L’escriptor nord-americà ha fet balanç de l’èxit de la novel·la que ara s’adapta al cinema vint-i-set anys després.
L’any 1986, l’escriptor Noah Gordon publicava ‘El médico’ on narrava la vida Rob J. Cole, un jove londinec que en el segle XI decideix viatjat a Orient per estudiar medicina a la marassa d’Ispahán. L’èxit de la novel·la va situar a Noah Gordon entre els escriptors més venuts i llegits, al mateix temps que iniciava una trilogia que seguiria amb Chamán (1992) i La doctora Cole (1996).
Vint-i set anys després de la publicació, la novel·la ha venut més de 21 milions d’exemplars arreu del món i ha estat publicada a 32 països.
‘El médico’ i l’obra de Noah Gordon continua despertant interès que ara s’intensifica amb l’adaptació al cinema.
Malgrat no seguir els desitjos dels seus pares i convertir-se en metge, la medicina ha estat molt present en tota la seva obra ‘Com a periodista em vaig especialitzar en ciència i medicina i potser per aquest fet a les meves novel·les apareixen referències a la medicina’.
Va començar fent articles periodístics sobre medicina i fins i tot va arribar a ser editor de Ciència del diari The Boston Herald, per a Noah Gordon ‘El més important sobre qüestions relacionades amb la medicina és el debat i lluita constant entre la vida i la mort i penso que són les circumstàncies més dramàtiques que es poden donar. Sóc conscient que gràcies als metges vivim molts més anys i millor’.
Avui es dia la novel·la ‘El Médico és un long-seller, vint-i-set anys després de la seva publicació. Sobre si una novel·la es convertirà en èxit o no, Gordon assegura que ‘Un escriptor poques vegades pot predir el que durarà el llibre i com a molt un espera que es vengui en el moment que es publica i que hagin persones que comparteixin els sentiments que ha tingut l’autor alhora d’escriure el llibre. A vegades en ven molt una novel·la i a vegades no tant i es troba a les estanteries de les llibreries durant un temps però després acaba desapareixent.
Gordon agraeix que encara rebi felicitacions dels seus lectors ‘Per mi és un gran plaer saber que durant 27 anys el meu llibre s’ha seguit venent i llegint. Avui en dia lectors d’arreu del món em comenten per mitjà de cartes i correus que els ha agradat la novel·la. Per tant estic molt content d’haver escollit aquesta professió.
Escriure novel·les històriques requereix d’un procès molt exhaustiu de documentació, una tasca que avui en dia s’ha facilitat molt amb l’arribada d’internet però que en 1986 aquesta tasca era un pel més complicada
‘Quan em vaig plantejar escriure el metge no podia viatjar a tots els països on es desenvolupava la novel·la però en canvi sabia com documentar-me. Havia de consultar a historiadors, consultar llibres antics, sobre els països on s’ambientava i el tipus de medicina que es practicava en aquests llocs. Però tenia el privilegi que a la zona on vivia a Massachusets hi ha molt bones biblioteques universitàries que guarden mapes antics de l’època. Ara amb internet tot és molt més fàcil però jo vaig gaudir molt buscant tota aquesta informació”.
Ara s’estrena l’adaptació al cinema de la novel·la ‘El médico sota la direcció Philipp Stölzl i amb l’actor Tom Payne fent de Rob J Cole.
Sobre l’etern debat de si l’adaptació és fidel a la novel·la, Noah Gordon comenta
”És molt difícil convertir una novel·la en pel·lícula i que aparegui tota la història. Jo ho sabia des de l’inici i fins i tot vaig participar de l’escriptura del guió, però al final amb diversos guionistes ens van adonar que era era missió impossible incloure tot el llibre en el guió”.
Malgrat això Gordon assegura que ‘Crec que s’ha respectat dues terceres parts de la novel·la i la darrera part és que té més canvis. De totes maneres em sembla una pel·lícula molt interessant amb uns actors que ho fan molt bé.
Per l’escriptor nord-americà ”El director ha sabut captar l’ambient brut de l’edat mitjana amb totes les penúries i en aquest sentit estic molt content amb el resultat de la pel·lícula”.
Noah Gordon és autor també de les novel·les El rabino (1965), El comité de la muerte (1969), El diamante de Jerusalem (1979), El último Judio (1999), Sam y otros cuentos de animales (2002) i El celler/La bodega (2007).
Noah Gordon va visitar un cop més la ciutat de Barcelona el passat 21 de desembre en un acte, presentat per l’editoria de Roca editorial, Blanca Rosa, celebrat a la Casa del llibre de Rambla Catalunya 37 de Barcelona