L’Illa dels Llibres us ofereix les recomanacions literàries per aquestes festes.
Llibres per regalar, llegir i compartir.
La memòria més secreta
Mohamed Mbougue Sarr
Més llibres / Anagrama
L’obra guanyadora del Premi Goncourt 2021, arrenca l’any 2018, quan Diégane Latyr Faye, un jove escriptor senegalès, descobreix a París un llibre llegendari: El laberint de la inhumanitat, publicat el 1938. Ningú no sap què li va passar al seu autor, T. C. Elimane, a qui havien anomenat el «Rimbaud negre» després que la publicació del llibre provoqués un bon escàndol en la societat de l’època. Diégane queda fascinat i decideix buscar el rastre del misteriós autor. Durant la recerca viatjarà a diversos països, i també es veurà obligat a revisar algunes grans tragèdies de la història, com ara el colonialisme i l’Holocaust.
L’editor de Més Llibres, Jordi Martín Lloret, assegura que La memòria més secreta dels homes és la història d’una fascinació que porta el protagonista a un viatge sense retorn, un viatge molt semblant al de qualsevol lector quan s’aproxima a un llibre com aquest.
Lady Puffin
Gemma Sardà
Comanegra
Gemma Sardà ha publicat la tercera novel·la on l’amistat i la mort centren bona part de l’obra.
Lady Puffin, la protagonista de la novel·la, és una fotògrafa ha mort de càncer. Els amics li deien Puffin per la seva dèria pels frarets, aquells ocells amb cara pallassa. La Rita és l’amiga tarambana que viu als Estats Units fent classes de flamenc; torna a Barcelona per trobar la Puffin, no sap res de la seva malaltia i ja se la troba morta. La Sol és l’amiga assenyada, i haurà d’explicar-li a la Rita com ha anat tot i acollir-la a casa. Les dues amigues, que fins la mort de Lady Puffin no es coneixien, hauran de fer el dol i ordenar el seu llegat. Gemma Sardà ofereix al lector un exercici literari on d’ón veu a la difunta qui des de la llunyania és capaç de visionar i narrar el que succeix després de la seva mort.
La gran serp
Pierre Lemaitre
Bromera / Salamandra
L’escriptor francès publica la seva primera novel·la de gènere negre que ha estat inèdita durant més de trenta anys.
“La gran serp”, compta com a protagonista a la Mathilde, una dona encantadora d’avançada edat que sempre va acompanyada d’un gos dàlmata. Però l’aparença d’aquesta senyora enganya, perquè darrere del seu aspecte afable s’amaga una assassina a sou implacable, capaç de matar sense remordiments i sense deixar rastre. Una professional del crim que, malauradament i contra tot pronòstic, va perdent el cap a poc a poc i acabarà cometent massa errors.
En el pròleg de la novel·la escrit pel mateix autor, Lemaitre afirma que “La novel·la negra sol ser circular: un bucle narratiu que es tanca sobre si mateix. Des d’aquest punt de vista, em va semblar bastant lògic que la meva última novel·la negra publicada fora precisament… la primera que vaig escriure.” +INFORMACIÓ
Gravetat zero
Woody Allen
Alianza
“Gravetat zero”, el nou recull de relats de Woody Allen, aplega dinou narracions inèdites del director de cinema. Com sempre, la ciutat de Nova York és l’escenari de les històries de Woody Allen on hi passegen cavalls que pinten, cotxes que pensen, la vida sexual de les celebritats, dels inconvenients d’assistir a una orgia amb la parella o bé de la injustícia de reencarnar-se en un llamàntol.
Quinze anys després de la publicació de Pura anarquia, Woody Allen torna amb una nova publicació de relats.
Un cor de neu
Anna Manso
La Magrana
Anna Manso publica la seva primera novel·la per a adults. Una novel·la que gira entorn de la impossibilitat d’estimar quan encara hi ha ferides obertes.
La Sara te seixanta-cinc anys, es escriptora i viu allada enmig del bosc, al Berguedà. Fa vint anys que no parla amb el seu fill Josep i aixo li provoca un dolor tan profund que li impossibilita estimar. Un dia al bosc coneix un llop amb qui sembla que pot parlar i la seva vida es capgira. Empesa per la companyia i els consells de l’animal, la Sara decideix contactar amb el seu fill. Pero recuperar la relació amb ell no serà gens fàcil, perque hi ha ferides del passat que són molt difícils -o impossibles- de cicatritzar.
