L’autora de ‘La salvatge’ patia una malaltia degenerativa.
Isabel-Clara Simó era sense cap mena de dubte una de les autores més destacades de la literatura catalana.
Autora de més d’una cinquantena de títols editats entre novel·les, contes, poesia, obres de teatre i literatura infantil i juvenil va destacar per ser reivindicativa, compromesa i lluitadora pels drets de les dones.
Va ser guardonada en múltiples ocasions; entre altres distincions, el 1978 amb el Premi Víctor Català per És quan miro que hi veig clar; el 1993 va rebre el premi Sant Jordi per La Salvatge, el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària, en el 2001 li van atorgar el premi Andròmina de narrativa per Hum… Rita!: l’home que ensumava dones, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en assaig, per En legítima defensa, Premi Joanot Martorell amb ‘Amor meva’.
L’any 2017 rebia el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Isabel-Clara Simó declarava sobre el guardó que ‘Amb el premi crec que aprendré a ser més segura amb mi mateixa; autoconfiança que ens convé com a individus i poble’ al mateix temps que assenyalava que ‘sempre havia dit que he estimat els Països Catalans i no era corresposta. Ara veig que l’amor és mutu’. Per a Isabel-Clara Simó ‘El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes és el Nobel català’.
Simó assegurava ‘No entenc la vida sense escriure; si deixés d’escriure em sentiria morta. Agafo les paraules de Josep Pla’ i sobre la literatura firma que ‘no és un útil, és art’.
Commocionats per la mort d'Isabel-Clara Simó, escriptora i periodista valenciana considerada una de les autores més importants de la literatura catalana. Sòcia d'@omnium, va ser la 49a Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Una forta abraçada a la família i als amics. DEP. pic.twitter.com/yBQ7oRgjqN
— Òmnium Cultural (@omnium) January 13, 2020
Com a periodista, va ser directora del setmanari Canigó i és columnista al diari Avui. Va ser delegada del llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La seva obra ha estat traduïda a l’alemany, a l’anglès, al basc, al castellà, al francès, al gallec, a l’italià, al neerlandès i al suec.
Lamentem profundament la mort d’Isabel-Clara Simó, sòcia d’honor de l’AELC i vicepresidenta pel Principat entre 1985 i 1988. Ha estat una de les figures més populars de la literatura actual en català.
Recuperem la seva pàgina: https://t.co/v3fLdL19Qf pic.twitter.com/5t8ptVX6Rw— AELC (@EscriptorsAELC) January 13, 2020
Abraçada infinita, Isabel-Clara. Serem fidels a la teva consigna indestructible: "Sapere aude! Atrevim-nos a pensar i serem lliures". Visca Alcoi i els Països Catalans! pic.twitter.com/l0PMGiBZqY
— Jordi Cuixart (@jcuixart) January 13, 2020