Jordi Puntí, Vicenç Pagès Jordà, Carme Martí, Lluis Llach, Coia Valls, Andreu Carranza, Rafel Vallbona, Albert Pijoan i Joan Margarit presenten novetat aquest trimestre.
Una de les primeres novetats en català que arribarà a les llibreries serà ‘La casa de la frontera’ (Edicions 62) de Rafael Vallbona. La novel·la guanyadora del Premi BBVA Sant Joan ofereix un recorregut per la historia del segle XX a través de la història d’una família de la Cerdanya.
Jordi Puntí torna al terreny literari deu anys després de la publicació de Maletes perdudes. La nova proposta de l’escriptor català és Això no és Amèrica (Empúries) i compta amb deu històries sobre l’edat adulta, exercicis d’amor i desamor, retrats de personatges en fuga i rebels a la recerca d’un lloc en el món.
Roger Bastida s’endinsa amb La mirada de la sarganta (Columna) en la història d’amor prohibida entre Ramon Casas i Júlia Peraire, la musa desconeguda del Modernisme.
Carles Casajuana ens desvetllà a ‘El retorn’ la breu visita de Josep Carner a Catalunya després de 30 anys d’exili.
Amsterdam llibres aposta per Carme Martí i ,El camí de les Aigües’ que es publicarà a mitjans d’octubre. A les acaballes de la seva vida, la Maria Badia observa la cuina i seu a la taula. Vol trobar la manera d’explicar tot el que ha viscut: les criatures que ha cuidat, les cases on ha cuinat, l’amor i el desamor, l’amistat, la família, la guerra, la seva passió pels fogons
El guanyador del premi Josep Pla 2015, Andreu Carranza torna amb La ciutat dels llops (Columna), una novel·la actual, però alhora lliga amb la història de l’Ebre i les seves velles llegendes.
L’Altra editorial aposta per Maria Guasch, l’autora d’Olor de clor sota la roba (RBA-La Magrana) publica ‘Els fills de Llacuna Park’.
Per la seva banda Martí Domínguez presentarà a principis de setembre L’assassí que estimava els llibres (Proa) que arrenca amb l’assassinat de Guillem Gual, un crític literari inflexible que s’ha guanyat fama i enemics a parts iguals, apareix assassinat. Al costat del cadàver, s’hi troba un petit llibre: L’assassinat entès com una de les belles arts, de Thomas de Quincey.
Coia Valls publicarà a principis de setembre la novel·la curta ‘Si tu m’escoltes’ (Comanegra). Protagonitzada per John Cavage, el prototip de triomfador americà: un jove pare de família amb una feina esplèndida, que ha vençut tots els obstacles sense haver de demanar res a ningú ni empatitzar amb les petites misèries dels altres. Però la jugada bruta d’un company d’empresa que vol la seva posició fa que l’acomiadin i l’obligarà a mirar més enllà del seu melic. La nova novel·la de Coia Valls vol destacar el valor de l‘empatia.
Al setembre també destaca ‘El fill del coronel (L’Avenç) de Joan-Daniel Bezsonoff on l’autor ofereix un relat del seu servei militar als Alps i a París, que sap combinar l’admiració nostàlgica amb la distància irònica. Bezsonoff tancarà la seva trilogia de memòries de joventut, que comença amb Una educació francesa i continua amb Les meues universitats, publicades també a L’Avenç.
Angel editorial publicarà a principis de setembre, Les quatre vides de l’oncle Antoine de Xavier Aliaga, novel·la guardonada amb el Premi Pin i Soler de novel·la 2017 i Capital Books presentarà ‘El somriure del viking’ de Jordi Tiñena.
L’aposta d’Edicions del 1984 en català és ‘Afores’ de Ramon Mas, una obra que s’endinsa en els personatges d’un poble units per un fil comú: la misteriosa mort d’un dels seus veïns.
L’escriptora Ramona Solé publica nova novel·la negra amb el títol de ‘Instint de supervivència (Llibres del Delicte), una novel·la psicològica on el personatges estableixen un joc d’enganys i manipulacions entre si i on ningú sap què és el que sap l’altre.
L’editorial Alrevés publica ‘Barcelona: viatge a la perifèria criminal’, un recull de relats negres sobre la ciutat de Barcelona amb destacats autors del gènere com Andreu Martín, Empar Fernàndez, Llort, Jordi de Manuel, Rosa Ribas, Emili Bayo, Ana Maria Villalonga, Juli Cadenes o Juli Alandes.
Llibres del Delicte presenta ‘Assassins de Girona’, un recull de relats curts de gènere negre a càrrec de 13 autors de les comarques gironines, amb perfils ben diferents on hi destaquen entre d’altres Miquel Aguirre, Mar Bosch, Anna Carreras, Jordi Dausà, Jair Dominguez, Salvador Macip, Josep Torrent i Matthew Tree amb pròleg de Martí Gironell.