“Guilleries”
Ferran Garcia
(Males Herbes)
La novel·la trascorre per la plana de Vic durant la darrera guerra carlina. Taradell, darrers anys del segle XIX. Mentre juga a prop del riu, en Boi descobreix un rastre de sang. Seguir-lo significarà desenterrar el passat i marcarà l’inici d’una aventura que l’obligarà a separar-se de la seva família, amagar-se a dins els esbarzers i fugir de les partides de pistolers que circulen per la Plana. En Boi cavalcarà entre la boira, en un viatge que li permetrà descobrir l’amistat, l’amor, la crueltat i el dolor. Una novel·la com descriure Martí Gironell, parla de “la força d’un passat que s’obstina a atrapar-nos malgrat que puguem pensar que el pas dels anys aconsegueixi allunyar o fer oblidar per sempre certs fet”.
L’autor defineix la història com un “western crepuscular a les Guilleries durant la darrera guerra carlina”. +INFORMACIÓ
Mamut
Eva Baltasar
Club Editor / Literatura Random House
Eva Baltasar tanca la trilogia iniciada amb “Permagel” per apropar-nos a la història d’una dona que decideix deixar la ciutat i aïllar-se en una zona rural.
La protagonista de Mamut, una dona de vint-i-quatre anys que viu a la ciutat de Barcelona on signa contractes per viure i sent el desig de tenir un fill.
Decideix abandonar el seu pis al costat del zoològic per anar a viure en una casa aïllada en mig del camp on aprendrà a sobreviure les penúries de la vida rural i replantejar-se la maternitat
Com a “Boulder” i “Permagel”, les novel·les d’Eva Baltasar compten amb dones solitàries com protagonistes, que volen viure al marge de la societat i descriuen la seva relació amb la maternitat. La protagonista de Mamut també es mou per instints, com el seu instint de prenyar-se, que es fa més intens en el món rural on viu ara.
El títol de ‘Mamut’ és una metàfora sobre els sentiments de la protagonista i la seva supervivència i resiliència a més dels seus instints més animals a la recerca de la soledat, el silenci i la llibertat.
El fabricant de records
Martí Gironell
Columna / Planeta
La novel·la guanyadora del darrer Premi Prudenci Bertrana on ret un homenatge al fotògraf ambulant Valentí Fargnoli
Martí Gironell ens ofereix a “El fabricant de records”, un viatge al cor de la fotografia enfilats a la bicicleta de Valentí Fargnoli, un fotògraf ambulant que, a principis del segle XX, va retratar l’ànima del país per explicar-nos una història èpica, heroica, poètica i delicada feta de records i secrets inoblidables.
En Fargnoli, a través de les imatges, aconsegueix construir una memòria personal i col·lectiva de gran valor que estava destinada a desaparèixer. La seva trajectòria professionalel porta, fins i tot, a fotografiar el casament d’Alfons XIII, un fet que li canviarà la vida per sempre i que Martí Gironell ha aprofitat per afegir uns ingredients de misteri a la novel·la. + INFORMACIÓ
El passatger – Stella Maris
Cormac McCarthy
Edicions 62 / Random House
Setze anys després de La carretera, el Premi Pulitzer publica dues novel·les connectades entre si en un únic volum. Cormac McCarthy ens endinsa en una obra imponent que parla de moralitat i de ciència, del sentit de la vida, i de la bogeria que pot arribar a ser la consciència humana. Un retrat íntim del dolor i l’enyorança. La gran història de dos germans turmentats pel llegat del seu pare, un físic que va ajudar a desenvolupar la bomba atòmica
Són les tres de la matinada quan en Bobby Western es corda el vestit humit i se submergeix en la foscor de les aigües. El llum de busseig il·lumina un jet enfonsat amb nou cossos encara lligats als seients. Hi falten, però, la caixa negra i el desè passatger. Com és possible? En Bobby, testimoni col·lateral de fosques maquinacions, està vigilat de prop per uns homes amb insígnies, pel fantasma del seu pare, i per la seva germana, amor i perdició de la seva ànima.
