L’escriptora aragonesa, autora de “Palmeras en la nieve” obté el guardó amb una novel·la històrica ambientada al segle XVIII. Cristina Campos ha estat proclamada finalista amb la novel·la “Històrias de mujeres casadas”.


Luz Gabás ha brillat en la 71a edició del Premio Planeta amb la novel·la “Lejos de Lousiana”, una obra ambientada a finals del segle XVIII, la colònia francesa de Louisiana passa a mans espanyoles, on diferents ètnies i cultures conviuen en un equilibri difícil. Una època convulsa que serveix d’escenari a una gran història d’amor entre un indi i una súbdita francesa.

A “Lejos de Lousiana”, Gabás ens ofereix una història d’amor en temps colonials, que l’autora defineix com “Una història d’amor infrangible en temps convulsos i de molts canvis. També és una història d’amistat, de lleialtat i traïció.”  Una obra que “tracta sobre les relacions familiars, de patiment i esperança, pero sobretot d’una tema que m’obssessiona; com és la tensió entre la passió i la raó”.  Defineix com “Una novel·la sobre la vida, que és com un riu que en ocasions flueix manso i en altres ocasions es desborda inundant tot al seu pas”.

L’autora ha dedicat tres anys a la documentació i escriptura de la novel·la, especialment durant la pandèmia que li va dedicar tot el temps necessari per finalitzar l’obra. L’escriptora confessa que “Vaig escriure aquesta novel·la durant la pandèmia i durant tres anys difícils per a mi, i vaig recordar la frase aragonesa “sin reblar”, sempre endavant, sense flaqueajr, sense cedir al desànim, com el freixe que simbolitza el renaixement, la reencarnació i la immortalitat”. Per aquest motiu “Lejos de Lousiana” és una història “sobre l’esforç i la fortalesa necessària per seguir endavant en temps d’incertesses, enfermetat i de guerra”.

Lejos de Lousiana”, com a tot novel·la històrica suposa un gran repte ” per  aconseguir l’equilibri entre la part històrica i la literatura, que és el gran repte per a qualsevol autor de novel·la històrica” ha declarat l’autora en la roda de premsa posterior al lliurament del premi. 

Luz Gabás és escriptora i també va ser alcaldessa de la població de Benasc. És autora de de les novel·les Palmeras en la nieve, Regreso a tu piel, Como fuego en el hielo i El latido de la tierra.

Per la seva banda, Cristina Campos ha estat l’autora finalista amb la novel·la “Història de mujeres casadas”. Campos és autora de la coneguda novel·la “Pan de limón con semillas de Amapola”.

Sobre la novel·la finalista, després de vint anys de matrimoni, l’amant imaginari amb qui sempre havia somiat la protagonista es fa realitat. Ella i les companyes de treball recorren tots els temes relacionats amb la femeniitat, la sororitat, el poder de l’amor i l’honestedat.

“Història de mujeres casadas” s’inicia amb tres dones de la que es coneixen en un entorn laboral, un inici que “em serveix per a disseccionar la història dels seus matrimonis, però també la intimitat femenina i el desig” ha declarat l’escriptora”. La novel·la transcorre per Barcelona, Bsoton i Formentera l’any 2018.

Cristina Campos, finalista del premio Planeta 2022

El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha estat l’escenari del Premio Planeta que com cada any se celebra el 15 d’octubre, coincidint amb el dia de santa Teresa, en honor de la dona del fundador del grup editorial.

El lliurament del Premio Planeta s’ha celebrat en durant el transcurs del tradicional sopar literari amb la presència miler de personalitats del món cultural, polític i social que han passat per la catifa blava davant de l’atenta mirada de fotògrafs i premsa.

Entre les personalitats destacaven la presència del ministre de Cultura Miquel Iceta, la ministra d’Eduació Pilar Alegría, la vicepresidenta Yolanda Díaz, el ministre d’Universitats Joan Subirats, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la consellera de Cultura Natàlia Garriga.

Autors com Víctor del Árbol, Dolores Redondo, Javier Sierra, Carmen Mola, Care Santos, Najat El Hachmi, Nativel Preciado, Manuel Vilas, Carme Riera han format part de la nòmina d’escriptors present a la gala del Premi Planeta.

Carmen Mola

Enguany, Rècord de participació amb 846 obres presentades al guardó literari més ben dotat econòmicament amb un milió d’euros per la novel·la guanyadora i 200.000 euros per la finalista.

El jurat d’aquest any està format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here