L’escriptora acaba de publica la novel·la ‘A Barcino’ (Columna) i explica a L’Illa dels Llibres com viu el confinament provocat per la pandèmia del coronavirus.
Com viviu aquesta nova situació com a escriptora?
De primer, com tothom, amb desconcert i incertesa. No m’ha estat gens fàcil acceptar-ho, sobretot perquè m’agafa en plena promoció d’una nova novel·la històrica, “A Bàrcino” i et planteges… I ara, què? Però passat l’impacte que representa aturar sobtadament la teva vida professional, intento aplicar la filosofia estoica de Marc Aureli, un dels personatges de la meva novel·la; les seves reflexions són molt oportunes pel temps que ens toca viure: “Lliura’t espontàniament a Cloto i deixa que ordeixi la trama dels esdeveniments que vulgui” (Llibre IV, 34).
D’altra banda, cal positivar les circumstàncies. El confinament ens ofereix una pausa que ens convida a la reflexió i a replantejar-nos la vida que, amb prou feina potser, podíem conduir. Tal vegada podrem redreçar allò que no acabava de rutllar.
En el meu cas, com a escriptora, m’ho agafo com un temps extra que tinc per escriure, perquè per fer-ho necessites calma, confinament; ho aprofitaré, doncs.
Quines propostes recomaneu als lectors?
Sovint, els lectors −jo mateixa, que ho soc molt, de lectora−, ens queixem que ens falta temps per llegir, que no donem a l’abast per fer-ho. Aquesta pot ser una bona ocasió per recuperar aquelles lectures pendents i adquirir-ne de noves. Recordem que hi ha llibreries que faciliten que puguem comprar llibres sense sortir de casa. Informem-nos, internet és una eina molt útil.
Com mantindreu el contacte amb ells?
Pel que fa al contacte amb els lectors… Tenim molta sort: les xarxes ens permeten comunicar-nos contínuament. Ben cert que de vegades també ens aïllen, però ara és un moment que podem reconvertir, les podem utilitzar per sentir-nos acompanyats més enllà de les persones amb les quals convivim a casa. A mi, per exemple, em podeu trobar per instagram, per twitter, per facebook, pels correus electrònics… I és tot un luxe poder mantenir el contacte, ara virtual, amb els lectors.
És una oportunitat que coincideix amb una època de l’any de canvi, de renovació: la primavera. I de nou, convé recordar Marc Aureli: “La natura que governa el món transformarà tot allò que tenim a la vista, crearà altres coses a partir de la substància d’aquelles, i de nou, altres de diferents, perquè l’univers es renovi sempre”. (Llibre VII, 25)