La novel·la guanyadora del premi Nadal 2017 es centra en un sopar que comparteixen cinc dones, 31 anys després d’haver conviscut en un internat de monges. Un joc infantil iniciat tres dècades abans les marcarà per sempre.
A ‘Media vida’ / ‘Mitja vida’ (Destino/Columna), la novel·la guanyadora del premi Nadal 2017, Care Santos vol fer un homenatge a la generació de les mares i de dones nascudes en els anys trenta del segle XX, que van patir la hipocresia d’una societat molt tradicional. La novel·la ens situa l’any 1981 amb el retrobament de cinc dones després de 31 anys.
‘Media Vida’ no és un cant a l’amistat perquè precisament les cinc protagonistes no han estat amigues i només van coincidir en un internat de monges l’any 1950.
La nit abans de deixar l’internat, un joc de nit, provoca un fet inesperat que marcarà les seves vides i que no es resoldrà fins tres dècades després en un sopar on reunirà de nou a les germanes bessones a Olga i Marta Viñó, Lola, Nina i Julia.
Aquell joc infantil de les penyores d'”Acció o Veritat” que va quedar interromput aquella nit de 190 tindrà continuïtat durant un sopar on parlaran de l’internat i de com han evolucionat les seves vides durant els darrers trenta anys. ‘Media vida’ serveix per narrar com han viscut les cinc dones durant la dictadura i la Transició i les diverses maneres d’afrontar la vida.
La recent llei del divorci i la boda entre Lady Di i el príncep Carles d’Anglaterra marquen les converses entre les quatre dones que han viscut vides molt diferents i que en certa forma els uneix la capacitat de supervivència.
Cadascuna de les cinc protagonistes ha escollit un camí diferent, algunes s’han casat i tenen fills i d’altres estan a punt de separar-se.
La data escollida pel sopar el 29 de juliol de 1981 no és casualitat, precisament en aquelles dates es va aprovar la llei del divorci a Espanya, un fet que apareix a la novel·la i que forma part de les converses del sopar. La boda entre Lady Di i Carles d’Anglaterra també centra bona part de la vetllada, que curiosament anys més tard, aquella boda monàrquica acabaria amb divorci, un fet impensable en aquell moment.
Les cinc dones durant el sopar confessaran com han evolucionat les seves vides i ho faran amb total sinceritat seguint aquell joc que van iniciar 31 anys abans. Les il·lusions però també les decepcions que han patit durant els darrers anys afloraran al sopar on la veritat i la sinceritat embolcallaran la conversa entre les cins dones que desitgen canvis i ganes de tornar a començar.
L’efecte ‘mitja vida’ com assenyala una de les protagonistes de la novel·la, “Notes que ha arribat el moment de fer les coses d’una altra manera, de reconciliar-te amb els teus somnis, potser de fer net o de passar comptes amb tu mateixa” i potser liquidar alguns deutes personals.
La novel·la ‘Mitja vida’ (Destino), tracta qüestions com el perdó i no és casualitat que inclogui a l’inici de l’obra la frase “Només pots perdonar l’imperdonable’ de Joan-Carles Mèlich.
Care Santos ens convida a la reflexió sobre el perdó i també sobre les nostres vides. En un moment de la novel·la, una de les protagonistes ens parla de mesurar la vida segons la velocitat o la lentitud de com la vivim.
Vides lentes que entren en acceleració, vides ràpides que es detenen i vides quietes o en moviment constant o potser existeixen vides uniformes on tot succeeix quan ha de succeir?
Com acostuma en la seva obra, els objectes tenen la seva importància i en aquesta ocasió seran unes tisores de brodar de color daurat que serviran per obrir i tancar la novel·la.
‘Mitja vida’ no és un thriller malgrat que a l’inici apareix un misteri que s’haurà de resoldre i que ens arrossegarà fins al final de la novel·la.