El Premi és atorgat anualment pel Govern de Generalitat a aquelles persones que contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món
El jurat del guardó distingeix Thiongo “per la seva lluita per a la igualtat de les llengües” i per la “descripció sensible i despietada de la situació social i política del seu país”.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assenyalat l’escriptor i activista kenyà Ngũgĩ wa Thiong’o ha estat guardonat “per la seva distingida i arriscada obra literària i per la seva defensa de les llengües africanes, basada en la noció de l’idioma com a cultura i memòria col·lectiva”. Torraha volgut reconèixer especialment “la lluita per a la igualtat de les llengües” duta a terme per l’escriptor.
El Premi Internacional Catalunya l’atorga anualment el Govern i es concedeix a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
Etern candidat al premi Nobel de Literatura, Ngugi wa Thiong’o és un dels escriptors africans amb més projecció internacional.
Nascut a Kenya l’any 1938 en el si d’una família de pagesos, Ngugi wa Thiong’o , va viure bona part de la seva infància i l’adolescència sota el domini colonial britànic fins a la revolta de la guerrilla Mau Mau (1952-1962), que va portar a la independència del país.
A diferències d’altres destacats autors com Wole Soyinka o Chinua Achebe, va decidir escriure les seves obres en la seva llengua materna, el kikuiu i abandonar l’anglès. Aquest fet el va portar a la presó sota el règim de Daniel Arap Moi i posteriorment es va haver d’exiliar. Actualment Ngugi wa Thiong’o viu a Califòrnia als Estats Units. El kikuiu és una llengua africana que el parlen al voltant de sis milions de persones, sobretot en el centre de Kenya.
Thiong’o és autor d’obres com ‘Descolonitzar la ment’, ‘El diablo en la cruz‘, Desplaçar el centre’.o ‘El brujo del cuervo’.
L’editorial catalana Raig Verd ha decidit recuperar i publicar bona part de l’obra de l’escriptor africà en català.
El Premi Internacional Catalunya l’atorga anualment el Govern i es concedeix a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
Tal i com ha explicat el president, en el cas de Ngũgĩ wa Thiong’o, un dels autors africans més “prolífics i reconeguts”, s’ha valorat com l’escriptor “barreja la profunditat de les tradicions africanes amb una descripció sensible i despietada de la situació social i política del seu país, Kenya”. En aquest sentit, Quim Torra ha destacat la tasca del guardonat com a assagista que, ha dit, “ha contribuït a la teoria del colonialisme i a la literatura testimonial”, aquesta última a través del gènere memorístic, combinant assaig i autobiografia “en un exercici magistral d’evocació personal i històrica”.