Vuit anys abans, la jove Alicia Western, un prodigi de les matemàtiques, ingressa per voluntat pròpia en un centre psiquiàtric. Pateix al·lucinacions. No vol parlar del seu germà, però tota l’estona se’n dol.
Ricardinno
Andrea Camilleri
Edicions 62 /Salamandra
“Riccardino” d’Andrea Camilleri, l’últim servei del comissari Montalbano. Andrea Camilleri va començar a escriure la novel·la “Riccardino” entre els anys 2004 i 2005. No va ser fins a l’any 2016, quan l’autor va decidir reprendre l’obra que finalment va veure la llum l’any 2020 quan va ser publicada després de la mort de l’escriptor. Aquest era el desig de Camillieri i així li va expressar al seu editor amb qui va pactar que no es publiqués fins que fos, realment el darrer episodi de la sèrie Montalbano. Camilleri barreja a “Riccardino”, realitat i ficció, per acomiadar-se del seu personatge on a través de la investigació d’homicidi, la novel·la recull les discrepàncies entre el personatge Montalbano i l’autor, Andrea Camilleri.
Diatomea
Núria Perpinyà
La Magrana
Núria Perpinyà s’endinsa en la literatura de la ciència ficció amb “Diatomea” per explorar sobre un món futur al segle XXIII. Un món on s’han acabat les guerres i el menjar tradicional, els robots formen part de la família i tots els polítics són dones. Una societat gairebé perfecta, si no fos per les contínues i devastadores inundacions que assolen la Terra. El Bekele Jenklin, un físic víctima del canvi climàtic, proposa una solució radical: suprimir els mars i els núvols. Aquesta proposta haurà de passar el filtre d’una societat amb empresaris corruptes, polítiques populistes, científics il·luminats i persones compromeses amb el medi ambient que lluiten per l’ecosistema i els oceans amb esperança de que el món continui sent blau.
La resistència lluitarà per evitar que la proposta del físic es faci realitat.
“Diatomea” també parla també del populisme i la manipulació i com aquesta pot canviar el món.
Els pecats dels pares
Asa Larsson
Columna/Seix Barral
L’escriptora sueca s’acomiada del personatge de Rebecka Martinson amb “Els pecats dels pares”, el sisè i últim lliurament de la sèrie. A “Els pecats dels pares”, Rebecka Martinsson haurà d’aclarir el que en principi és un cas d’assassinat antic. Al metge forense Lars Pohjanen li queden poques setmanes de vida quan demana a la Rebecka Martinsson que investigui un assassinat que va tenir lloc fa cinquanta anys: el pare d’un famós boxejador suec va desaparèixer sense deixar rastre l’any 1962 i ara n’acaben de trobar el cos dins un congelador en una granja remota.
Ella accepta a desgrat, però el que havia de ser un favor a un amic s’acaba convertint en una investigació complicada en què es veu implicat el gran capo del crim organitzat de la ciutat en un moment en què Kiruna està sent demolida i traslladada uns quilòmetres més enllà a causa de la mina que ha estat devorant la població des de sota i que l’exposa ara a interessos dubtosos. + INFORMACIÓ
Liquideu Einstein
Andreu González
Capital Books
El febrer de 1923 Albert Einstein, aleshores ja el científic més destacat del planeta, va visitar Catalunya, on va impartir diverses conferències sobre les teories més avançades de la física moderna. Però no era estimat ni reconegut per tothom. A Alemanya, alguns sectors no volien que un jueu —a més, pacifista— fos la figura capdavantera de la seva comunitat científica. Per això van planejar liquidar-lo. A Barcelona.
Andreu González aprofita la visita del científic a Barcelona per descriure un pla per eliminar-lo. Ofegat per la derrota a la Primera Guerra Mundial, Alemanya era el país mes convuls d’aquells anys, amb molta pobresa i atur. A mes, començava a ser un lloc perillós per als seus ciutadans jueus, als quals, en plena follia nacional i racial, s’acusava de tots els mals. D’aquest ambient terbol sorgeix el jove Otto Guttmann, jueu i violinista com el mateix Einstein, que tindrà un paper decisiu en el desenllaç de la trama assassina.
