L’autora de País íntim o Pedra de tartera presenta novetat el 2 de setembre amb ‘En la pell de l’altre’ (Columna/Destino).
Maria Barbal s’inspira en la vida d’Enric Marco, qui va arribar a presidir l’Amical Mauthausen fent-se passar durant gairebé trenta anys com a presoner d’un camp d’extermini nazi.
Un periodista interessat en l’Associació Memòria i Llibertat investiga i recopila les experiències dels seus membres, tots familiars o represaliats directes en camps de concentració.
L’associació està dirigida per una dona, Ramona Marquès, l’energia de la qual i dedicació han aconseguit portar la veu de les víctimes fins al Parlament i donar a l’associació renom internacional.
Les entrevistes que realitza el periodista destaquen el caràcter de Ramona, la seva fermesa i responsabilitat.
Però qui és en realitat Ramona Marquès? La història apassionant d’una jove que no només decideix prendre les regnes del seu futur sinó que cisella el seu passat a conveniència de la vida que ha decidit viure, la identitat que ha decidit usurpar.
«Després d’aquell viatge, la memòria tenia un sentit més precís per a la Ramona. Seria un gran honor treballar cada dia, com se li havia proposat, a l’associació Memòria i Llibertat; ella lluitaria amb les dents, si calia, per portar-los tot el reconeixement possible. Encara que allò que l’hauria omplert del tot hauria estat ser-ne membre de ple dret, però tan sols en podien ser sòcies les víctimes o els seus familiars directes. I allò hauria estat com ser igual d’afortunada que la Mireia».
Pedra de tartera, Mel i metzines, Càmfora, Carrer Bolívia , País íntim formen part de les novel·les destacades de Maria Barbal.