Jeroglífics, piràmides, animals, misteri i diversió acompanyaran aquesta vegada al talp Felip en el segon dels seus viatges.
L’escriptor Martí Gironell i la il·lustradora Coaner Codina publiquen noves històries del Talp Felip per descobrir-nos la cultura egípcia a “Un talp a l’Antic Egipte” (Baobab).
El talp Felip torna a visitar el jardí dels seus amics, en Quim i en Pep, i els proposa viatjar en el temps fins a l’Antic Egipte. Ho faran gràcies a un rellotge màgic que té el talp. Això els permetrà viure una aventura en el temps per entrar dins una piràmide i ajudar la filla del faraons a trobar el seu gat, un animal sagrat. I a més aprendran el secret de les lletres egípcies, els dibuixos que parlen: els jeroglífics.
Un talp a l’Antic Egipte va dirigit a infants a partir de 3 anys i tracta temes com la història, la cultura, l’amistat o la curiositat.
Molt content! La rebuda del talp Felip entre els nens ha sigut boníssima. I l’acollida de la seva proposta de viure una aventura subterrània perquè la mainada descobrís que hi ha tot un món sota els seus peus ha funcionat molt bé.
-Com van sorgir les històries del Talp Felip?
De casualitat! Un bon dia ens va aparèixer un talp al jardí de casa. I quan ens n’anàvem a dormir buscava una història per explicar-los i ells vaig començar a dir: “Us en recordeu que avui ha aparegut un talp? Doncs es diu Felip i us volia demanar que l’ajudéssiu a trobar el seu cau, a sota terra!” I a partir d’aquí li vaig donar forma fins a presentar el projecte d’àlbum il·lustrat que va acabar sent Un talp al meu jardí.
-Les històries estan protagonitzades per Quim i Pep, que en realitat són els noms dels seus dos fills.
Sí! No vaig voler canviar els noms perquè em feia il·lusió que s’hi vegin reflectits en aquesta història i en les que puguin venir. A en Quim, per exemple, que és més gran, em va acompanyar a presentacions i li va agradar molt poder signar el conte. En Pep és més petit, però li fa molta il·lusió explicar-los conte als companys de classe. Trobo que tenen una vinculació diferent amb els llibres i se’ls miren d’una altra manera.
-No és la primera vegada que publica un llibre adreçat a joves lectors. Fa uns anys ja va presentar “El nen dibuixat” Quina experiència extreu poder escriure per als més joves? Què li aporta?
És molt bonic veure com reaccionen, l’atenció que hi posen quan els l’expliques i veuen la Coaner dibuixar en directe. Els tracto amb el mateix respecte que els lectors adults de les meves novel·les. Són lectors potser més exigents i tot! L’experiència és molt positiva i diferent a cada lloc
-Com està sent aquest retrobament als més petits?
No hem deixat de trobar-nos amb els petits lectors perquè encara a l’octubre fèiem activitats del talp.
-Com ha estat l’experiència de treballar amb la il·lustradora Coaner Codina?
Ha estat molt bé perquè en aquest àlbum d’Un talp a l’Antic Egipte l’hem pogut treballar més a quatre mans.
-Com s’estableix el vincle entre autor i il·lustradora?
A través de l’editorial. Tenia la idea i el text d’Un talp al meu jardí i l’editora em va dir que buscaria una il·lustradora. Em van ensenyar dibuixos de la Coaner i els vaig trobar extraordinaris! Sense l’art de la Coaner el talp no hauria sigut el mateix.
-Un dels objectius dels dos àlbums il·lustrat és mostrar valors com tenir cura de la natura i ara aprendre història.
Sí arran de l’aparició del talp al jardí de casa, em vaig documentar i vaig poder veure com n’és d’important per la salut del planeta la feina que fan animalons que hi ha sota terra i que no veiem. No perquè no els veiem no vol dir que no existeixin i que no els hàgim de respectar. I així va sortir aquesta aventura per la mainada que volia fer-los ser conscients de com n’és d’important cuidar la natura que tenim més a prop nostre. I de retruc, com que faig novel·la històrica, vaig pensar que era una bona iniciativa plantejar noves aventures per la Història sempre lligades a la importància dels animals i la natura.
-També despertar la curiositat a descobrir noves aventures.
Sí que trobo que el més engrescador és incentivar la curiositat dels nens. Que no perdin aquestes ganes de voler conèixer, d’aprendre, de saber i fer-ho a través d’una aventura hi ha un component de descoberta que encara ho fa més atractiu.
-Per què ha decidit viatjar a l’antic Egipte?
Perquè de les civilitzacions antigues considero que és la més màgica, sorprenent i encara ara desconeguda per començar a descobrir què passava quan ells encara no havien nascut. I ser conscients que allà, els déus eren animals!
-Els protagonistes viatgen a l’antic Egipte través d’un rellotge màgic.
Exacte. És un giny que permetrà a en Felip portar-nos allà on vulgui!
-Aprendran el significat de l’escriptura dels jeroglífics i fins i tot a aprendre a escriure el seu nom.
Un dels trets d’aquest àlbum és donar a conèixer algunes característiques de la cultura egípcia. Les piràmides, els faraons, els déus en forma d’animal … i els jeroglífics donaven molt de joc. Fins al punt que en l’última pàgina podem aprendre a escriure el seu nom en escriptura jeroglífica
-Tindrem noves aventures amb el talp com a protagonista? Continuarà viatjant a altres èpoques històriques?
La idea és fer una sèrie i que, com a mínim, l’any que vinent segur que visitem l’Antiga Roma. Que els viatges en el temps continuïn també dependrà de les voluntat dels lectors.