Ràbia
Sebastià Alzamora
Proa
Després de ‘Reis del món’, Alzamora presenta “Ràbia”, una novel·la sobre la relació d’un home solitari i el seva gossa Taylor. Novel·la guanyadora del Premi L’Illa dels Llibres 2022. L’home de qui no es revela la seva identitat viu a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom. Un dia la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d’una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa, víctima d’un incident de carrer vora un bar de tatuatges regentat per una parella de serbis. Mentre l’home intenta assumir aquests fets, es veu abocat a considerar la relació que té amb el món que l’envolta: un entorn impersonal, degradat per la corrupció i el descontrol, on, tanmateix, el sorprendran fulguracions de bellesa i d’autèntica amistat. + INFORMACIÓ
Kennedyana
Vicenç Pagès Jordà
Folch&Folch
Es tracta del llibre pòstum de l’escriptor Vicenç Pagès Jordà, un dels grans autors de la literatura catalana que ens ha deixat aquest any.
Pagès Jordà ofereix un recorregut per la història de la família Kennedy. L’autor recordava que “Si algú em pregunta quan vaig començar a escriure aquest llibre, podria respondre-li que va ser aquell estiu del 2014 davant les tombes dels Kennedy. Però no seria del tot cert. Aquesta família m’ha atret des de la infantesa.”. Per l’escriptor català l’objectiu d’aquest llibre “és transmetre una fascinació que amb els anys s’ha anat ampliant i fonamentant”.
No és una novel·la, però gràcies a l’escriptura de Vicenç Pagès Jordà “Kennedyana’, es ofereix un relat molt literari sobre la família Kennedy de qui assegura “són el millor guió imaginable”. Els Kennedy arriben als Estats Units fugint de la fam a Irlanda i en quatre generacions arriben a la presidència del país. De sobte, JFK és assassinat a trets. Una història, que es llegeix d’un glopada i que compta amb ingredients molt potents com el poder, la violència, l’amor, la mort, conspiracions, adulteris, assassinats, mafiosos i espies…
Vicenç Pagès Jordà afirma al llibre que “Com la de qualsevol persona poderosa, la vida de John Fitzgerald Kennedy va ser peculiar, però el que el va convertir en una icona coneguda a tot el planeta va ser la mort. Sigui com sigui, aquell atemptat es troba a l’origen del món d’avui, i també dels relats amb què mirem d’entendre’l”
El mag
Colm Toibin
Amsterdam Llibres / Lumen
L’escriptor irlandès ha tornat a escriure una gran obra que ha estat reconeguda amb diversos guardons internacionals i avalat per la crítica especialitzada.
El mag, és la novel·la sobre la vida de Thomas Mann i al mateix una obra on el lector serà testimoni de la història del segle XX a través de la mirada de la saga familiar dels Mann on hi cercarem amor no correspost, la guerra i l’exili.Tóibín construeix també passatges quotidians de Thomas Mann, allunyant-se de crear una simple biografia sobre l’autor alemany. On no hi arriben els dietaris, arriba la imaginació de Toíbín que construeix una història que aconsegueix atrapar al lector per mostrar el conflicte personal de l’artista, amb la seva vida íntima, familiar i literària.
L’any 1933. Thomas Mann i la seva dona abandonen Alemanya anticipant l’horror del nazisme. Ell és l’escriptor més famós del seu temps, però quins secrets oculta la seva ànima turmentada? El mag explica la història d’un home imperfecte i ambivalent. L’home que amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial va situar-se al costat fosc de la història. El pare de sis fills que va amagar la seva homosexualitat. L’escriptor reconegut amb el Premi Nobel que va desertar la pàtria que l’havia inspirat per a no tornar-hi mai.
Elin Cullhed
Eufòria
Les Hores / Navona
Eufòria és una ficció sobre l’últim any de vida de Sylvia Plath (1961-1962). L’escriptora ens ofereix un relat on aborda el repte de les dones escriptores de conciliar l’art amb la vida familiar.
