·la ja sap els capítols i les planes que tindrà. Per què escriu? Perquè és escriptor.
‘El misterio de la cripta embrujada’ és per a mi una de les millors novel·les d’ Eduardo
No ho reconeixeran mai, és el primer problema de l’addicte, però ho són. No se n’adonen però crear és una droga. Estan condemnats. Mai podran superar-ho, per sort per a tots nosaltres. Afortunadament no és el meu cas. Us deixo, me’n vaig a escriure ara que tinc un moment.
Raúl Montilla