Isabel-Clara Simó, Màrius Serra, Blanca Busquets, Alejandro Palomas, Maria Carme Roca, David Martí, Sílvia Alcàntara, Núria Esponellà, Pep Puig, Empar Moliner, Genís Sinca, Núria Pradas, Lluis Foix, Maria Espasa i Bel Olid entre els noms més destacats d’aquest 2016 en català.
En els propers dies anirem afegint més novetats
El nou any ens porta destacades novetats literàries en català com ‘Jonàs’ (Edicions 62) on Isabel-Clara Simó torna amb una novel·la sobre la descoberta de l’homosexualitat. Per la seva banda Blanca Busquets presenta Jardí a l’obaga (Proa) protagonitzada per dues famílies i un secret amagat al fons d’un jardí i les relacions entre una família amb diners i una família d’humils masovers.
Alejandro Palomas amb ‘Un gos’ i la traducció al català ‘Una mare’ intentarà continuar amb la bona rebuda d’’Un fill’ la novel·la guardonada amb el darrer premi L’Illa dels Llibres.
L’escriptora Núria Esponellà torna amb una història de superació humana situada a la Vall de Núria. Amb ‘La filla de la neu’ (Columna), reviu les vicissituds de la construcció del tren cremallera de Núria.
Víctor Garcia Tur, darrer Premi Marian Vayreda amb ‘Els ocells’ (Empúries) ens descobreix un petit poble on hi ha una reserva ornitològica els ocells comencen a comportar-se d’una manera inquietant.
Josep M. Pagès presenta ‘Blat’, el darrer Premi Just M. Casero on narra les històries paral·leles de dos personatges que tenen molt en comú, tot i que, separats per l’espai i pel temps, no es coneixen.
Mireia Llinàs amb ‘Els enemics silenciosos’ (Columna) ens descobrirà el personatge de la detectiva Nora Prim que té la capacitat de viatjar al passat sempre que hi hagi una «bombolla» en el temps vinculada amb alguna activitat delictiva o amb algun fet luctuós.
Margarida Aritzeta amb ‘Els fils de l’aranya’ (Llibres del Delicte) ens ofereix un nou cas de la inspectora Mina Fuster entre falsificacions de xecs i estafadors de baixa estofa.
Grup 62 continua recuperant l’obra de Mercè Rodoreda i a finals del mes de gener publicaran Obra de joventut que recull la narrativa i obra periodística de joventut de l’autora de ‘Mirall trencat’’
Maria Carme Roca amb ‘A punt d’estrena De Can Jorba a Pertegaz. El somni d’una maniquí.’ (Columna) ens descriu la Barcelona de postguerra i de com es va recuperant el glamur. Les descripcions de Barcelona, els magatzems de Can Jorba, com treballaven els grans dissenyadors com Pertegaz, està reflectit en la nova novel·la de l’escriptora catalana.
Noemí Trujillo amb ‘Suzanne’ (Edicions 62) narra la por del compromís i també de la llibertat en una parella jove que viu entre Madrid i Barcelona i Teresa Solana torna amb els bessons detectius a Campanades de boda (Grup 62).
El mes de febrer arribarà el darrer Premi Sant Jordi ‘La vida sense la Sara Amat’ (Proa) de Pep Puig, el Premi Sant Jordi acompanyat de ‘Tot això ho faig perquè tinc molta por’ d’Empar Moliner, guanyadora del Premi Mercè Rodoreda.
L’editorial Destino publicarà a mitjans de febrer ‘Aquella porta giratòria’ el darrer Premi Josep Pla, on Lluís Foix narra els seus anys de periodista al diari La Vanguardia on va començar fent de traductor per exercir anys més tard de director, on també va ser corresponsal a Londres i Washington.
