El periodista Aureli Vázquez d’Espai Literari analitza com es distribueixen els diners de la venda d’un llibre.

aureli vazquezHo hem sentit desenes de vegades: “és una vergonya el que cobren els autors, només entre un 8% i un 10% de les vendes de cada llibre”. Hi estic d’acord amb la primera part de l’afirmació: és una vergonya. I potser no tant amb la segona: és cert que els autors cobren entre el 8 i el 10% de les vendes, però tinc els meus dubtes que l’adverbi ‘només’ sigui el més adient. M’explicaré, abans no comenceu a tirar pedres.

No descobreixo cap secret si faig els comptes ràpids del llibre: 10% per a l’autor, 30% per a la llibreria, un altre 30% per a la distribuïdora i el 30% restant a repartir entre la impremta, els dissenyadors, els traductors (si és el cas) i els correctors. I el que quedi, si és que en queda, és per a l’editor.

I aquí ve la primera reflexió: no havíem quedat que els pobres llibreters estaven mal pagats i poc reconeguts? I tot i així s’emporten el triple que l’autor! Bé, és veritat. El que passa és que el llibreter ha de pagar una estructura, un local, el personal… Per això sovint no els surten els números. Per tant, treiem-los de la llista de ‘sospitosos’: no, ells tampoc no es ‘forren’ amb la venda de llibres.

I el distribuidor? També s’emporta un 30% aproximadament, però… ah, calla, que aquest ha de pagar missatgers, combustible, magatzem, sistemes informàtics… Buf, calla, aquests tampoc no són.

Ens queda, doncs, l’editorial. Segur que són aquests, els culpables. Va, som-hi, anem a fer números que ja els tenim. Posem per cas que un títol ven (no dic que ‘tira’ sinó que realment ‘ven’) 3.000 exemplars. Uau, un best-seller (de veritat ho dic: 3.000 exemplars és vendre molt). Posem per cas que el llibre valia 17 euros, que serán 16,35 treient el 4% d’IVA. Per tant, aquest llibre ha facturat… 49.050 euros! Pasta gansa, nois i noies. Anem bé. Seguim, seguim.

Un 10% és per a l’autor, de forma que s’emporta un talonet de 4.095 euros. Dit així sona bé, però és clar, qui més qui menys s’està un anyet o dos escrivint un llibre, posem un any i mig. Per tant, surt a… 227,5 euros al mes. Mira, justet per pagar els autònoms.

I les llibreries? No havíem quedat que s’emporten un 30%? Estaríem parlant de 12.300 euros! Sí, però per vendre 3.000 exemplars cal ser-hi almenys a 100 llibreries, és a dir, que a cadascuna li toquen… 123 euros d’aquest èxit de vendes a repartir en tot un any, és a dir, uns 12,3 euros mensuals gràcies al nostre ‘best-seller’ (si en tinguéssim un cada mes, però els best-sellers es donen de tant en tant, què hi farem).

Ja hem quedat que els distribuïdors amb prou feines fan negoci per la seva estructura, però les editorials… ep, aquestes mouen poca gent. De vegades són unipersonals, i tot. Aquí hi ha marro. A veure, a veure: aquí hi ha uns 12.000 euros per a elles. D’acord, treiem la despesa d’impremta, que s’emporta uns 4.000 euros.

Mmmm… D’acord, segueixen quedant 8.000 euros per als editors. Ai, no, que hem de restar els correctors i maquetadors (serà posible? encara tenen la mania de cobrar, aquesta gent). D’acord, d’acord: ens queden prop de 4.000 euros. D’aquí sortiran els seus sous, el local de coworking que comparteixen, les despeses de missatger, copisteria, telèfon i… en fi, que tampoc. Que aquests encara están més escanyats.

Sabeu què? De tots els papers que podeu fer a la cadena del llibre, quedeu-vos si podeu amb el de l’autor. Cobrareu una misèria, això és segur. Però sereu els únics que no perdreu diners… I sempre podreu escriure a les nits, a la llum de la lluna… després d’una jornada laboral que poc o res tindrà a veure amb el món del llibre. I doneu gràcies, que qualsevol dia l’IVA ens l’apugen al 21%. Creuem els dits.

1 COMENTARI

  1. M’ha agradat molt l’article, però em sorgeix un dubte: un llibre que es ven per 17€ té un cost d’impremta de 1,33€? És correcta aquesta afirmació? Llavors, i sent mes realista, quin seria el cost d’impremta amb una tirada de 500 exemplars?
    Agrairia l’aclariment del dubte. Gràcies.

Comments are closed.