Quan comença la novel·la, la Sylvia està embarassada del seu segon fill i s’encara amb entusiasme a la nova aventura a la qual ella i Ted Hughes s’han llançat: renovar una antiga vicaria lluny de la remor de la gran ciutat i formar una família en un regne propi. Abans que arribessin els nadons, en Ted era el seu company en tot, eren dos intel·lectuals assaborint la vida i agafant-ne el que volien. Però ara ell desapareix fàcilment al seu estudi per escriure mentre la Sylvia ha de tenir cura dels petits. Ella vol escriure, estimar, viure i deixar la seva empremta al món. Però, en què rau la seva immortalitat? En els nens que nodreix amb el seu cos o en les paraules que aboca al paper en els moments robats?
Elin Cullhed afrma que a la dècada dles anys cinquanta les escriptores eren considerades “una anomalia dins del sistema, i Silvia Plath se sentia sola perquè no tenia referents ni altres autores en les quals reflectir-se”.
La vida secreta de la Sylvia Nolan
Núria Pradas
Columna / Destino
1964, Nova York. Després de la mort de la Sylvia Nolan, escriptora de fama internacional, la seva filla, la Idalia, una noia jove i rica de vint-i-cinc anys, fotògrafa i òrfena, rep de l’advocat de la família una capsa que amaga uns documents desconeguts de la seva mare. Dins hi troba unes cartes d’amor apassionades dirigides a la Sylvia i una fotografia datada al 1931 a Barcelona, on surt la seva mare de jove en companyia de dues noies més, la Lola, l’autora de les cartes, i la Cecília Ibars, segons diu la dedicatòria de darrere la foto. Decidida a descobrir el passat de la seva mare i la història de la seva amant, la Idalia viatja a París a la recerca de la Cecília Ibars, de qui té la direcció que l’advocat de la família li ha donat. + INFORMACIÓ
Les nits de pesta /Las noches de la peste
Orhan Pamuk
(Més llibres /Literatura Random House)
Una epidèmia de pesta fa estralls entre els habitants de la imaginària l’illa de Minguer, 29a província de l’imperi Otomà. Ens situem l’any 1901 i el sultà Abdülhamit primer hi envia el seu inspector en cap de salut, el químic Bonkowski Paixà, i el jove i exitós doctor Nuri, que viatja acompanyat de la seva dona, Pakize Sultan, neboda del sultà. A l’illa també hi trobaran el jove oficial otomà Major Kâmil; la illenca Zeynep, de qui aquest últim està enamorat; el governador Sami Paixà, desbordat per la situació, i la seva bella amant Marika. Nits de Pesta és la història d’aquests personatges, de les relacions que s’estableixen entre ells, del seu esforç constant per fer complir les prohibicions de la quarantena imposada i de la guerra contra l’epidèmia, les tradicions de l’illa i, finalment, les friccions sorgides davant l’amenaça de la mort.
L’imperi Otomà tractarà de contenir la pandèmia a l’illa i evitar que arribi al continent, un fet que obliga a imposar mesures sanitàries estrictes que no agraden a bona part de la població de l’illa i que provocarà una crisi al govern. + INFORMACIÓ
Número dos
David Foenkinos
Edicions 62 / Alfaguara
El 1999 començava el càsting per trobar el noi que interpretaria la pel·lícula Harry Potter. Centenars d’actors van fer les proves. Finalment, en van quedar dos. Aquesta és la història del que no va ser escollit. Martin Hill, que ha de créixer a l’ombra del triomf omnipresent del seu rival, Daniel Radcliffe, i sobreposar-se al fracàs.
Després de ser descartat, Martin anirà caient en successives depressions amb cada nou lliurament dels llibres i les pel·lícules de Harry Potter. Al seu voltant, tot li recorda l’èxit del seu rival i a poc a poc, en lloc de gaudir de la vida de Radcliffe, la seva pròpia comença a semblar-se a la del turmentat personatge de ficció.
L’escriptor ens ofereix una novel·la sobre l’èxit i el fracàs i com superar i sobreposar-se a les adversitats.