El mes de febrer Llibres del Delicte publica el segon llibre de la col·lecció DeLite, ‘Soldadets de plom’ de Josep Torrent, on es descriu la tornada a casa d’una noia sense estudis ni feina que s’allista a l’exèrcit per tenir un sou i l’envien a Afganistan. Després de viure la guerra la tornada a casa torna totalment trastornada.
Angle Editorial aposta per ‘Ni aquesta tarda, ni cap altra’ d’ Andreu Grau, a més de ‘La invenció dels càtars’ on Sergi Grau intenta desmitificar tot allò que envolta a la història dels bons homes. Sylvia Lagarda-Mata amb ‘Misteris de Catalunya per pasar por’ ens aproparà a les històries de misteri als més joves amb il·lustracions de Guillermo Capacés.
El mateix grup editorial presentarà Capital Books, una nova editorial que apostarà per ‘El Zohar de Barcelona’ de F. Xavier Hernàndez Cardona, una novel·la d’aventures que ens desvetlla la influència de la càbala en el disseny de l’Eixample.
‘El camí de la pesta’ de Daniel Closa i ‘Infidels a la pàtria’ de Jordi Panyella són els altres llançament de la nova editorial.
Amsterdam Llibres presentarà el mes de febrer la primera novel·la de Roger de Gràcia ‘60 dies a Cuba per recuperar l’amor… o trobar-ne de nous! Amsterdam Llibres també editarà El debut literari de Maria Escalas amb ‘Abans que el teu record torni cendra’ una historia d’amor que ens trasllada als anys de la República i la Guerra Civil a Mallorca.
I el terreny de l’assaig la periodista Anna Teixidor publicarà ‘’El primer gihadista català i altres testimonis colpidors’ i el duet format per Montserrat Armengou i Ricard Belis presentaran ‘Els internats de la por’, s’endinsaran en un dels aspectes més negres del franquisme on milers de nens espanyols reclosos a internats, col·legis religiosos i orfenats.
Josep Maria Bunyol amb ‘Jo també veía Bola de Drac’ un recorregut per la nostàlgia catalana dels anys vuitanta i noranta amb personatges i records d’una generació com Baldrick, Koeman, el zoo d’en Pitus, Filiprim i l’Arale.
El mes de març arribarà ‘Res no és perfecte’ a Hawaii (Proa) de Màrius Serra amb les investigacions del jove periodista hawaià Tom Rodley i les incògnites al voltant del seu passat, en una illa que fascina per les seves contradiccions.
Sílvia Alcántara, autora d’’Olor a colònia’ publicarà a principis de març la tercera novel·la’ Els dies sense glòria’ i en la línia d’una família exemplar , Genis Sinca publica ‘Malparits!’ (Columna)
David Martí ens descobrirà a El caçador de bruixes (Edicions 62) la història d’un dels personatges més foscos i desconeguts de la història de Catalunya, en Joan Malet, el primer caçador de bruixes de la història de Catalunya.
A mitjans del mes de març Imma Monsó torna amb L’aniversari, un thriller protagonitzat per una parella en crisi i Bel Olid presentarà Vents més salvatges (Empúries) un recull de contes on el fil comú són les actituds individuals que fan el món més habitable en moments de canvi col·lectiu.
Llibres del Delicte publica el mes de març ‘Quaderns’ , el debut de Ramona Solé on descriu la vida en un petit poble interior a partir de la desaparició d’una dona i la seva recerca.
Haurem d’esperar el mes d’abril per llegir ‘Somnis a mida’ (Columna) de Núria Pradas per acostar-nos a l’evolució vital d’una noia dins l’univers de glamur i elegància de la mítica botiga Santa Eulalia.
Raig verd publica ‘Motorsoul’ de Stalker, un escriptor català que no vol revelar la seva identitat i escriu amb pseudònim.
Diverses reedicions i noves adaptacions de l’obra Ramon Llull apareixeran durant tot aquest any amb motiu del 700 aniversari del seu naixement.
També s’esperen les novetats de Coia Valls, Marina Espasa i Jair Domínguez.