L’acte de lliurament se celebrarà el dijous 10 de setembre a les 7 de la tarda.
La Setmana del Llibre en Català premia cada any a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.
L’edició d’aquest any s’ha decidit premiar a dos periodistes literaris Lluís Bonada i Rosa M. Piñol, ”representants d’una generació de professionals apassionats, crítics i compromesos amb la informació de qualitat, la difusió i la visibilitat de la literatura catalana, sense perdre el sentit crític.”
Altres guardonats en anteriors edicons amb el Premi Trajectòria han estat Carme Riera Pep Albanell, Lluís Permanyer, Joaquim Carbó, Maria Barbal, Isabel-Clara Simó, Josep Palau i Fabre, Quim Monzó, Emili Teixidor, Roser Capdevila, Josep M. Castellet, Teresa Pàmies, Josep Vallverdú, M. Antònia Oliver, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Lluís Millà i Avel·lí Artís Gener “Tísner”, que va ser el primer guardonat.
La 33ª Setmana del Llibre en Català s’instal·larà del 4 al 13 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona.
Biografies dels guardonats:
Lluís Bonada (Ripoll, 1948) periodista i escriptor. Ha estat professor associat al Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. És periodista cultural del setmanari El Temps. Ha treballat al Diario de Barcelona, Tele Exprés, Avui, Presència, Ara, i Setze. Ha fet col·laboracions a Serra d’Or i El País, entre més publicacions. Ha estat comissari de l’exposició itinerant “Josep Pla, periodista i escriptor”, del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Un dels seus pseudònims més coneguts és el de Víctor Ripoll amb el que ha signat un repàs molt crític de la qualitat de les traduccions i definicions dels diccionaris.
És un estudiós de Josep Pla i la seva obra.
Lluís Bonada va ser Premi Atlàntida l’any 1996 i va obtenir el Premi Rossend Arús l’any 2014 pel reportatge, publicat al setmanari El Temps, “La maçoneria recupera la memòria”.
Lluís Bonada es va jubilar el desembre del 2013 i és un dels periodistes culturals més reconegut de la premsa catalana.
Rosa M. Piñol (Barcelona, 1950) és llicenciada en Periodisme i en Llengua i Literatura Hispàniques. La seva primera feina en premsa va ser a Diario Femenino, que va donar lloc després a Mundo Diario, on va treballar fins a l’abril del 1976 escrivint, entre altres temes, sobre informació local, i editant la primera pàgina en català que es va publicar en un diari en castellà des del 1939. L’any 1976 s’incorporà al diari Avui, des del seu primer número, on va publicar temes sobre Barcelona i ensenyament i, a partir del 1980, es va incorporar a la secció de cultura. El 1983 va entrar a formar part de la plantilla de La Vanguardia, com a redactora de cultura, especialitzant-se en literatura i cultura catalanes. Al setembre del 2010 la direcció del diari la va destinar a l’equip lingüístico-periodístic que es va encarregar de preparar l’edició de La Vanguardia en català, que va començar a aparèixer el maig del 2011. Es jubila aquest mes d’agost.
Durant més de 30 anys ha estat una de les firmes més ben considerades i valorades per tot el sector cultural i periodístic.
L’any 1992 va rebre el Premi Atlàntida que atorga el Gremi d’Editors de Catalunya, i enguany ha rebut el Premi Memorial Pere Rodeja, del Gremi de Llibreters de Catalunya.