Site icon L'illa dels llibres

L’escriptora Olga Xirinacs i el traductor Eduard Castanyo, guardonats amb el Premi Trajectòria del Tiana Negra 2024

Des de l’any 2023, els guardó vol reconèixer la tasca d’alguns dels autors i traductors més importants del gènere negra en català.

 

La dotzena edició del Festival Tiana Negra ha guardonat amb el Tiana Negra Trajectòria a la Creació a Olga Xirinacs, per reconèixer la seva gran contribució literària en diversos gèneres però també en la literatura negra catalana.

Olga Xirinacs Díaz és escriptora i professora de piano pel Conservatori de València, posseeix una sòlida formació artística i la seva obra literària comprèn la poesia, la novel·la, el relat i l’assaig. Gran lectora de Joyce, Mann, Yourcenar, Dinesen, Bassani i també de literatura popular des de la seva joventut, no deixa d’escriure i publicar fins al moment actual. Olga Xirinacs viu a la seva Tarragona natal i la seva obra ha obtingut els premis més prestigiosos que la nostra literatura atorga: Mestre en Gai Saber als Jocs Florals de Barcelona (1978), Josep Pla (1982) amb Interior amb difunts, Sant Jordi (1984) i Crítica Serra d’Or (1986) amb Al meu cap una llosa, Ramon Llull (1986) amb Zona marítima, Carles Riba (1987) amb Llavis que dansen, Sant Joan (1990) amb Enterraments lleugers, Ciutat de Palma (1994) amb Sense malícia, Ciutat de Badalona (2000) amb Un cadàver per sopar, Sèrie Negra (2002) amb No jugueu al cementiri i molts d’altres.

Anna Maria Villalonga, comissària del Tiana Negra acompanya de l’alcalde de Tiana Issac Salvatierra, l’escriptora Ola Xirinacs i la regidora d’Educació, Eulàlia Serrat. Fotografia de l’organització de Tiana Negra.

Olga Xirinacs ha estat traduïda a l’eusquera, castellà, alemany, francès, anglès i rus, i ha rebut gran nombre d’honors i distincions per la seva trajectòria literària. Són nombroses les seves col·laboracions a la premsa escrita (Foc Nou, Diari de Tarragona, El Correo Catalán, Reus Diari, Nou Diari, El Observador, Avui, Serra d’Or, La Vanguardia, El Punt…). El 2009 Xirinacs ha  publicat Óssa Major: poesia completa, 1977-2009, també El hijo del tejedor, novel·la que constitueix un homenatge a les seves arrels familiars asturianes, i el 2009 la novel·la L’agonia de Severià Vargas. El novembre de 2023 va ser investida com a Doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

L’alcalde de Tiana Issac Salvatierra, el traductor Eduard Castanyo i la regidora d’Educació, Eulàlia Serrat.

El Tiana Negra Trajectòria a la Traducció 2024 ha estat per Eduard Castanyo, per la seva tasca en l’àmbit de la traducció a l’acostar-nos alguns dels noms més importants de la literatura negra estrangera en la nostra llengua. Eduard Castanyo destaca la seva trajectòria com a traductor de l’anglès al català, especialment de novel·la així com de divulgació i assaig. En ficció ha traduït Douglas Adams, John Banville/Benjamin Black, Lewis Carroll, Arthur C. Clarke, Roald Dahl, Suzette Haden Elgin, Robert Heinlein, Henry James, Rudyard Kypling, Frank McCourt, Tom Sharpe, John Updike o Virginia Woolf. Entre els autors de no ficció ha traduït Salvador Dalí, Robin Wall Kimmerer (Trenes d’herba dolça, Cossetània), Jiddu Krishnamurti, Eckhart Tolle o Rosamund Young (La vida secreta de les vaques).

La creació dels premis Trajectòria neix seguint la voluntat del festival Tiana Negra de ser un aparador del bo i millor de la literatura negra catalana, no només l’actual, sinó també la històrica.

 

El Festival Tiana Negra ha finalitzat la dotzena edició amb bons resultats. La regidora d’Educació de Toana, Eulàlia Serrat ha recordat que “és cabdal que existeixi un Festival de Novel·la Negra en català i és un orgull que el tinguem a Tiana, que és un poble que viu i estima la cultura i és un poble que sempre respon”.

La dotzena edició dha comptat amb prop d’una vintena d’activitats com la taula rodona inaugural amb Tura Soler, Narcís Bardalet, Fàtima Llambrich i Jordi Grau amb la presència de dues-centes persones. També s’han lliurat el Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana a Lluís Riera per la novel·la l’Escorxador. I de nou la Sala Albèniz es va omplir del tot dissabte a la tarda per escoltar tots el detalls del Crim de la Guàrdia Urbana, amb els periodistes Toni Muñoz i Maika Navarro, la documentalista de Crims de TV3 Ona Tura i l’advocat de Pedro Rodríguez, Juan Carlos Zayas.

Àlex Martín Escribà, Ada Castells. Jordi de Manuel, Silvestre Vilaplana,  Andreu  Martín,  Maribel Torres, Lluís Anton Baulenas, Marta Vidal Guirao, Raquel Gámez Serrano, Tura Soler, Narcís Bardalet, Jordi Grau, Fàtima Llambrich,  Empar Fernández, Marc Font, Josep Torrent, Cristina Malagelada i Georgina Dalmau han format part dels convidats d’enguany.

Exit mobile version