Roma soc jo
Santiago Posteguillo
Rosa dels Vents / Ediciones B
L’escriptor torna a l’Antiga Roma amb “Roma soy yo” amb l’objectiu de novel·lar la vida de Juli Cèsar i assumir el major repte literari de la seva carrera.En el primer volum que surt a la venda “Roma soy yo”, Santiago Posteguillo, narra la joventut i el moment quan Juli Cèsar, amb vint-i-tres anys es dona a conèixer al poble romà com a advocat en un judici d’enorme transcendència política contra el poderós i corrupte senador Dolabela. Va acceptar actuar com a fiscal en un procés que semblava impossible de guanyar. Per explicar aquesta part poc coneguda i mai bans novel·la de la seva vida “he necessitat explicar d’on venia i qui era el jove Cèsar” assegura l’escriptor. + INFORMACIÓ
La llibretera de París
Kerri Mahler
Navona
Quan la Sylvia Beach, una jove americana amant dels llibres, obre Shakespeare and Company en un carrer tranquil del París de 1919, no s’imagina que canviarà el curs de la literatura.
Shakespeare and Company és molt més que una llibreria. Hemingway i molts dels escriptors de la Generació Perduda la consideraran la seva segona casa. Allà també es forgen algunes de les amistats literàries més importants del segle XX, com la de James Joyce amb la mateixa Sylvia. Quan la controvertida novel·la de Joyce, Ulysses, és prohibida, Beach decideix publicar-la sota la protecció de Shakespeare and Company. + INFORMACIÓ
El monstre de Santa Helena
Albert Sánchez Piñol
La Campana/Alfaguara
Albert Sánchez Piñol s’endinsa al segle XIX, quan Delphine Sabran, marquesa de Custine viatja amb el seu amant, l’escriptor François-René de Chateaubriand a l’illa de Sant Helena on es troba empresonat Napoleó.
La marquesa de Custine vol posar a prova el seu amor superant dos grans obstacles: una gran distància i un gran adversari, com pot ser Napoleó.
L’escriptor assegura que els personatges no li han interessat per la vessant més històrica i han estat seleccionats per l’arquetip que representen; Delphine representa l’amor, Chateaubriand la cultura i Napoleó el poder. La novel·la ofereix un duel entre la sensibilitat, la cultura i el poder, i què succeïx quan reuneixes la bellesa, el poder i la cultura en una mateixa habitació?. Sánchez Piñol té clara la resposta “el poder fa fora a la cultura i viola a la bellesa”.
Els personatges de la novel·la hauran de reflexionar sobre si “Entre la tirania i la vida, cal sacrificar la llibertat per la seguretat”. + INFORMACIÓ
Esperant el diluvi
Dolores Redondo
Columna / Destino
L’escriptora i autora de la trilogia del Baztan torna amb una novetat editorial allunyada de l’univers de l’inspectora Amaia Salazar.
“Esperant el diluvi”, està basada en fets reals, per endinsar-nos fins a l’epicentre d’una de les tempestes més grans del segle passat alhora que retrata una època en plena ebullició política i social.
Entre els anys 1968 i 1969, l’assassí que la premsa batejaria com John Bíblia va matar tres dones a Glasgow. Mai no va ser identificat i el cas encara continua obert avui dia. En aquesta novel·la, a principis dels anys vuitanta, l’investigador de policia escocès Noah Scott Sherrington aconsegueix arribar fins a John Bíblia, però un error en el seu cor a l’últim moment li impedeix arrestar-lo. Tot i el seu fràgil estat de salut, i contra els consells mèdics i la negativa dels seus superiors perquè continuï amb la persecució de l’assassí en sèrie, Noah segueix un pressentiment que el portarà fins al Bilbao de 1983, just uns dies abans que un veritable diluvi arrassi la ciutat.
L’instant abans de l’impacte
Glòria de Castro
Edicions del Periscopi
La novel·la guanyadora del Premi Llibreter compta com a protagonista, una dona que treballa al departament de comunicació d’una companyia telefònica. Després de dos permisos de maternitat i una reducció de jornada, els seus caps la sotmeten a un pla d’assetjament laboral que consisteix a no passar-li cap mena de feina. Cada dia encén el portàtil i s’enfronta a sis hores de buidor. Decebuda, trama una venjança que escriurà en forma de dietari: durant 365 dies no comprarà res que no li sigui de vital importància. Entremig, però, la vida personal també se li capgira quan el seu marit decideix deixar la feina per convertir-se en una estrella del rock. L’instant abans de l’impacte fa una radiografia àcida sobre les polítiques de conciliació i la societat de consum. Escrita amb un humor negre i corrosiu, qüestiona les idees preconcebudes sobre la felicitat i l’amor.