El periodista de Catalunya Ràdio, Ricard Ustrell debutarà el 7 de setembre amb la novel·la ‘Sense tu’ (Rosa dels Vents) una novel·la que tracta sobre el difícil encaix de la vocació professional i la vida personal, les segones oportunitats i el descobriment del que és realment important.
Ara Llibres publicarà el 4 de setembre, ‘Llengua i pàtria’ de Joan Coromines, una obra que recull tot un seguit de textos combatius —manifestos, discursos, articles i cartes— del prestigiós lingüista. Pel que fa a l’assaig Joan Safont presenta ‘Sabotatge contra Franco (Angle), una visió divulgativa i novedosa de la burgesia catalana contra Franco.
Edicions 62 reedita la reconeguda obra de Monsterrat Roig ‘Els catalans als camps nazis’. Per la seva banda Club Editor recupera l’obra ‘La mort i la primavera’ de Mercè Rodoreda’.
Maria Nunes proposarà a principis de setembre ‘Rutes literàries per Barcelona (Meteora’ un recorregut molt literari pels carrers de la capital catalana per les obres de Teresa Juvé, Narcís Oller, Josep M. De Sagarra i Montserrat Roig.
Els nous llibres d’Albert Pijoan, Vicenç Pagès Jordà i Joan Margarit a l’octubre
El més d’octubre, Albert Pijuan, autor d’El fractirador publicarà ‘Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà’ (Angle editorial).
Bea Cabezas publica a principis d’octubre ‘La nit abans, La taquígrafa que somiava en ser periodista’ per narrar el somni d’una noia de ser periodista i fer-se un lloc en un món dominat pels homes: la redacció del diari més antic d’Europa, el Diario de Barcelona, que tot just celebra aquest 2017 el 225è aniversari de la seva fundació.
Vicenç Pagès Jordà publicarà a Empúries ‘Robinson’, la història d’un home que en un dia d’estiu entra a la casa d’una família que se n’ha anat de vacances i s’hi queda a viure. La novel·la és també una història d’amor i una reflexió sobre la soledat, sobre la comunicació i sobre la imaginació com a refugi.
Lluís Foix publicarà a finals d’octubre ‘El que la terra m’ha donat’ (Columna), un recorregut personal i íntim de l’autor a través de les estacions de l’any.
L’altra editorial publicarà ‘Els homes i els dies’ aplega els dos dietaris que va escriure David Vilaseca al llarg de la seva vida: “L’aprenentatge de la soledat”, publicat per 3 i 4 l’any 2008 perquè havia guanyat el Premi Octubre 2007 i “El nen ferit”, pòstum i encara inèdit.
Joan Margarit presentarà nou poemari ‘Un hivern fascinant (Proa) i l’editorial Rata recupera en català ‘Paradisos oceànics’ d’Aurora Bertrana amb un capítol de les seves memòries i vuit narracions inèdites en català traduïdes per Jenn Díaz. El mateix segell també publica ‘Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents’ de J. L. Badal
Lluis LLach i l’inèdit de Josep Pla al novembre
Lluis Llach publicarà el 8 de novembre la tercera novel·la amb el títol d’El noi del Maravillas’ (Empúries), una història emotiva i personal d’un cantant i d’un teatre de varietats del Paral·lel
També al novembre Destino publica ‘Fer-se totes les il·lusions possibles’ que recull textos inèdits que Josep Pla havia previst incloure en un nou volum de l’Obra Completa, que s’hauria titulat Noves notes disperses o Vagues notes disperses però no se sap per quines raons aquell projecte no es va arribar a concretar, ni si Pla tenia previst d’afegir-hi més textos. Fer-se totes les il·lusions possibles recull el material inèdit que l’investigador Francesc Montero (Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona) ha recopilat i inclou anotacions de l’escriptor empordanès fetes durant la dècada dels 60
Al novembre Rata editorial publica Poemes inèdits: Gual permanent / Mapa de lluites de Joan Brossa. Es traacta de dos llibres de poemes escrits en plena època de la Transició però que mantenen l’actualitat i la frescor que determinen la bona poesia.
Francesc Torralba publica a principis de novembre ‘Somiar per pensar. Elogi de la maduresa’ i Joan Lluís Bozzo presentarà el retrat íntim de Pepe Rubianes a ‘Pepe i jo’ (Proa)
Sílvia Soler no publicarà novel·la aquesta tardor però si que presentarà un recull d’articles publicats al diari Ara. ‘Rellotges de sol’ és un recull d’articles de temàtica diversa que conviden a la reflexió i a la mirada nostàlgica.
A finals de novembre també coneixerem una mica més la biografia de Carme Riera gràcies al llibre ‘Les mil i una cares de Carme Riera’ (Edicions 62) de Ramon Buckley A través de l’anàlisi d’algunes de les seves obres fonamentals, Ramon Buckley ens fa un retrat de Carme Riera i descobreix algunes de les claus que amaga la seva literatura. I com a novetat que uneix cuina i il·lustració, l’editorial Bridge presentarà ‘La màgia de la cuina’ de Carme Ruscalleda amb il·lustracions de Pilarín Bayés.