El PEN Català valora la seva defensa de les llibertats i de les minories, juntament amb la persecució judicial de què és objecte a Turquia.

Pinar Selek. Irisarri. 2022ko uztailaren 2a.

 

El Comitè d’Escriptors Perseguits i la Junta de PEN Català han valorat, com a elements que fan Pinar Selek plenament mereixedora del Premi Veu Lliure, el seu ferm compromís amb els valors de la llibertat i la no discriminació, l’alt interès de l’obra assagística i literària i la persecució judicial a què continua sotmesa.

A causa de la persecució que pateix Selek, la premiada no pot sortir del territori francès a causa de l’ordre d’arrest internacional que Turquia ha expedit contra la seva persona, impossibilitant la seva mobilitat i en aquest cas, que pugui venir a recollir el premi a Catalunya amb normalitat.  Per aquest motiu el PEN Català farà l’entrega del Premi el 13 de novembre a les 19 h a la seu d’Òmnium Catalunya Nord a Perpinyà.

L’escriptora turca ha publicat diversos llibres de ficció i assaig on ha escrit sobre la situació de les dones, de les classes desafavorides, de les minories sexuals i de les minories nacionals (kurds i armenis, de forma especial) del seu país. És una de les fundadores de la revista feminista Amargi. Escriu en turc i en francès. D’entre les seves obres podem destacar assajos sobre la discriminació de la comunitat armènia (Parce qu’ils sont Arméniens), sobre la situació de la dona o sobre la cultura patriarcal i militar a Turquia (L’olla militar turca, en català a Saldonar, 2024). Pel que fa a les obres de ficció, destaquen la seva novel·la La pensió dels que estan de pas (en català a Manifest Llibres, 2024) i la més recent Azucena ou les fourmies zinzines. Està prevista la publicació de  L’olla militar turca, publicat per Saldonar, i La pensió dels que estan de pas, publicat per Manifest Llibres.

La guanyadora ha agraït l’entrega del premi al PEN Català: “us agraeixo que m’hàgiu acollit en la història de les vostres lluites per la llibertat, el cant de les quals travessa fronteres, les més sovint traçades i sostingudes per la violència”.

Pınar Selek ha volgut recordar les lluites compartides dels pobles oprimits que tan familiars són a casa nostra: “el Premi Veu Lliure m’embolcalla amb una nova llum màgica que ve de Catalunya. Aquest país també coneix la repressió i sap quan és de preciosa la lluita per la dignitat i per la llibertat. He entès el missatge… la duré als armenis, als kurds i a tots els pobles reprimits.

La persecució judicial de Pinar Selek va començar amb la seva detenció el juliol de 1998, poc després d’una explosió al Basar de les Espècies d’Istanbul en què varen morir set persones i més de cent varen resultar ferides. Pinar Selek va ser acusada amb relació a l’explosió i va passar dos anys a la presó, on va ser objecte de tortures. Ha estat jutjada amb relació a l’explosió, però ha estat absolta en quatre ocasions (2006, 2008, 2011 i 2014) sobretot a partir d’informes experts que concloïen que l’explosió havia estat accidental. Tanmateix, el seu cas ha estat reobert cada vegada i continua obert. Ara mateix, està pendent d’una vista que ha de tenir lloc el febrer de 2025.

El premi Veu Lliure s’emmarca dins dels actes organitzats pel Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, el 15 de novembre. Cada any, un artista de renom cedeix una obra al PEN Català per commemorar aquest dia, enguany ha estat Domènec l’encarregat.

El premi Veu Lliure va ser creat pel PEN Català l’any 2010, a iniciativa de l’escriptora Antònia Vicens, llavors vicepresidenta de l’entitat per les Illes Balears. Des de llavors la distinció ha recaigut en dotze dones i homes que han patit persecució, amenaces o exili a causa de les seves idees, i que han defensat de manera destacada els valors de la llibertat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here